ROSKILDE FESTIVAL 2014

Er du først lige vågnet af en langvarig eksamensdøs, og gik det først op for dig i forgårs, at Roskilde starter i morgen? Stod du rådvild nede i Silvan og blev rundtosset over alle de telte, der var udsolgt og kom i tanke om, at du ikke engang ved, hvem der står øverst på årets plakat? VINK forsøger her at give en lille og overskuelig guide til årets Roskilde Festival. Vi ønsker dig en god een af slagsen. 


//Foto: Politiken.

En flok gymnasieelever, en drøm om Woodstock og totalt kaos: Sådan startede Roskilde Festival 
I 1971 blev en flok gymnasiedrenge spurgt, om de ikke kunne tænke sig at være med til at starte en festival. De sagde ja; de var idealister og håbede på at skabe Woodstock på en dyrskueplads i Roskilde. De 4.000 forventede besøgende blev til 12.000 og et mindre kaos. Det sætter de 120.000 beøsgende, vi er i år, lidt i perspektiv. Dr.dk fortæller historien om, hvordan det hele startede, da det startede første gang. Vidste du for eksempel, at der var 12-årige, der agerede vagter med deres legetøjs-walkie talkies? Læs artiklen her


//Foto: SH Luftfoto / Roskilde Festival 

Roskilde Festival app’en – din bedste ven 
Jeg ved godt, at app’s ikke længere er en nyopfindelse; tror faktisk også, jeg havde en iPhone med på festival i 2011, men jeg synes virkelig, det her er smart. Den lader mig scrolle over alle artister, så jeg kan vælge de, jeg skal huske at se. Således ved jeg, at jeg skal huske Damon Albarn fredag kl. 20.30 på Arena, og at jeg ikke må glemme Slowdive på Avalon lørdag kl. 02.15. Desuden er der et kort i app’en, så jeg også kan finde derhen, og så jeg kan finde mine venner på vejen. 
Søg på Roskilde Festival 2014 i din App Store og placér den forrest på din skærm. Den er din nye bedste ven. 

Roskilde Festival appetizer app’en – også din bedste ven
Som navnet indikerer, har denne app tænkt sig at holde dig mæt hele festivalen igennem. Den guider dig hen til lige præcis det, du har lyst til. Tager hensyn til, hvor du opholder dig, og hvor langt du magter at bevæge dig for at blive bespist. Jeg vil kalde det en luksus-app og har downloadet den. Søg under Roskilde Festival appetizer, så burde den være til at finde. Bon appétit. 

 

Volt – en bærbar oplader sørger for, at du aldrig skal være alene 
Som overstående indikerer, imponeres jeg altså let af teknologien. Jeg er humanist og forstår ikke, hvordan det lader sig gøre. Volt har skabt en bærbar mobiloplader, så man slipper for timerne i vildledelse uden sin telefon på festivalen. Du kan reservere en hjemme fra til 179 kroner samt 200 kroner i depositum. Jeg har allerede gjort det og kan afhente min i City Center West. What’s not to love? Skynd dig at gøre det samme her.

Volt – Portable Charging for Festival-goers from Volt on Vimeo.

Dream City – gæsternes eget hjørne af Roskilde 
På Roskilde er der især plads til kreativitet, nysgerrighed og opfindsomhed. Således er der i Dream City gjort plads til, at gæsterne kan få lov at skabe præcis det hjørne af festivalen, som de drømmer om. Det kan være alt muligt; for eksempel et ‘hardcore heavymetal’-mekka, et ‘yoga elastisk karma’-hjørne eller måske en by af sæbebobler. Det bestemmer du i Dream City – læs mere her, og husk at besøge det i H. Det skal jeg i hvert fald. 

Roskilde Festival – Dream City. 

Roskilde passer godt på os, men de passer også godt på miljøet
Det kan måske godt synes som en selvfølge, at der bliver samlet pant og tømt skraldespande på Roskilde. Men faktisk er det meget mere end det, og jeg har lyst til at råbe lidt højt om det, for der bliver virkelig lavet et stort stykke arbejde. Vidste du for eksempel at affaldet bliver sorteret i 13 forskellige grupper? Og har du tænkt over, hvor meget af maden, der faktisk er økologisk og lokalt? Pantordningen og togbanen er også part i miljøfokuset. Læs mere om det her, og giv et applaus til de, der bruger deres tid og energi på at rydde op efter os. 


