Tilbage til provinsen i København

Vi ved det alle sammen. København er befolket af jyder, fynboer og deslige, som går undercover, sniger sig under radaren og blender ind med lokalbefolkningen i den hektiske storby. De prøver at passe ind, de klæder sig lækkert og hipt, de er cool, unge og fremadstormende. De ved, hvad de vil, for de er ikke kommet til København uden et formål. At forlade sin hjemstavn og flytte til Djævleøen er ikke noget, der bør tages let på. Hvad nu hvis de hjemme i fødebyen synes, at man er blevet en københavnersnude? Hos VINK er vi glade for de nye københavnere, og vi ved, at det er umuligt at pille Jylland ud af en jyde, ligesom det er umuligt at pille Fyn ud af en fynbo. VINK guider dig derfor til oplevelser og steder i København, som bringer mindet om din hjemstavn tilbage, og måske vil det vise sig, at København ikke er så træls endda. Velkommen hjem!

 

Sønderjysk ringridning på jernhest: Vesterbro

”Mojn mojn!” Det er ikke meget, de fleste københavnere kender til det smukke sønderjyske sprog og traditioner. Men de sønderjyske traditioner skal ikke dø, bare fordi du er flyttet til Djævleøen, synes en gruppe unge sønderjyder at mene. De har dannet den frivillige forening Vesterbro Ringridning, der årligt genoplever de jyske ringridningstraditioner den anden lørdag i august. Dog har disse unge mennesker fået København nok ind under huden til, at ringridningen foregår på storbyens foretrukne brugsdyr – jernhesten! Så pynt din cykel op til fest og kom med til en dag i ringridningens navn.

PS. Der vil blive serveret ringridderpølser importeret fra RønhaveSlagteren i Sønderborg. ”Hol æ snut det æ lækket da!”

 

Hvad: Sønderjysk ringridning på jernhest.
Hvor: Gråstensgade, 1677 København V.
Hvornår: 8. august. Tidspunktet er indtil videre ikke oplyst.
Portemonnæ: Gratis.

 

Når du savner RIGTIG mad: Rio Bravo

Godt med sovs på! Den netop nyudnævnte nationalret //foto: grilltips.dk

 

København er ikke andet end fancy Michelin-restauranter og opreklameret sushi, tænker du måske, men der tager du fejl. For i midtbyen også kaldet Indre by finder du restauranten Rio Bravo en spytklat fra Tivoli. Her serveres alt, hvad hjertet begærer inden for kategorien ”mad for rigtige mænd”. Specialiteten på Rio Bravo er deres berømte stegt flæsk med kartofler og persillesovs, som serveres ad libitum, eller – på dansk – til du sprækker! Og naturligvis kan du vælte ind i en gedigen brandert midt om natten og få sulten stillet, hvad enten du er til bøf bearnaise, smørrebrød, wienerschnitzel eller banana split, for køkkenet lukker først klokken 04.00. For at det ikke skal være løgn, så er Rio Bravo et sandt mesterstykke ind i indretningens kunst – stedet ligner en saloon med ægte sadler i baren og rigtig mandehørmsstemning. Og så har Rio Bravo naturligvis også en pub!

 

Hvad: Restaurant Rio Bravo.
Hvor: Vester Voldgade 86, 1552 København V.
Hvornår: Mandag – lørdag 11.30-05.00, søndag 17.00-05.00.
Portemonnæ: Hvor sulten er du?

 

Fynsk brunsviger: Kagen også kaldet ”brunner”

Snask! En ægte brunner skal have nok med snask på. //foto:ganeoggaffel.dk 

 

Fynboer og nordjyder skændes ofte om brunsvigerens oprindelse. Hver især mener de at have retten til denne helt igennem fedtede og kalorietunge brune bradepandekage. Også i København kan vi lide brunsviger, men vi kan lige så godt se det i øjnene: Der findes ikke én eneste bager i København, som laver en ordentlig brunsviger, der har nok med snask på! Du bliver simpelthen nødt til at bage den selv efter mormors opskrift, eller du kan være med i Facebook-gruppen Brunsviger, hvor sande entusiaster deler opskrifter og giver gode råd om det ypperlige stykke bagværk. ”Findes der noget bedre end en brunsviger klasket ovenpå et smurt rundstykke?”, spørges der kategorisk.

 

Hvad: Fedtet brun bradepandekage kaldet brunsviger.
Hvor: Hjemme hos dig selv.
Hvornår: Hele året rundt og gerne som fødselsdagskage med pynt.
Portemonnæ: Det koster inte møj!

 

Landlig idyl nord for København: Frilandsmuseet

Tilbage til rødderne. //foto:natmus.dk

 

Frilandsmuseet tager dig med tilbage til en svunden tid, til dengang hvor et rigtigt bondehus var bindingsværk og med stråtag, og hvor der hverken fandtes gylletanke eller kæmpemæssige landbrug. Museet blev grundlagt i 1897 og lå i Kongens Have, men pladsen blev desværre hurtigt for trang, og museets stifter, Bernhard Olsen, købte et stykke jord på hele 12 tdr. land omkring den gamle Fuglevad Vindmølle i Sorgenfri nord for København. Bernhard Olsens filosofi var at videreformidle og bevare dansk bonde- og kulturhistorie gennem bevaringen af de gamle bygninger indsamlet og genopført fra hele Danmark. I dag er Frilandsmuseet et helt igennem idyllisk sted, hvor ”de gode gamle dage på landet” er tryllet lyslevende. Når man går rundt i Frilandsmuseets enorme landskaber af vindmøller, haver og bondeidyl, kan man ikke undgå at få en lille patriotisk Morten Korch’sk tåre i øjenkrogen. Og så er det en ganske gratis fornøjelse.

