10 ting som folk hader, men alligevel udsætter sig selv for i julen

10 ting som folk hader, men alligevel udsætter sig selv for i julen
10 ting som folk hader, men alligevel udsætter sig selv for i julen //Foto: Anne-Sofie Bau Madsen

VINK Byliv taler om julen med alle facetter. Både følelser, gaver, traditioner og ubehag. I denne omgang tager Nicolai dig igennem de 10 ting som folk hader, men alligevel udsætter sig selv for, fordi de tror, at det er den eneste måde at få den perfekte, rolige og stressfrie jul.

Julen er fantastisk! Som barn var jeg ikke i tvivl om, at december var den bedste måned. Jeg begyndte nærmest nedtællingen til adventskranse, julekalender og risengrød allerede i september måned. Nu hvor jeg er blevet voksen har jeg fundet ud af, at julen ikke kun er hjerternes fest. Det er også højsæson for stress, utroskab og enorme kalorieindtag. Jagten på den perfekte jul er netop det, der gør, at julen ikke bliver den perfekte højtid. Julen handler om at sætte farten ned og nyde de ægte juleøjeblikke. Jeg har lavet en liste med 10 punkter, som du bør være opmærksom på, hvis du gerne vil prøve en jul, der ikke handler om fyldte kalendere og høje omkostninger.

#1: Et misforstået koncept

Julen som koncept er selvfølgelig forskelligt, alt efter om vi spørger Julemanden eller Gud. Julemanden går nok mest op i alt det med gaver, kager og mad, hvor Vorherre jo fejrer Jesu fødsel. I vores del af verden er der nok flest, der er loyale overfor ham med kanen og skægget. En ting som jeg har lagt mærke til er, at folkene fra begge lejre har dét til fælles, at de misforstår hver deres koncept på samme måde. Folk glemmer, hvad julen handler om. De stresser rundt for at ære traditionerne og glemmer derfor fordybelsen, der, omend det handler om julekager eller bibelske ritualer, er vigtig. Du bestemmer selv. Lad være med at tænke så meget på forventninger, hvis du er dig selv, er du samtidig den bedste at sidde ved siden af ved julebordet.

#2: Forveksler juledagene med eksamener og tests

Allerede i efteråret begynder det. Angsten fyger ind over dig og begraver dig i dynger. Du udvikler nervøse ticks og bliver n-n-n-nervøs for, at den perfekte julesweater er udsolgt, at du ikke når at få bagt dine selvopfundne julesmåkager med grønkål og nul kalorier, at du ikke får tid til at lege fræk nissepige eller julemand for din kæreste. Du skal jo dokumentere øjeblikkene på Instagram, Snapchat og Twitter tirsdage mellem kl. 10-11 (for det skulle være det bedste tidspunkt at dokumentere på SoMe). Og hvor mange betænkelige gaver i overdrevet indpakning var det lige du skulle nå at have styr på? Det er sikkert alt for mange. Har du overvejet bare at stå af vognen?

#3: Troen på en konfliktfri juleaften

Juleaften er ikke så magisk, at den kan trylle konflikter væk, der ellers er til stede årets 364 dage. Det er anstrengende for alle med elefanter i lokaler. Tag en lille snak med din rival inden den store aften. Lad det være en kærkommen lejlighed til at begrave stridsøksen og komme videre. Så er der også et mindre nytårsforsæt at forholde sig til.

#4: Julefrokostmaratonet

Når bladene falder af træerne i oktober, begynder invitationerne at trille ind i gmail-indbakken. Julefrokostsæsonen skal planlægges, og med mindre man er typen, der er vild med julefrokost under nyudsprungne bøgetræer, så skal man være hurtig. De gode datoer bliver taget først. De mange julefrokoster kan hurtigt være med til at gøre din jul til et sandt julemareridt. Husk på at en julefrokost minimum koster halvanden dag (husk at medregne tømmermændene) og mindst også halvandet kilo. Ligesom med så mange andre ting, så er det altså helt okay at sige nej tak. Chances are, at værtinderne og værterne udelukkende inviterer af pligt. Så de bliver nok mere lettede end skuffede over, at du hjælper til at gøre arrangementet mindre og dermed mere overskueligt.

