WEEKENDGUIDEN

Dagene bliver længere, nætterne bliver lunere, og det er efterhånden muligt at overleve cykelturene uden handsker og halstørklæde. Det er endelig forår. Eller det burde det i alle tilfælde være. Foråret er så småt begyndt at titte frem, og det sender os byboere ind i en helt særlig sindstilstand, der vist bedst kan beskrives som forårskuller. Vi har ligget hele vinteren i en puppe af uldtæpper på sofaen og ventet på, at de lunere temperature igen skulle finde vej til vores breddegrader og sprede liv i vores lille hovedstad. 

Forårsfornemmelser og festivaler blomstrer for alvor rundt omkring i byen denne weekend, så find solbrillerne frem fra vinterens hi og hop ud og nyd forårskåde København!

 

 

TORSDAG 28. APRIL

 

Foto: Møstings Hus

Vært for en aften med Stine Pilgaard og Kamilla Hega Holst

Forår rimer i manges ører på kærlighed, for når blomsterknopperne skyder, begynder amorinerne at svæve i den friske forårsbrise. I morgen får du rig mulighed for at svælge i kærlighed (også den ulykkelige slags), når forfatterinden Stine Pilgaard inviterer forfatterkollegaen Kamilla Hega Holst til en snak om netop kærlighed – og særlig kærligheden i Kamilla Hega Holsts forfatterskab. Hendes seneste roman, På træk, handler om den brudte kærlighed. Romanen fortæller historienom den nyskilte Kaya, der forlader sine sorger i København og drager mod sexindustriens hovedstad, Pattaya, i Thailand.

Bliv klogere på kærligheden i litteraturen – og måske bliver du endda inspireret til forårets læseoplevelse!

 

Hvad: Forfattersamtale om kærlighed
Hvor: Møstings Hus, Andebakkesti 5, 2000 Frederiksberg
Hvornår: Torsdag kl. 20.00-22.00
Portemonnæ: En billet koster 40 kr.

 

FREDAG 29. APRIL

Friday Night Skate

Når du alligevel skal på loftet med dunjakken og vinterstøvlerne, kan du med fordel finde kassen med de gamle rulleskøjter frem. Fredag aften ruller årets første rulleskøjtetur af sted gennem Københavns gader. Et felt på mellem 500-1500 mennesker triller afsted fra Frederiksberg og ud på en 20 km lang rute gennem Vesterbro, Indre By og Nørrebro. Det handler ikke om at komme først, men om at nyde sin by og den lune aften med en masse andre københavnere. Skulle du blive afhængig af det, fortsætter Friday Night Skate hver anden fredag sommeren over.

 

Hvad: Rulleskøjtetur gennem Københavns gader
Hvor: Turen starter fra Solbjerg Plads, 2000 Frederiksberg
Hvornår: Fredag kl. 20.00 (kom senest 15 minutter inden start)
Portemonnæ: Gratis

 

 

Foto: Tejlgaard & Jepsen

 

Dome of Visions takker af

Dome of Visions forlader København og drager afsted på nye eventyr i Jylland. Der er derfor lagt i kakkelovnen til et brag af en farvelfest, der spænder over to dage. Fredag byder på grill, taler, kolde øl og musik. Lørdag starter roligt med kaffe, morgenboller og release af bogen om Dome of Visions. Senere byder Orkestr Partisanski op til dans.

Så sving forbi til en grillet pølse og en sidste dans i det kuppelformede drivhus mellem Langebro og Den Sorte Diamant, inden det drager over Storebælt og slår sig ned i Aarhus Havn.

 

Hvad: Farvelfest for Dome of Visions
Hvor: Søren Kierkegaards Plads 1, 1016 København K
Hvornår: Fredag fra kl. 17.00 og lørdag fra kl. 10.00
Portemonnæ: Fri entré

 

 

LØRDAG 30. APRIL

 

Foto: Kaktus København

 

Plantemarked

Foråret kalder på rengøring og klargøring. Pludselig opdager man, at vinduerne ikke har været pudset siden sidste gang solen skinnede, og planterne på altanen er for længst afgået ved døden.

Kødbyen forvandler sig denne lørdag til et mekka for grønne fingre, når boderne fyldes med frø, planteløg, stiklinger, palmer, kaktusser og stueplanter. Brug din lørdag på at puste liv i de forsømte altankasser, så din lille urbane oase igen er klar til lange grillaftener.

Er din hybel ikke udstyret med balkon eller dine fingre ikke beriget med et grønt element, kan du nøjes med at byde foråret velkommen i stuen med en frisk buket blomster eller en ny stuebirk.

 

Hvad: Plantemarked
Hvor: Kødbyens Mad & Marked, Flæsketorvet, 1700 København V
Hvornår: Lørdag og søndag, begge dage kl. 10.00-15.00
Portemonnæ: Fri entré

 

 

Foto: Transgender Film Festival

 

Transgender Film Festival

Forårets aftener kan sommetider være lunefulde, og når solen forsvinder fra himlen, kan det derfor være rart at forsvinde ind i mørkets lune.

