Kulturnattens Udvalgte

Kulturnatten er ikke kun for elitære og akademikere. Kultur er for alle, og det samme er Kulturnatten. Den er blevet Københavns største kulturelle begivenhed, og igen i år er mange københavnske institutioner og virksomheder kommet med deres bud på, hvad du skal bruge fredag 10. oktober på. Faktisk er der over 600 begivenheder! VINKkbh har plukket en brøkdel ud, så læs med og få en på opleveren.

 

Konceptet er, at du køber et Kulturpas for 90 kroner, hvis du er voksen. Med passet er der fri leg under Kulturnatten. Herudover kan du komme gratis rundt med tog, s-tog, bus og metro fra kl. 17-05 i hele Københavnsområdet. Du kan fange dig et Kulturpas i samtlige 7-Eleven, biblioteker og kulturinstitutioner i Hovedstaden og på Frederiksberg. Samtidig kan du købe et lille program for 10 kroner, hvis du ikke allerede har hentet det ned på mobilen via App Store eller Google Play. App’en omfatter også et kort over byen med placering af events og muligheden for at sammensætte eget program.

 

Kulturnat NV

Wow, Kulturnat NV har bakset det helt store program sammen. Du kan gå i kirke, se street art eller høre lidt om, hvem de der københavnere overhovedet er. Programmet omfatter hele Nordvest-området: Grundtvigs Kirken, Dansekapellet, Ignatius.dk, Smedetoften og Legefabrikken. Arrangementerne er både for børn, unge og voksne. Jeg vil dog lige fremhæve Barbiemuseet på Borups Alle, hvor der skulle være 6000 dukker fra gulv til loft – sejt og skræmmende. Og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole fortæller lidt om fremtiden, reklamer og apps.

 

Ingen undskyldning, bare hop ind på hjemmesiden og beslut dig for, hvad din kulturnat skal prydes med. Der er tilmed et kort over arrangementernes placering, så kan planlægge en lille rute.

 

Hvor: København Nordvest

Hvornår: Fra 16.00-24.00

 

DESIGNMUSEUM DANMARK by night// Foto: Frostfestival

 

Designmuseums Kulturnat

Udover Designmuseets aktuelle udstillinger, som f.eks. den tidligere anbefalede Wegner-udstilling, kan man også lave regnbuefarvede snobrød, grave sin egen, indre Wegner frem og designe en miniaturestol eller bare lære lidt om arkitekten Kaare Klint, bæredygtighed og materialer. Designmuseum sørger for den lille og den store, den gamle og den unge.

Find ud af mere om arrangementerne og tidspunkter på Designmuseets hjemmeside.

 

Hvor: Designmuseum Danmark, KBH K

Hvornår: 17.00-24.00

 

Botanisk Kulturnat

Botanisk Have bidrager skam også til denne særlige aften, og den får ikke for lidt, når der åbnes for stjernekigning i Østervold Observatorium, 3D danseforestilling på søen i haven, forskerunivers i mørket med BIObyen, eller kunstnerdouen HildenDiaz’s naturinspirerede lysinstallationer, for at nævne nogle af havens mange initiativer. Så hvis du er til et eventyr i naturen eller blot vil sidde og nyde den smukke have iscenesat med lyd- og lysinstallationer, er Botanisk Have stedet for dig. Du kan se resten af programmet på hjemmesiden.

 

Hvor: Botanisk Have, KBH K

Hvornår: 18.00-24.00

 

PALMEHUSET i Botanisk Have// Foto: Department of Biology, KU

 

Politisk Kulturnat

Er du typen, der brænder for international politik og gerne vil byde ind med din holdning til FNs arbejde? Eller er du typen, der ærgrer dig over, at du aldrig har fået sat dig ordentlig ind i det der FN? Til årets Kulturnat er der åbent hus i FN-byen på Østerbro. Danish Model United Nations har arrangeret debat-simulationer, hvor aktuelle og spændende emner debateres, som var det en rigtig FN-debat. Det kommer nemlig til at dreje sig om klima og flygtningeproblematikker.

Du kan lære hvad CO2-udledningskvoter er, hvad en reduktion af CO2-udslippet vil kunne åbne af muligheder for verdensordenen, især i de fattige lande hvor industrien dominerer, Kapitalismen og Vesten overfor klimaforandringernes hærgen i de fattige lande – kan man overhovedet tilfredsstille alle?

Når der er tale om flygtningeproblematikker, er det hovedsageligt den syriske borgerkrig, der diskuteres. Hvornår træder menneskerettighedskonventionerne ind? Hvad hjælper egentlig nødhjælpen og pengene – skal vi sende mere ned til de udsatte områder, eller skal der findes alternativer?

Denne aften tilbyder indsigt og viden, deltagelse og forståelse. Du kan læse mere her. Alt er ikke så firkantet, at der er et entydigt svar – et faktum, jeg selv nogle gange glemmer, når jeg forsøger at forstå politikere og repræsentanter i nyhedsstrømmen.

