Haver og Historier: Fælledparken

Historien om Fælledparken
Illustration //Marie Emilie Simonsson.

København er fyldt med haver. Der er Botanisk Have, Frederiksberg Have, Dyrehaven og Fælledparken for bare at nævne et par stykker af dem. Du bruger dem sikkert om sommeren, når du skal drikke kolde øl med vennerne, eller til lange forårsgåture med varm kaffe og veninder. De er gode åndehuller midt i murstens-København, og de har alle sammen små historier, som gør dem helt specielle hver især. 

Jeg er flyttet fra Amager til Nørrebro, solen skinner, og jeg er begyndt at løbe. Og min nye have er selvfølgelig blevet Fælledparken! De sportys legeplads, Parkens baghave og arbejdernes kampplads. De grønne plæner favner vidt og bredt, og mange kampe er blevet udkæmpet her, både de talte, de fysiske og de symbolske.

Jeg snører mine løbesko og løber i rask trav mod Fælledparken. Afsted det går!

Fælledparken har en lang historie og har næsten altid været en eller anden form for kampplads. Frem til 1883 var Fælleden en militær øvelsesplads, og i 1716 ankom den russiske hær med zar Peter den Store i front. De slog lejr i parken, og meningen var egentligt, at de skulle invadere Sverige, men tiden forpassedes, og senere tog zar Peter sine soldater med tilbage. Denne gang var der ingen kamp i Fælleden, som den blev kaldt op til 1908, hvor den rigtige Fælledpark, som vi kender den i dag, blev grundlagt. Men mange år frem havde militæret ejerfornemmelse over parken, og mange militærøvelser blev udført hen over årene.

Til gengæld var der kamp en nat i maj i 1872. Her kæmpede arbejderne mod politiet. Bladet Socialisterne holdte til, tæt på Fælledparken. På Ravnsborggade 21 lå deres redaktionen en overgang. En aften, 5. maj, i 1872, var der planlagt møde på Fælleden. Et møde, der var kommet til, som en støtte til de københavnske murere, der gerne ville have arbejdstiden sat ned. Men mødet var blevet forbudt af politiet, og da flere tusinde folk strømmede til, udviklede det socialistiske møde sig til en kamp – arbejderne mod politiet. Der blev kastet med brosten og uddelt knippelslag.

I dag og et par gange før har jeg løbet ture i Fælledparken, så for mig er det bestemt også en kampplads. Her kæmper jeg mig ned ad stierne og uden om barnevognene og helst med musik i ørerne, så går det lidt nemmere. Når jeg skuer ud over plænerne, er det nemt at forstille sig, at her er blevet kæmpet en del kampe. Jeg kan næsten se politiet og arbejderne for mig på en af de grønne plæner.

Fodboldkampe er ligeledes blevet udkæmpet både her og også på den store naboplæne. Danmark har mødt Sverige og FCK har mødt Brøndby. Fjender har udkæmpet symbolske fodboldkampe, og fans har kæmpet mere fysisk på Fælleden efter.

Lige nu er der også en fodboldkamp i gang på en af de grønne plæner, som jeg løber rundt om i dag.

Jeg holder en lille pause i mit løb og hviler lidt på græsset. Jeg mindes 1. maj, hvor jeg sad her med mine RUC-venner, drak øl og lyttede til politiske kamptaler.

Mange af disse arbejdertaler må parken have lagt øre til igennem tiden. Kampdagen kan følges helt tilbage til Paris i 1889 . Dette var hundredåret for Den Franske Revolution. Der blev kæmpet for 8-timers arbejdsdage, og da det blev indført fejrede man det 1. maj med fest. Steder, det ikke blev indført kom 1. maj til at bestå af demonstrationer, og specielt i USA – kampe mellem politi og arbejdere.

I Danmark endte kampdagen i Fælledparken, da der blevet lavet love og regler for gadedemonstrationer. Det er blevet fast tradition at holde 1. maj-taler og andre kampdagsaktiviteter her.

Jeg runder et hjørne af parken og synes, at jeg har løbet nok for i dag. Nu vender jeg snuden hjemad mod Jagtvej. Det er også begyndt at regne lidt. Den danske sommer kan man jo altid regne med.

Jeg kan enormt godt lide Fælledparken. Selvom de fleste af mine oplevelser her er forbundet med løb og sved, har jeg også hyggelige ølminder fra kampdage og hyggeaftener. Parken kan en masse, og det grønne græs har mange gode historier om alle de kampe, det har lagt underlag til.

Jeg glæder mig til at løbe flere ture på stierne, drikke mere vin på græsset og høre flere kamptaler de mange kommende 1. majer.

LÆS FLERE ARTIKLER AF CECILIE HÉR

Læser journalistik på RUC og elsker ord, har let til latter og mister mindst et par luffer pr. vinter.