Foto// Politiken.

Har du lyst til højtlæsning? Det har Roskilde også
Jeg er en læsepige, en skrivepige og litteraturpige. Det har Roskilde heldigvis også taget højde for. Gyldendal og Rosinante & Co er vært ved Forfatterskabet. Udover Hvedekornsoplæsere er der også etablerede navne som verdens bedste Søren Ulrik Thomsen, Julie Steen-Knudsen og Theis Ørntoft, bare for at nævne nogle. De giver dig god ro og karma i opvarmningsdagene. Så tag det lidt roligt og lyt med. Det skal jeg i hvert fald. Du kan se programmet her


Fotos// Forfatterskabet på Roskilde. Gyldendal og Rosinante & Co. 

Mangler du en fest? Vælg en 
Alle, der har været på Roskilde ved, at det er et slaraffenland af de bedste fester. Jeg har samlet et par stykker her; resten må du selv finde og blive fanget i. 
– På mandag er der champagne-fest hos Camp Luksus i C96. Det giver vist sig selv, og hvem kan ikke godt lide bobler? 
– Samme dag er der Fynsk Rave. For Fyn er som bekendt Danmarks Provence. Det foregår også i C. Meld dig til her
– Tirsdag er der ballonfest i Camp UP. De lover 1000 heliumballoner, lege og limbo. Find dem i Agora G og gå efter ballonerne. 
– Og så er der selvfølgelig de uoficielle mesterskabet i ølbowling. Som kun kan blive en fest, tænker jeg. Det foregår i Humleregimentet i C. Mandag eftermiddag – så er vi ligesom igang, kan man sige – og I kan stadig nå at melde jer til. 

Roskilde mætter mange munde og også din 
Ligeså vel som der er mange fester, foregår der også mange madorienterede events. Jeg fremhæver lige et par stykker og lader resten være op til dig. 
– Mad med Medfølelse serverer på søndag d. 6. juli en farverig buffet med ene veganske godter i Staldbygningen. De vil gerne vise, hvordan man kan leve både grønt, dyrevenligt, miljøvenligt og sundt. Jeg synes, det lyder lækkert. Det koster 50 kroner, og du kan læse mere her
– Torsdag laver POP UP Køkken KBH nyfortolkninger af de klassiske festivalretter såsom dåseleverpostej, makrel i tomat på dåse og andre lækkerier fra dåse. Det lyder ret interessant og foregår også i Staldbygningen. Læs mere om nyfortolkningerne af den klassiske festivalmad her. 80 kroner for hele herligheden. 
– Men måske lækrest af alt, laver pop-up bageriet Sweet Sneak en buffet af ren lækkerhed og sødme søndag d. 6. juli i Staldbygningen. Vi snakker alt, hvad dit kagehjerte begærer og drømmer om på festivalens sidste dag. Det koster 75 kroner, og her kan du læse mere. 
Hvis du stadig er sulten, anbefaler jeg desuden Politikens guide til mere madsjov


Fotos// Sweet Sneak.

Vi gemmer det bedste til sidst – musikken 
Jeg kan stadig huske Radiohead på Orange i 2008 som noget helt særligt, og en af mine bedste Efterklang-koncerter var på Roskilde. Musikken binder det hele sammen, og selvfølgelig skal du også have et par tips i den retning. Min største og bedste anbefaling i den sammenhæng lander på Danmarks sødeste musikblog, Regnsky, som har taget sig af skriverier og tips om koncerter, du ikke skal gå klip af. Du skal læse med lige her. Når du har læst det, skal du høre den Spotify-liste, de har lavet, for den er overskuelig, gennemarbejdet og god. Imens du lytter den, kan du sidde med din app og plugge de artister ind, du skal høre. Søg på “Roskilde Festival med Regnsky”, og du finder den.


Foto// Regnsky.dk.

Personligt glæder jeg mig især til Interpol, Future Islands, Jaakko Eino Kalevi, Cancer, Jenny Wilson, Julia Holter og tusinde andre. Og så skal jeg selvfølgelig se Drake søndag aften, sammen med alle jer andre, efter en uge med alverdens sjov, frihed, øl, musik og rendyrket ubekymret Roskilde Festival. Jeg håber, du kunne lide min guide, og så håber jeg, at du får verdens bedste festival. 
Jeg ønsker dig i hvert fald en helt god og dejlig een af slagsen.