#5: Julegaver

Du kender det godt. Det er juleaften, og allerede inden du har pakket den der ene julegave op, som din faster Anna stolt overrækker dig, så forbereder du dig på det perfekte ”Ej, hvor er den er den flot. Sådan en har jeg altid ønsket mig. Hvad er det?” Det triste er, at det sikkert ikke kun er faster Annas gave, der skal byttes. Store byttedag tyder i hvert fald på, at der er så uendeligt mange misforståede julegaver, der udveksles hvert år. Ingen synes, det er sjovt. Din faster Anna ville sikkert inderst inde også helst være foruden bøvlet med at rende rundt og købe gaver uden at have fjerneste idé om, hvad for nogen der falder i god jord. Drop eller minimer gaverne. Eller giv hinanden penge. Eller donér penge til velgørenhed. Så kan det være, at du når et lille overskud på bundlinjen af moralkontoen i år.

#6: Hviids Vinstue

Hviids vinstue er kendt for deres fantastiske julegløgg, som ganske vist er byens bedste. Hvis du vil nyde den, så kræver det en god omgang tålmodighed, for du skal vente længe, og ofte forgæves, på at få lov til at drikke den siddende. Den gamle vinstue har siden 1723 serveret fadøl og andre gode drikke henover disken. I december måned forvandles stedet til et sandt mareridt, da alle københavnere og turister vil ind og smage på de dyre dråber. Drop det! Hviids Vinstue er et af byens bedste bud på et brunt værtshus, men det er ikke kun i julemåneden, at stedet er værd at besøge. Tag derned i årets andre måneder og nyd stilheden. Jeg anbefaler, at du tager derned en hverdagsaften og oplever denne (link) stemning. For rigtig god julestemning kan du i stedet tage et smut forbi Centralhjørnet en tidlig eftermiddag og opleve den overdådige julestemning dér.

#7: Overspisning

”Der skal ikke mangle noget i julen.” Eller skal der? Det gør i hvert fald ikke noget, at der ikke er lige så meget julemad, som der plejer. Al den julemad, der sender folk til udpumpning inden risalamanden. Selvom julen er fyldt med fristelser, så tag den lidt med ro. Du vil takke dig selv til januar, når bukserne ikke strammer lige så meget, som man forventer, at de gør efter nytår. Det er i øvrigt også mindre stressende, at man ikke skal stå i køkkenet hele julen og det meste af tiden op til for at lave otte forskellige slags sild, seks forskellige julekager, and, gås og flæskesteg med rødkål.

#8: Julekort

Du sender kun julekort afsted, fordi du føler dig forpligtet til det. Du sender i hvert fald kun til dem, du har modtaget fra. Det kan være et stressende element at holde liv i den endeløse cirkel af kortudvekslinger hvert år. Mine julekort når altid at blive til nytårskort – nogle gange påskekort faktisk. Folk bliver lige så glade for et nytårskort, som for et julekort. Drop julekortene. Glæd dig over dem, du modtager. For det er jo vildt dejligt at åbne postkassen op og finde en kærlig tanke mellem rudekuverter og reklamer. Vent med kortene til efter nytår.

#9: Penge

Er du på SU eller dagpenge? Uanset hvad årsagen er til, at din konto ikke er så imponerende, så skal julen og andres forventninger ikke give dig dårlig samvittighed over ikke at kunne slå til rent økonomisk. Drop julegavebudgettet og meld klart ud, at du ikke er på julegaver i år. Er meningen med jul ikke også egentlig bare at være sammen med dem, man holder af? Det skulle i hvert fald være muligt at klare uden gavebetaling. Drop entréen til Tivoli og gå en tur rundt til byens julemarkeder og pyntede gader, hvor du også får lyskæder for hele femøren. Bliv hjemme og skab hygge med en god kop gløgg og et par lune æbleskiver.

#10: Presset til at acceptere andre

Julefrokost, adventshygge og juleaften er alle hyggelige traditioner, men for mange af os medfører det, at vi skal være sammen med folk, vi ikke bryder os om. Din mosters nye mand, der uden tvivl kunne forveksles med en HA’er eller din altid diskussionslystne og lidt for tørstige svigerindes familie. Det kan faktisk være enormt udmattende at holde den slags selskab ud. Du er ikke forpligtet til at sige ja til alle invitationer. Sig nej og brug i stedet tiden på at lave noget, som du godt kan lide.

Disse 10 råd er dem, som jeg selv følger. Det er ikke altid muligt, da julen også handler om at være uselvisk og gøre ting for andre. Min pointe er bare, at det er vigtigt at huske sig selv, tænke over hvilken jul du foretrækker og så gå efter den. Det kan godt lade sig gøre. God jul!

LÆS FLERE ARTIKLER AF NICOLAI HÉR

Cand.mag i Dansk og Bylivsskribent med hang til bodegaer, glimmer, sankning og arkitektur. Er både for og imod gentrificering. I øvrigt spiser jeg kun grønt.