Weekendguiden – Forår, film og fest!

Weekendguiden // Foto: Aga Paulina Mlynczak

 

Det er midten af marts. Vinterkulden og mørket er ved at miste sit favntag, og han beslutter sig for at genoplive sin kærlighed til København i weekenden. Han har savnet at slentre rundt i byens gader med åben jakke. Så han leder efter et godt soundtrack til anledningen. Et nummer, han husker at have hørt i morgenradioen hver fredag for nogle år siden. Sangteksterne var noget i stil med “Weekend” og ”Bal, bal, bal, nu er der bal.” Efter en hurtig google-søgning finder han sangen og sætter den på med et kækt, selvironisk smil: Thimes & N.O.F med ”Weekend, weekend, weekend.” Så kan weekenden bare komme an!

 

Torsdag 16. marts

Selvom ugen endnu ikke er overstået, vil han gerne ud og opleve noget. Ikke noget vildt, men bare ud at hygge sig med en øl og nyde lidt musik i godt selskab. Hvorfor ikke bruge torsdag aften som en lille opvarmning til weekenden? Han har tænkt sig at lægge vejen forbi Huset, hvor jazz-pianisten Magnus Hjorth sammen med Lasse Mørck og Snorre Kirk spiller lidt afslappet musik.

Magnus Hjorth Trio @ Huset-KBH, Rådhusstræde 13, 1466 København K

Hvornår: Den 16. marts kl. 20:30 Mønt: 100 kr.

Duften af popkorn // Foto: Aga Paulina Mlynczak

 

Så kommer han i tanker om, at den nye live-action version af Skønheden og Udyret får premiere i de danske biografer netop den 16. marts. På gader og stræder og på internettet er man allerede i gang med at diskutere, om genindspilninger af klassiske film kan leve op til deres forgængere. Nogle roser for eksempel den dystre genindspilning af Junglebogen fra sidste år; men det kan jo ende galt som med Maleficent. Uanset om man er tilhænger eller ej, husker han, hvor skønt det var at leve sig ind i Disneys magiske univers som barn i 90’erne. Han er i hvert fald nysgerrig. Desuden går der rygter om, at Emma Watson valgte rollen som Belle i Skønheden og Udyret over hovedrollen i Damien Chazelles La La Land, som Emma Stone med funklende øjne og knaldrøde læber for nylig modtog en Oscar for. Han kan allerede dufte popkornene fra foyeren i Dagmar Teatret. Hvis den nye film rammer helt ved siden af, har han allerede planlagt en tur i Cinemateket om to uger for at se Jean Cocteaus udgave fra 1947.

Skønheden og Udyret @ Nordisk Film Biografer, Dagmar, Jernbanegade 2, 1608 København V

Hvornår: Fra den 16. marts kl. 12:15, 15:15, 18:15 og 21:15 Mønt: Mellem 70-90 kr.

Fredag 17. marts

 

Han nynner melodien på ”Weekend, weekend, weekend” og smiler fra øre til øre. Det er endelig blevet fredag! I sidste uge blev han inviteret til et event på Facebook, som lyder lidt vildt! Det Danske Saunaselskab, Danske Naturister, Sjællandsgade Badet og kunstnerkollektivet Illutron afholder Sauna Event på Refshaleøen. Det er lidt vinteragtigt, og selvom han kniber øjnene lidt skeptisk, trykker han ”interesseret”. Det kan meget vel gå hen at være den helt rigtige måde at tage afsked med vinteren og byde foråret velkommen. Et eller andet sted er det også en fin mulighed for at være rigtig old school skandinavisk på en cool måde uden at forlade byen. Han inviterer en veninde med, som han alligevel skal mødes med senere om aftenen. Så kan de blive weekendklare på Refshaleøen med en kold øl i det varme saunagus.

Sauna Event @ Halvvandet, Refshalevej 325, 1432 København K

Hvornår: Den 17. marts kl. 16:00 – 18. marts kl. 22:00 Mønt: Fredag 175 kr, lørdag 200 kr, begge dage 300 kr.

