Brætspilscafé. Det analoge paradis.

Sommerferien er som skabt til hygge og spil, og hvis du ikke selv har hylderne fulde af analoge godter, så inviterer Bo Thomasen, i samarbejde med Huset-KBH, dig på en 21 dage lang pop-up spilcafé fra d. 19 juli – 9. august, hvor du i hyggelige omgivelser kan spille alt fra en klassisk omgang Ludo til et slag Game of Thrones med dine venner.

 

Terningen bliver kastet. Øjnene kigger spændt, mens håndfladerne gnides mod hinanden. ”Yes det blev en sekser, så kører det igen.” Brikken rykkes frem og slår iskoldt den anden hjem. De kolde ølglas hæves, slukker tørsten og sætter en latter i gang. I gården på Rådhusstræde 13 er der nemlig skuret op for hyggen og ned for hverdagsstressen i Bo Thomasens spilcafe ”Bastard Café”. Inde ved baren findes omkring 400 forskellige spil. Et nostalgisk møde der uden tvivl sender enhver tilbage til barndommens hyggestunder. Derudover kan du i bedste fritidshjemsstil købe varme kanelgifler, cookies og toast til studievenlige priser. Det hele kan skyldes ned med en rabarbersaft, en kold pilsner eller en god hjemmebrygget kop kaffe.

 

TaktikNogle gange skal man tænke sig en ekstra gang om, før man flytter på brikkerne. //Foto: Bo Jørgensen. 

 

Fra lille nørdeklub til stor succes

Idéen til spilcafeen opstod for otte år siden på Øresundskollegiet, hvor Bo Larsen, sammen med nogle andre spillenørder, stod for at arrangere en spilcafe hver torsdag i fællesstuen. Problemet var bare, at det kun var brætspilsentusiaster, nørder og rollespillere, der kastede med terningerne og rykkede på brikkerne. For at lokke flere til spillebuffeten måtte Bo skrue op for hyggen og stille de kolde øl frem: ”Vi fik skaffet nogle sofaer til området, sænket belysningen og sat levende lys på bordene. Jeg slæbte min espresso-maskine med ned, fik lidt afslappende musik på anlægget og ændrede navnet fra “Spilcafé” til “Torsdagscafé” og så virkede det,” forklarer Bo.

 

Nogle få år senere udskiftede Bo kollegieværelset med en lejlighed på Lundtoftegade på Nørrebro. Men selvom det var et farvel til kollegiet, var det ikke et farvel til spilleriet. Bo åbnede nemlig en ”branch” af spilcaféen i sin 30kvm store stue. Bo Forklarer: ”Det var en ”uægte søn” af den oprindelige café – en ”bastard” og voila, så var navnet skabt. Jeg holdte hjemmet åbent for alle, og mens min samling af spil voksede, så voksede antallet af besøgende også. Til sidst var skaren af venlige mennesker så stor, at jeg ikke kunne huse dem mere. Der måtte derfor ske noget drastisk. Jeg tog chancen, droppede mit gode marketing job og satsede det hele på spillene. Nu arbejder jeg aktivt på at åbne en fast Café, hvor folk kan komme forbi ugen rundt og få gode spiloplevelser og en god kop kaffe.”

 

Udvalg. Det kan være svært at vælge, hvilket spil man skal give sig i kast med. //Foto: Bo Jørgensen.

 

”Et naturligt frirum fra telefonen”

Da jeg træder ind af døren hos Huset-KBH, møder mine øjne straks de store tæt proppede metalhylder. Det bugner med spil i alle størrelser og farver. På hylderne finder jeg både de gode gamle kendinge som Klods Major, Kalaha, Myretuen og Uno, men det vrimler også med nye spil som Ego, Dungeon Fighter og spil, som man kun kender, hvis man er en garvet spilentusiast. De mange forskellige spil kommer fra Bo´s egen samling, der består af intet mindre end 300 styks. Derudover har en masse spildistributører spyttet til samlingen, som nu har rundet de 400. Bo holder sig hele tiden opdateret på spilmarkedet, og hvis der kommer noget nyt, er han nok den første, der hiver emballagen af og sætter spillet i gang.

 

”Det fede ved brætspil er, at spillene besidder nogle unikke egenskaber, som man i sammensætningen ikke finder andetsteds. Derudover giver spillene nogle faste rammer at lege indenfor. Analoge spil har noget taktilt over sig, som man ikke finder i digitale spil, og så tvinger det én til nærvær med sine omgivelser og spillet. Man får ligesom et helt naturligt frirum fra telefonen, som vi efterhånden alle sammen har snuden nede i”, fortæller Bo.

Hvert år udkommer der knap tusind spil der varierer meget i genre, aldersgrupper, temaer og sværhedsgrader. De fleste gæster i caféen kender ofte kun de gængse børne- og qiuzspil, men Bo vil gerne udbrede kendskabet til de mange spil. Han har derfor 25 frivillige spilguruer til at hjælpe til i caféen som sørger for, at folk lærer de nye spil og deres regler. Derudover sørger de for at lave miskede hold, så folk ikke kun går hjem med ny spilviden men også med nye bekendtskaber.

 

Nye spillevenner. Der bliver grint og gamblet. //Foto: Bastard Café

 

 

”Spillet er et trygt fælles tredje”

Solen skinner ned i den hyggelige og hjemmeligt indrettede gårdhave. Der står både gamle sofaer og ned fra taget hænger et par pinke lysekroner. En af væggene i gården er pyntet med Sommersby dåser, hvor cideren er skiftet ud med små fine blomster. Det er en varm sommerdag, så jeg går op i baren for at købe noget koldt at drikke. En dame kommer over til mig og spørg, om jeg vil være med til at spille et vampyrspil med dem, men der har jeg allerede lovet mig selv ud til et spil Kalaha. Folk er utrolig venlige og stemning er helt afslappet og ferieagtig.

 

”Spilcaféen er en god mulighed for at møde og snakke med nye mennesker. Normalt snakker man ikke med random mennesker, når man er på en café og overhovedet ikke som dansker – så er man jo en freak. Men hvis der for eksempel er fodbold i fjerneren, så kan alle lige pludselig snakke med alle, og det samme gælder med brætspil. Det er intet problem at spille med mennesker, man ikke kender, for spillet er et trygt ”fælles tredje”, som man kan snakke om. Til vores arrangementer opfordrer vi aktivt til, at folk spiller med nogle, de ikke kender. Vi sætter tit grupper sammen, og ofte kommer folk igen en anden dag og spiller med hinanden,” forklarer Bo.

 

Spilcaféen er en sikker vinder, hvis du gerne vil bruge eftermiddagen eller aftenen på en hyggelig måde, hvad enten det er med familien, en ven eller date. Stemningen er god og priserne lave, og så er det helt gratis at spille. Så find din analoge gamer frem og smut forbi Rådhusstræde 13.

 

Hvad: Bastard Café. Pop-up café hvor du kan spille alverdens analoge spil, drikke en kaffe eller drink og møde nye venner.  https://www.facebook.com/events/298104900367289/

Hvor: Huset-KBH Rådhusstræde 13 Købenavn K

Hvornår: 19. juli -9. aug. man-tor 12-24, fre – lør 12-02, søn 12-02

Portemonnæ: Gratis