Lystløgner Aften

Løgn er et sjovt fænomen. Det er super tabubelagt og skal helst undgås. Samtidig lyver folk konstant. Politikere, eksperter, børn og forældre. Men hvorfor er det også så svært at gennemskue en løgn? Lystløgner Aften byder på leg med Løgnens væsen i et forsøg på at forstå dette evigt interessante fænomen.

 

Der er fredag aften, og jeg ankommer til Huset KBH. Det hed i mange år Huset i Magstræde, og der foregår årligt 1000 forskellige tiltag. Dermed bliver det en stor kulturinstitution med arrangementer for både unge og gamle. Jeg tager derind denne aften, fordi der er Lystløgner Aften. Titlen afslører, at det kun kan blive morsomt.

 

Min følgesvend, Karin, og jeg mødes på 1. sal, hvor vi bevæger os ind til en bar og en masse stole, der står på rad og række i dæmpet belysning. Der er allerede ankommet en masse. Vi hilser på Steiner. Steiner er, foruden billetkontrollør, initiativtageren på aftenerne fuld af lystløgn. Han er historiefortæller og tog initiativ til at starte konceptet op efter at have set et Youtube-klip, der hedder Liar’s Night. I klippet underholder fortællere med fortællinger, der enten er sande eller falske. Da han ikke kunne finde et lignende initiativ i Danmark, startede han sin egen version af arrangementet. Og siden er det kun blevet mere og mere populært.

 

Det er jo pudsigt med løgne. Alle kan i princippet lyve, hvis de lyster, men vi vil altid forvente, at de mennesker, vi omgiver os med, vil fortælle sandheden. Aftenens arrangement handler om at gennemskue en historie. Den kan enten være sand eller falsk. Der er fire historiefortællere, herunder Steiner selv. De vil fortælle to historier hver: én, der er sand og én, der er opfundet. Og det er efterfølgende publikums opgave at gennemskue, hvilken af historierne, der er løgn. Det viser sig at være sværere, end vi umiddelbart havde troet.

 

Lystløgnereden aflægges på ægte spejder-manér. //Foto: Karin Skaarup

 

Historiefortællerne står klar på scenen. De bliver alle introduceret af Steiner. Undervejs bliver der smidt en fødselsdagshilsen ud til en af stamgæsterne. Alle ønsker Hanne tillykke. Derefter trækker historiefortællerne lod om hvilken historie, de skal starte ud med. Den sande eller den falske, hvilket en grøn eller en rød kugle, som publikum ikke ser, indikerer.

Publikum er hurtigt varmet op, og mens snak og latter florerer i luften, venter vi spændt på den første historie. Men først skal der aflægges ’Den Store Lystløgnered’, hvor historiefortællerne sværger at hylde løgnen, og de skal forsøge at lyve så godt, at publikum bliver snydt – det er den største sejr for den enkelte historiefortæller.

Lad lystløgnen begynde

Endelig er vi klar, og Gravers Graversen er den første til at fortælle sin historie om ’Snebunken’. Vi kommer med rundt i hans liv som pensionist og også rundt om den prestige, der ligger i at have vejens største snebunke. Men er det sandt?

 

Med hendes store, røde krøller indtager Pernille Stockfleth scenen efter Gravers, hvor hun straks begynder sin historie om Radio Sydkysten og to unge fyre, som råbte ordet ”PIK!” ud i æteren.

Stemningen i lokalet bliver løbende løsere, som der indtages flere øl, og publikum deltager ivrigt, når historierne skal have titler. Mine medtilskuere råber derfor højt og grinende ”PIK!”, da Pernilles historie efterfølgende skal have en titel.

 

Gravers fortæller ivrigt, og tilskuerne hygger sig. //Foto: Karin Skaarup

 

Nordmanden, Ivar, overtager scenen efter Pernille. Der bliver meget stille i lokalet, da folk virkelig spidser øre for at forstå det norske. Heldigvis forstår publikum de sjove episoder og griner med, når Ivar fortæller om en rejse til Cypern og Pensionist-Pers pacemaker.

Den første runde afslutter Steiner med en fortælling om Radio Holbæk, hvor han som ganske ung debuterede som mediestjerne i et midnatsprogram, der bød på et møde med den danske X-factor-darling med det sjove grin, Cutfather.

 

Så er der pause. Publikum strømmer op til baren for at forsyne sig, imens de fire fortællere mingler blandt gæsterne for at snakke. Stemningen er hjemlig, og det tyder på, at der er en del stamgæster. Der bliver hygget, men samtidig diskuteret. ”Tror du, Pernilles historie var sand?” Alle gæsterne gennemgår historierne for at finde små ledetråde, der kan afsløre, om historierne er sande eller falske.

Den bedste løgner vinder

Efter pausen starter vi forfra i samme rækkefølge. Gravers går med sin fine hat op på scenen igen. Han fortæller denne gang om det kulturchok, han fik, da han for første gang var på Lille Vega til koncert.

Pernille overtager med endnu en historie fra Radio Sydkysten, men denne gang er de frejdige fyre udskiftet med aftenskolegængere i Greve/Hundige-området.

Ivar fortæller igen om Cypern, men denne gang tilføjer han en tur i en CT-scanner. Det detaljerede røntgenapparat afslørede, at Ivar havde ”shit i maskinen”. Steiner afslutter anden fortællerunde med et tilfældigt møde med en gammel folkeskoleven, som han husker at have mobbet. I Steiners forsøg på at slippe væk fra mødet med fortiden, opstod der en akavet stemning mellem ham og hans folkeskoleven, som kan heller ikke kunne slippe fra.

 

Herefter begynder konkurrencen for alvor. Publikummerne har fået udleveret en lap papir med navne og nummer samt en blyant. Nu er det tid til at give sine krydser til de sande og falske historier. Eller hvad man tror er sandt og falsk.

 

Steiners grønne bold indikerer, at hans første historie er sand. //Foto: Karin Skaarup

 

Efter papirerne er samlet ind, øllene er købt og stemmerne er talt, går Steiner på scenen sammen med sine tre medløgnere. Trinvist viser fortællerne deres farvede kugle, der indikerer sandt eller falsk. Mange har en eller flere fejl, mine medgæster udbryder skuffelse og ærgrelse. Andre er imponerede over, at historierne snød dem.

Men der er heldigvis nogle, der har gættet rigtigt. De personer bliver råbt op, og Steiner løber rundt i lokalet for at udlevere deres præmie, en tur i baren. Og alle klapper og klapper, vi griner med og bliver imponeret over, hvor mange der havde ret. Jeg har en fejl, hvilket ærgrer mig. Jeg følte mig ellers ret sikker, da jeg satte mine krydser.

Pernille havde snydt flest mennesker med sin løgnhistorie, og hun var blandt historiefortællerne aftenens vinder.Og jeg forstår nu Steiners fascination og lyst til at lege med ’Løgnens væsen’.

 

Hvad: Lystløgner Aften

Hvor: Huset KBH

Hvornår: Hver 1. fredag i måneden. Næste gang er derfor 2. maj kl.20. Vær hurtige, der bliver som regel udsolgt.

Pris: 75kr

Skriv en kommentar

kommentarer

Kulturentusiasten, der elsker at formidle, dele og skabe kultur i København. Daglig leder på VINK er min primære funktion, men ideudvikling, research og skriblerier lurer altid i skuffen.