VORES STEDER: VESTERBROGADE

Vesterbrogade
//Foto: Malene S. Hansen

Ofte, når jeg falder over læsestof om Vesterbro, er det forskellige guides, der viser dig vej gennem bydelen med overskrifter som: ”De 10 mest Instagram-venlige restauranter” eller ”Brune værtshuse”. Det vil jeg ikke guide til i denne guide. I stedet vil jeg vise dig brokvarterets hjerte, nemlig Vesterbrogade.

Vesterbrogade i sig selv er et interessant sted, som jeg nu vil følge dig ned ad. Hipsterparadisets officielle hovedgade, som ikke er så hipsteragtig, som resten af kvarteret.

Grænselandet ved Vesterbrogade mellem det frederiksbergske, lidt småborgerlige aristokrati og Vesterbros rå arbejdermentalitet hvor børn før i tiden legede i de små firkantede, stenede, forblæste baggårde, er for længst udvisket. Disse børn er blevet voksne, og de bor måske i forstæderne nu. Måske et helt andet sted.

Med tilløbsfart fra den bestegne Frederiksberg Bakke på Roskildevej, med sin gennemsnitlige stigningsprocent på 4,8, kommer du til Vesterbro ad Vesterbrogade med vanlig københavnermanér. Kvarteret byder dig velkomme med sine to symmetrisk placerede murstenskarréer, der gade efter gade tårner sig op mod dig. Det er blot et af de smukke karaktertræk, byens brogader har til fælles. Disse hjørnebygninger er oftest forsynet med tårne i forskellige former. Nogle er runde og middelalderborgs-agtige, andre er kantede og spidse og mere fine i det. Herude, hvor Vesterbrogade faktisk slutter, men hvor vi starter, er gaden mest af alt sammenlignelig med villakvarterer. Her er en ro, som vi ved vil ophøre, når du opgang efter opgang og pizzeria efter pizzeria bevæger dig tættere ind mod centrum.

Vesterbrogade
//Foto: Malene S. Hansen

Når du når til gadens første sving, sker der noget.

Gaden er den mest snoede af alle brogaderne. Hvert sving markerer en udvikling i gadens identitet. De inddeler gaden i etaper. Den første minder om et villakvarter. Stykket mellem Vesterfælledvej og Frederiksberg Allé er næste etape. På denne strækning begynder byens Vesterbrogade lige så stille at live op. Denne etape starter ved Teatret ved Sorte Hest, der i den grad må siges at være et tegn på liv! Stemningen fra 70’ernes kosmiske bæredygtighedsoverbevisninger kommer til udtryk her. I madhusenes skiltes der med store bogstaver med vegansk mad. Her er plads til alle. Samtidig begynder caféer og barer at skyde frem.

Da du når ned til den gamle Blockbuster, beslutter du dig for at gå ned ad Oehlenschlægergade, som er en af de solløse gader, som Dan Turrell snakker om i Gennem Byen en sidste gang . Du går ind på Guldregn på hans anbefaling for at nyde en kold flaskeøl og ryge en cigaret. Bare sidde og suge den røgfyldte Vesterbrostemning ind. Omtåget fortsætter din slentretur videre ned mod Vesterbros Torv. Nu er du i byen! Der hvor det vrimler med fortovscafeer, værtshuse og restauranter i alle prisklasser.

//Foto: Malene S. Hansen

Når du når over til Gasværksvej bliver udsigten grandios, for der kan du se hele vejen ind til Rådhuspladsen. Det er en spændende rute, der tager dig igennem mange forskellige arkitektoniske oplevelser. Savoy Hotel, som den står i sin elegante, lette, men velornamenterede positur, er et de få eksempler, der findes i Danmark på den skandinaviske fortolkning af jugendstilen. Længere fremme skyder butiksfacaden hos Gundtoft dig tilbage til 30-40’ernes moderne facader, som vi kender fra Skjerns magasiner i Matador. Når du når op omkring Hovedbanegården, befinder du dig i et arkitektonisk slaraffenland. Du har kobberværket Vesterport fra 30’erne ved Trommesalen, der bare bliver kønnere og kønnere for hvert sekund, der går, SAS-hotellet af Arne Jacobsen, der er en ikonmastodont fra 1960, som rejser sig højt op over gadeniveau og sender shoutouts til dengang dansk arkitektur for alvor blev kendt ude i verden. Længere fremme ligger Axel Towers og Industriens Hus og repræsenterer en helt ny og aktuel arkitektur i København.

Vesterbrogade
//Foto: Malene S. Hansen

Tag en tur ned af dejlige Vesterbrogade og giv dig selv lov til at lade gaden fortælle dig sin historie og bestemme for dig, hvor du bør gøre ophold. Oplev hvordan en gade kan rumme så mange forskellige identiteter uden at blive kaotisk. Vesterbros inviterende og mangfoldige attitude fortolkes både politisk med frisind og plads til alle, og det kommer også tydeligt til udtryk i Vesterbrogades arkitektur.

LÆS FLERE ARTIKLER AF NICOLAI HÉR ELLER OPDAG FLERE AF VORES STEDER

Cand.mag i Dansk og Bylivsskribent med hang til bodegaer, glimmer, sankning og arkitektur. Er både for og imod gentrificering. I øvrigt spiser jeg kun grønt.