Husets Biograf inviterer til filmfestival med fem kortfilm fra den tyske Transgender Film Festival. Øverst på plakaten er filmen Carl(a), der fortæller historien om den transkønnede Carla, hvis højeste ønske er en kønsoperation. Men da hun forelsker sig i Sam, bliver hun fanget i sit livs dilemma.

Kom i god tid og nyd en velkomstdrink inden filmstart!

 

Hvad: Filmaften med kortfilm om transkønnede
Hvor: Husets Biograf, Rådhusstræde 13, 1466 København
Hvornår: Lørdag kl. 19.30 og søndag kl. 19.00
Portemonnæ: Billetterne koster 70 kr. (inklusiv velkomstdrink)

 

 

Foto: Pablo Budassi

 

Sfærernes musik – minifestival om lyden af det ydre rum

Festivalerne blomstrer i flæng denne weekend, og Den Sorte Diamant byder også indenfor til festival. Her bliver du taget med på en rejse til ydre rum, når det kongelige bibliotek går på opdagelse i rummets lyde. For hvordan lyder den del af universet? Og hvordan lød Big Bang? Oplev lydoptagelser fra rumsonder, koncerter og foredrag ved astronom Anja Cetti Andersen, der fortæller om musikkens sammenhæng med rummet.

Som ved enhver anden festival serverer denne også våde varer, så mens du svæver af sted på universets toner, kan du nyde caféens space drink.

 

Hvad: Fem timers minifestival om musikken i rummet
Hvor: Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K
Hvornår: Lørdag kl. 17.00-22.00
Portemonnæ: 200 kr. / 170 kr. for medlemmer / 100 kr. for studerende (prisen inkluderer en space drink)

 

 

SØNDAG 1. MAJ

 

Foto: Seiji Nakamura

 

Sakura Festival

De sidste par uger er de sociale medier nærmest druknet i sakura-træer – også kendt som kirsebærtræer. Er det endnu ikke lykkedes dig at knipse det perfekte #sakura-billede, så fortvivl ej! I weekenden får du alle muligheder for at gå amok i kirsebærtræer, når der afholdes japansk festival under træernes lyserøde kroner i Langelinie Park. Festivalen byder blandt andet på sumobrydning, folkedans og te-ceremoni.

I Japan er picnic under kirsebærtræerne en værdsat tradition, der på grund af træernes kortvarige blomstring, står som en hyldest til at leve i nuet.

Lev i nuet: køb en kimono, mens du skriver et haiko-digt og mæsker dig i Københavns nyeste madbesættelse: ramen.

 

Hvad: Festival om Japan
Hvor: Langelinie Park, 2100 København Ø
Hvornår: Lørdag og søndag, begge dage kl. 11.00-16.00
Portemonnæ: Fri entré

 

 

Foto: Fuego Street Food

 

48 TIMER // Madfestival @ Den Røde Plads

Afslut søndagens spadseretur eller kurér tømmermændene fra lørdagens strabadser med madfestival på Den Røde Plads. Tag dine smagsløg på rejse rundt i verden, når der blandt andet serveres argentinsk hotdog og tanzaniansk kage – eller nyd en velkendt kop kaffe i forårssolen.

Madfestivalen er en del af kulturfestivalen 48 TIMER, der for femte år i træk indtager Nørrebro. Hele weekenden kan du opleve koncerter, kunstinstallationer, dans og fortællinger fra alverdens kulturer.

 

Hvad: Madfestival
Hvor: Den Røde Plads, Nørrebrogade 210, 2200 København N
Hvornår: Søndag kl. 10.00-16.00
Portemonnæ: Fri entré og mad til billige priser

 

 

1. maj @ Fælledparken

Søndagen byder også på en tradition, der enten vækker smil eller dårlige minder. Jeg taler selvfølgelig om fejringen af Arbejdernes Internationale Kampdag i Fælledparken. Nogle parkerede måske 1. maj i gymnasietiden, hvor dagen skiftevis gik med at drikke varme øl og derefter finde den perfekte tissebusk. Men for andre er 1. maj en betydningsfuld politisk mærkedag, der giver anledning til at smælde med de røde faner.

Traditionen tro forvandler Fælledparken sig til en skov af telte med røde partier og fagforeninger. Brug dagen på at komme ud at mærke græsset under sålerne, spot en fuld teenager, hør en politisk tale eller tag en svingom til toner fra Kaka, Pharfar og Thomas Buttenschøn.

 

Hvad: Arbejdernes Internationale Kampdag
Hvor: Fælledparken
Hvornår: Søndag fra kl. 12.00
Portemonnæ: Fri entré

 

Vi ses i solen!
//Helena