Weekendguiden – tag dig den tid, det tager

I denne weekend får du mulighed for at fordybe dig. I stedet for at nå ti arrangementer og fire fester samme dag, opfordrer jeg dig til at forstå værdien af at sætte tempoet ned og nyde det, du laver, inden du bevæger dig videre i programmet. Weekenden byder bl.a på kaffenørderi, lyriske øretæver, historisk gåtur, sanseoplevelse og skævt loppemarked.

 

FREDAG 13. NOVEMBER

 

 

Kaffebarens facade//Foto: Forloren Espresso

 

Giv dig tid til kaffenørderi

I skønne Store Kongensgade i Indre By ligger en kaffebar, der adskiller sig fra de mange alternativer. Stedet hedder Forloren Espresso, og ejeren, den rare Niels, er en kaffekender uden lige og deler gerne ud af sin viden. Du kan tale med ham om kaffesorte, farme, risteri osv. i evigheder, og spørger du ham om noget tåbeligt, eksempelvis, hvilken håndbryg der er bedst, skal du ikke forvente en kortfattet respons. Niels har således sat et skilt op ved baren, der kort og kontant forklarer, at god kaffe tager tid, og at det er en tid, man skal være klar på at bruge. I caféens hjørne finder man et hyggeligt sofaarrangement beregnet til samtale, hvor computere og smartphones er forbudt.

 

Har man tid og kaffelyst og sætter pris på sand baristakunst (og ikke en tilfældig espresso overhældt med kogt mælk af en gymnasiepige), er Forloren Espresso bestemt et besøg værd.

 

Hvad: Kaffebar med stort K.

Hvor: Store Kongensgade 32, 1264 København K.

Hvornår: Tirsdag – fredag klokken 8-16, lørdag klokken 9-16.

Portemonnæ: Typiske kaffepriser. Gå hele vejen med håndbryg til 36 kr.

 

 

Lær at forstå Søren Kierkegaard

 

Filosofitidsskriftet TIDskrift vil lære dig at forstå Søren Kierkegaards mange tanker gennem en anderledes introduktion. Til dette formål kommer lektor Poul Lübcke og Arman Teymouri Niknam. Tidsskriftet skriver om arrangementet: Aftenen kommer til at omhandle værket Frygt og Bæven, som Søren Kierkegaard udgav i 1843 under pseudonymet Johannes de silentio.

 

Arrangementet har allerede modtaget stor interesse, og der er små 2000 mennesker, der er tilmeldt Facebook-eventet. Det bliver trængt, men uomtvisteligt spændende. Der vil desuden være billige øl og sodavand.

 

Hvad: Lær at forstå Søren Kierkegaard.

Hvor: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, Karen Blixens Vej 4, 2300 København S.

Hvornår: Fredag 13. november klokken 17.

Portemonnæ: Entré 20 kr.

 

POETRY SLAM I SKUESPILHUSET

 

Tre lyrikere, du kan opleve // Foto: Claus Christensen

 

Hvad er poetry slam? Skuespilhuset definerer det som hyleskægge digte, skæve historier og energiske sproglege. Det lyder jo mildest talt enormt fedt. Denne fredag kan du læne dig tilbage med en kold øl og nyde cremen af danske poetry slammere med en såkaldt greatest hits-parade i Det Kongelige Teaters Skuespilhus’ foyer. Blandt aftenens performere er nemlig DM-vinder Peter Dyreborg, DM-vinder Sara Hauge, jordskælvs-poeten Karsten Østergaard og skuespiller Rasmus Rhode.

 

Hvad: Dansk poetry slam (event).

Hvor: Det Kongelige Skuespilhus’ foyer.

Hvornår: Fredag 13. november klokken 20-21.15.

Portemonnæ: Gratis entré.

 

 

 LØRDAG 14. NOVEMBER

 

 Tag en gåtur i det sidste ’rigtige’ København

 

Mozarts Plads, Sydhavns hjerte //Foto: Wolfie 

 

Københavns gamle arbejderbydel, Sydhavn, står overfor store forandringer. Metrobyggeri, lækre lejlighedskomplekser, moderniseringer af områder m.m. er planlagt indenfor nærmeste fremtid. Nogle lokale glæder sig, andre forsøger stædigt at holde fast i de gamle dyder. Ikke desto mindre står byen der endnu, og man kan roligt tage en gåtur rundt og mærke den, inden den gennemgår samme forvandling, som Vesterbro har gjort de seneste år. Afslut eventuelt turen hos Wolfie på Mozarts Plads – den første og eneste café, som man kender en sådan, der ligger i Sydhavnen.

 

Hvad: Gåtur i en g(l)emt bydel.

Hvor: Sydhavnen.

Hvornår: All day.

Portemonnæ: Ganske gratis.

 

(GEN)OPDAG TORVEHALLERNE

 

 

Klar til fordybelse og nydelse // Foto: GRØD

 

Er du bosat i København eller omegn, har du helt sikkert besøgt Torvehallerne mere end én gang – men har du virkelig gået på opdagelse i, hvad madmekkaet har at byde på? Sæt farten ned, skynd dig ikke igennem, men brug tid på sanse. Standene er vidt forskellige, men har det til fælles, at de alle dyrker deres niche til perfektion. Tag ikke fejl. De fleste af ejerne lever og ånder for det, de forhandler. Her sættes kvalitet over kvantitet, og det er ikke meningen, at man skal købe stort inde alle vegne. Lidt hist og her er hensigten, og man kan med rette nyde eksempelvis en pose oliven fra Stigs Oliven eller en kop grød to go fra GRØD, mens man slentrer rundt.

 

Hvad: Kulinarisk sanseoplevelse.

Hvor: Torvehallerne, Frederiksborggade 21, 1360 København K.

Hvornår: Lørdag og søndag fra kl. 8.

Portemonnæ: Ganske gratis.

 

 

SØNDAG 15. NOVEMBER

 

 

Løb i Frederiksberg Have

 Øjebliksbillede fra skribentens kortvarige pause // Foto: Jeppe Bentzen

 

 

Til de morgenfriske anbefales en løbetur, mens bladene stadig er farverige og naturen smuk. Frederiksberg Have er en fremragende kulisse hertil med sine mange snørklede veje og uanede muligheder for varieret fysisk udfoldelse. Tag spurter op og ned langs slottet, tag en runde om springvandet og hils på elefanterne, hvis du er heldig.

 

Hvad: Løbetur i efterårsvejret.

Hvor: Frederiksberg Have.

Hvornår: Åbent døgnet rundt.

Portemonnæ: Ganske gratis.

 

 

Loppemarked på Teaterøen

Alverdens ting og sager kan findes på Teaterøen // Foto: Tilde Knudsen

 

Hvilken bedre måde at bruge sin efterårsweekend på end på et loppemarked? Teaterøen afholder et sådan begge dage denne weekend Refshaleøen. Det særlige er, at det ikke kun er private, men også teatre, der sælger ud fra gemmerne. Der vil desuden blive solgt billig kaffe og kage.

 

Hvad: Loppemarked på Teaterøen.

Hvor: William Wains Gade 11, Refshaleøen, 1432 København K.

Hvornår: Lørdag 14. og søndag 15. november fra klokken 10 – 14.

Portemonnæ: Gratis entré.