 

Hvad: Frilandsmuseet.
Hvor: Kongevejen 100, 2800 Lyngby.
Hvornår: Hele året rundt 10.00-16.00, om sommeren 10.00-17.00.
Portemonnæ: Gratis.

 

Københavns svar på sønderjysk kagebord: Nimb Terasse

Sukkerschok! For sønderjyder og københavnere med en sød tand er Nimbs kagebord som sendt fra himlen. //foto: chocolat.dk

 

Har du dine aner fra det sønderjyske, vil du nok savne flere ting i København, blandt andet et rigt og overdådigt sønderjysk kagebord. Fortvivl ej, for Restaurant Nimb Terasse i Tivoli disker op med et kagebord, der på mange områder kan konkurrere med det sønderjyske. Hos Nimb kalder de det ”kagedage”, og hver lørdag og søndag får chefkonditoren fri leg. Her diskes op med kager, der i sandhed ikke ville komme på et sønderjysk kagebord, bevares, men som må siges at være en opgraderet, om end en smule for smart, københavnsk udgave. Med afsæt i årstiden vil der blive serveret alt, hvad hjertet kan begære af flødekager, lagkager, macarons, konfekt, muffins og meget mere – selvfølgelig med champagne on the side. Sådan noget københavnersnobberi!

 

Hvad: Kagebord på Nimb Terrasse.
Hvor: Bernstorffsgade 5, 1577 København V.
Hvornår: Lørdag og søndag fra 13.30-15.30.
Portemonnæ: 295 kr. for voksne og for børn under 8 år 175 kr.

 

F.Y.N. – en aften dedikeret til Fyn: Ideal Bar

 

 

Ideal Bar på VEGA har netop afholdt F.Y.N.-aften, så hold øje med fremtidige events, hvis du savner en ægte provinsfest i København. Aftenen skulle efter sigende have været en hyldest til den smukke fine ø midt i vor farvand, med rigelige mængder fynsk provinsstemning, brunner, stifter, Lindø-lemonade og fynske Dj’s bag pulten. ”Vi garanterer ud-af-kommunen/væk-fra-vinduet stemning,” som arrangøren beskriver det. Hvad det skal betyde, kan vi på VINK ikke gennemskue, men det lyder til, at fynboerne kan holde en fest med orn’lig slag i. VI SÅS!

 

Hvad: F.Y.N.-fest på Ideal Bar.
Hvor: Enghavevej 40, 1674 København V.
Hvornår: Ifølge arrangøren kommer der snart fest igen, så hold øje med hjemmesiden!
Portemonnæ: Gratis.

 

Sved og jyske gener: Fitness World på Nordre Fasanvej

Præmiehingst. //foto: funstoc.com

 

VINK har hørt rygter om, at Fitness Worlds afdeling på Nordre Fasanvej er et decideret jydecenter, hvor man kan få lækre jyske gener på gaflen. Så hvorfor ikke troppe op i lige netop dét center, hvis du ikke kan forlige dig med at finde en københavnsk kæreste. Det er ikke nogen hemmelighed, at især fitnesscentre er et godt sted at udse sig et skår, som man kan gå og bage på i løbet af ugen. VINK har afprøvet centrets potentiale som en form for public service og kan meddele, at der rigtig nok ER flotte, især jyske, avlsdyr at opstøve lige netop her. Så på med de stramme træningstights, der er kvalitetskød i farvandet!

 

Hvad: Fitnessdating.
Hvor: Fitness World på Nordre Fasanvej 218, 2200 København N,
Hvornår: Formentlig hver dag.
Portemonnæ: Du skal naturligvis have et medlemskab.

 

Ud i den københavnske natur: Amager og Kalvebod Fælled

Amarkansk hedelandskab. Næsten som at komme hjem! //foto: Michael Bonnevie

 

Du tror det måske ikke, men København er andet end en jungle af asfalt, Quick Fakta’er og de såkaldte FOMO’er, der har evigt travlt med at nå ALT. Næ, København har faktisk nogle fine, store og smukke naturområder kaldet Amager Fælled og Kalvebod Fælled, hvor du kan møde græssende køer, får, hjorte og heste. Kalvebod Fælled har endda opnået status som national seværdighed og er en del af Margueritruten. Med sine 2000 ha. er Kalvebod Fælled dobbelt så stor som Dyrehaven nord for København, og ingen andre steder i Europa findes et sådan område tæt på storbyen og med en metro, der kører dig direkte ud i naturen.

Så hvis du har brug for frisk luft i lungerne og savner store endeløse vidder, så hop da op på cyklen eller tag Metro M1 ud på Amagers svar på den jyske hede.

 

Hvad: Amager Fælled og Kalvebod Fælled.
Hvor: Ude på Amager.
Hvornår: Hele året.
Portemonnæ: Ganske gratis.

 

Forsidefoto// Vesterbro Ringridning