Neon ben i kødbyen // Foto: Aga Paulina Mlynczak

 

Fra Refshaleøen skal de videre til Kødbyen, hvor bandet Ano Mali holder udgivelseskoncert for deres nye EP. Det er så længe siden, han har været i Kødbyen. Det bliver fedt! Han tager sin sorte, blomstrede skjorte på og pudser sine Dr. Martens, imens de varmer op med Ano Malis sang ”Spring, Summer, Fall, Winter, Spring” på Soundcloud. På den ene side rummer bandet en energi, som på mange måder er blevet synonym med Kødbyen – elektronisk, dyster og lidt drømmeagtig. På den anden side er der en rytme og melodi i deres numre, som giver dem deres helt eget særpræg. Desuden har de noget så usædvanligt for sin genre som en violinist med til koncerten. Han glæder sig til at give sig hen til musikken og forvilde sig på et dansegulv fyldt med trendy mennesker i 20’erne og 30’erne med sort neglelak, genbrug og vildt hår, som danser i slow motion med en øl i hånden.

Ano Mali udgivelseskoncert @ KB18, Kødboderne 18, 1714 København V

Hvornår: Den 17. marts kl. 20:00 – 23:00 Mønt: 30 kr

Lørdag 18. marts

 

På lørdag vil han sove længe. Måske starte dagen langsomt med et varmt bad efterfulgt af friskbagt morgenbrød fra bageren. ”Lykken er at ikke skulle skynde sig,” tænker han og smiler veludhvilet. Om eftermiddagen vil han være lidt kulturel og lægge vejen forbi Statens Museum for Kunst. Han har endnu ikke haft fornøjelsen af at se deres aktuelle udstilling, ”Japanomania.” Netop denne lørdag afholder museet et arrangement i forbindelse med udstillingen, som er den perfekte anledning til endelig at komme ind og se den. Unges Laboratorier for Kunst hælder sake op til gæsterne og introducerer dem for japansk kunst og træsnit. Alt sammen i smukke omgivelser med udsigt over den skønne natur i Østre Anlæg, hvor han overvejer at gå en tur efterfølgende og se vinteren vige for foråret. Måske også få et glimt af Louis Hasselriis’ pompøse Danmarksmonument, som står gemt og glemt bag træerne. Kunst og sprut er også en vindende kombination. Især om lørdagen, når han alligevel skal i byen med vennerne senere på aftenen.

Kanpai på SMK: Sip & snit – Sake, kawaii og træsnit @ Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København K

Hvornår: Den 18. marts kl. 13:00 – 16:00 Mønt: Gratis med dagsbillet

Dødsruten // Foto: Aga Paulina Mlynczak

 

Omkring klokken 22:00 mødes de for at tage Dødsruten. Der findes flere historier om baggrunden for navnet på vandringen mellem de forskellige homobarer i Indre By. Nogle siger, at det oprindeligt var et homofobisk tilråb med rødder tilbage til aids-krisen. Andre mener, at navnet er ment som en ironisk bemærkning til tømmermændene dagen efter. Uanset er der ikke tale om en nøje kortlagt rute. Snarere en lidt impulsiv strejfen rundt, som præges af, hvem man møder på sin vej. Nogle starter i Minefeltet, som man engang kaldte værtshuskvarteret mellem Nikolaj Plads og Rådhuspladsen. Enten på Oscar Bar og Café eller Centralhjørnet. Men denne lørdag aften beslutter de sig for at tage på Masken i Studiestræde for at drikke en billig øl eller to, imens et virvar af glemte hits fra 80’erne, Disney-film og George Michael brøler ud af højtalerne. Stille og roligt i takt med promillens stigning taler de om at tage videre. Måske et kort visit på Jailhouse for at drikke ti shots for 100 kroner bag de iscenesatte fængselstremmer, før det er tid til at danse. Men hvorhenne? På Cosy, hvor bartenderne med et spøgende glimt i øjet bliver instrueret til at påtage en flabet attitude overfor kunderne? Eller skal de på G*A*Y, hvor et ventileret rygerhjørne holder cigaretrøgen fra dansegulvet? Lige pludselig er klokken 04:00, og folk begynder at tage hjem. Det burde han også. Men han er stædig og har det så sjovt. Desuden har Nevermind på Nørre Voldgade åbent, så længe der er gæster tilbage. Men det må blive en anden gang.