 

Hvor: FN-Byen, KBH Ø

Hvornår: Fra 18.30

 

Nikolajs Kulturnat

Fra aktuel international politik til aktuel samfundsmentalitet: Nikolaj Kunsthal sætter fokus på digitaliseringen af vores hverdag. Alt foregår nu på smartphones og laptops. Kunsthallen skruer tiden tilbage. Først med børneudstillingen Pixelade, hvor vi kommer med bag skærmen, dernæst er der oldschool Robot-workshop med papkasser og gaffa og besøg af performancekunstneren Lilibeth Cuenca Rasmussen, der viser vores evolutionære udvikling med mudder og lader publikum deltage. Der er en koncert med Rumpistol, der har lavet lydsporet til Pixelade-udstillingen, og her er der mulighed for at danse med og ryste de kulturelt overbelastede lemmer. Aftenen afsluttes med endnu en koncert fra 8-bit, der har komponeret musik ud fra 90’ernes hit-gadget, Gameboy. God, blandet og interaktiv aften i den smukke kirke, Nikolaj Kunsthal bor i.

 

Hvor: Nikolaj Kunsthal, KBH K

Hvornår: 18.00-23.00

 

Kulturnat i Dansehallerne

Mere dans og musik? Dansehallerne byder på den aktive slags og den passive slags. Her vises nemlig dansefilm. Det er internationale kortfilm blandt andet om at være tissetrængende, en slåskamp, en ungdomsfest eller bare svæve over jorden. Programmet starter med to timer film, dernæst to timer tango-undervisning og afslutningsvist to timer film igen.

Lad dig inspirere af de ”bevægende” kortfilm og slå dig løs til tango.

 

Hvor: Dansehallerne i Carlsberg-byen, KBH V

Hvornår: 18.00-24.00

 

KORTFILMKLIP fra dansekortfilm //Foto: Mika Ailasmäki

 

Litterær Kulturnat

Jeg tror efterhånden, at den eneste finkulturelle genre, der ikke er dækket af denne guide, er litteratur. Men fortvivl ej, det er der skam sørget for. Danske Skønlitterære Forfattere er en forening, der udover at varetage skønlitterære forfatteres interesser og vilkår, også har arrangeret en oplæsningsaften, hvor 10 forfattere skal læse op af enten aktuelle eller kommende værker. Aftenen indebærer både prosa og poesi, krimier og romancer. På deres hjemmeside kan du se nogle af de forfattere, du kan komme til at opleve.

 

Hvor: Danske Skønlitterære Forfattere, Kronprinsessegade 34B, 2.sal, KBH K

Hvornår: 20.00-24.00

 

Bingo/Bajer-Kulturnat

Vesterbros vildeste kirke, uKirken, er gået sammen med Sitas Festivitas om at lave den perfekte multikulturelle aften for de besøgende. Bingo akkompagneret af bongotrommer. Drik bajere og lyt til banjo, eller tag for dig af den store nepalesiske gourmetgryde. Kulturer mødes og twister den danske pensionistsport, bingo. OG og og, alt overskuddet fra aftenen går til uddannelse af børn i Nepal. What’s not to like, eh?

 

Ps. Der er kun plads til 150 personer, så få lige fart på. Og her kan du læse mere om de frivillige organisationer og denne særlige aften.

 

Hvor: Ukirke – Ungdomskirken på Vesterbro, Dannebrogsgade 53, KBH V

Hvornår: 19.00-24.00

 

Kulturnat med mere øl

Rocket Brewing Company har verdenspremiere på deres øl. Det fejrer de hos Kihosk på Vesterbro, hvor øllene sælges hele dagen. Fra kl. 18.00 er der mulighed for at købe sit helt eget glas for 35 kroner, som man kan få fyldt op igen og igen og igen for blot 10 kroner pr. gang. Der er tre forskellige: Pale ale, stout eller barleywine. Hvis du vil vide mere, kan du se på Rocket Brewing Company’s hjemmeside, eller dukke op ved Kihosk på fredag.

 

Hvor: Kihosk, Sønder Boulevard, KBH V

Hvornår: 18.00-22.00

 

BLÅGÅRDS PLADS Her finder du Nørrebros bud på Kulturnat 2014 //Foto: Kroteket

 

Kulturnat a la Nørrebro

Blågården har selvfølgelig også deres bud på, hvad en kulturnat kan være. Efter mørkets frembrud vil lys og lyd overtage biblioteket på Blågårds Plads. Installationerne skal danne rammen for en anderledes litteraturoplæsning, hvor forskellige kunstneriske enkeltdele tilsammen danner en helhedsoplevelse af den kreative kultur.

 

Jens Jørgensen står for lysinstallationerne, Hannibal Andersen bidrager med lyd og performance. Dertil kommer fire forfattere og læser op: Jacob Skyggebjerg, der umiddelbart minder om en underklassens Klaus Rifbjerg. Marie Gerhardt, måske bedre kendt som DJ Djuna Barnes, der er aktuel med sin autobiografi, ”Der bor Hollywwodstjerner på vejen”, om kærlighed og kræft. Esben Weile Kjær, der er københavnsk Club Kid, eventmager, klummeskribent og, som vi vil opleve denne aften, digter. Anders Jørgen Mogensen vil trække lytterne med ind i et drømmende univers, der med sine undertoner af uhygge vækker referencer til David Lynch.

 

Alle fire oplæsere er en oplevelse værd, og personlig synes jeg, at Blågården har skruet et vildt arrangement sammen her. Det bør prioriteres. Og det er åbent for alle – også uden kulturpasset.

 

Hvor: Blågården, KBH N

Hvornår: Fra 20.00

 

God fornøjelse til Kulturnatten 2014

KH VINKkbh

Kulturentusiasten, der elsker at formidle, dele og skabe kultur i København. Daglig leder på VINK er min primære funktion, men ideudvikling, research og skriblerier lurer altid i skuffen.