Dødsruten @ Vartov, Minefeltet og Pisserenden (Dog primært Studiestræde)

Hvornår: Hver weekend i året Mønt: Gratis adgang + garderobe enkelte steder og billige øl.

Søndag 19. marts

 

Det er formentlig kort før frokost, når han vågner med buldrende hovedpine og drageånde. Heldigvis holdt han lidt tilbage i går, så det går nok snart over. Men først må han have noget at spise. Han har en ustyrlig lyst til fritter. Altid fritter. Selv når han bestiller pizza, kan han finde på at bede om en lille (stor) bakke med pommes frites. Efter en mindre debat med sig selv, hvor hans sult bare vokser sig større, tager han sine sko på og tager på Luna’s Diner på Christianshavn. Det er en café, som dyrker den dårlige amerikanske smag i sådan grad, at han bestiller en milkshake til sin burger. Det er lidt som at sidde tilbage i kulisserne fra Grease, når optagelserne er færdige. Hvis man ikke har tømmermænd, er det ren selvforkælelse. Men for ham er det medicin.

Burger på Luna’s Diner @ Sankt Annæ Gade 5, 1416 København K eller Vesterbrogade 42, 1620 København V

Hvornår: Alle ugens dage efter kl. 11:30 Mønt: Afhænger af din bestilling.

Også i aften har han planer om at suge så meget af København til sig som muligt. Først vil han på Christiania og se performancekunst. Billedkunstneren Ulla Eriksen og koreograf Stine Frandsen kombinerer deres fag til et tidsbegrænset kunststykke, som de kalder Objekt Flyder. Det prikker til hans nysgerrighed. Desuden kunne en tur langs volden være enormt hyggelig, hvis vejret bliver godt. Det lyder som en ganske chill måde at afslutte weekenden. Med varmt tøj og kaffe, mens to kreative sjæle udfolder sig foran ham.

Objekt Flyder @ Christianias Strand, Refshalevej 70, 1432 København K

Hvornår: Kl.19:00-20:30 Mønt: Gratis

Klar til CPH:DOX // Foto: Aga Paulina Mlynczak

 

Årets CPH:DOX er også i fuld gang med et imponerende program. Det skal han da udforske. I den forbindelse har han købt billetter til visningen af I Am Not Your Negro i Grand Teatret. Første gang, han hørte den opsigtsvækkende titel, var i forbindelse med årets Oscar-nomineringer, hvor den var nomineret som bedste dokumentar. Filmen følger en forfatters personlige beretninger om attentaterne af tre førende forkæmpere i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse: Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King. Han er draget af emnet, som er møgrelevant i en tid, hvor vi i stigende grad bliver polariseret og mange fristes til at ty til selvtægt. På vej fra Christiania til Grand Teatret varmer han op til filmen med VINK Lyds podcast om festivalen.

CPH:DOX og Soundvenue præsenterer I Am Not Your Negro @ Grand Teatret, Mikkel Bryggers Gade 18, 1460 København K

Hvornår: Den 19. marts kl. 21:30 – 00:00 (CPH:DOX er fra den 16. – 23. marts) Mønt: 85 kr.

 

Men kan han nu nå det hele? Har han lagt for mange planer? På et eller andet tidspunkt skal han vel også sove, handle ind og høre morgenradio i sengen. Der sker altid noget spændende i København, og lige pludselig er det mandag. Men dagene går hurtigt. Før han aner det, er det weekend igen. Han sætter Weekend, weekend, weekend på, imens han gør sig klar til at gå ud af døren.

// Alle fotos: Aga Paulina Mlynczak

Kjartan er filmredaktør og skribent med masser af plads i hjertet for nostalgiske Hollywood klassikere, Tarkovsky-film og aktuelle film i biffen. Når han ikke er opslugt af billeder i bevægelse, har han også en svaghed for pasta, en afsky for bladselleri og har angiveligt pænt krøllet hår.