2200 FORTÆLLINGER: “HARRY’S PLACE”

På VINK er vi i gang med et bogprojekt.
Det er en ode til Nørrebro. En bydel, der omfavner de fleste og spreder sig i mange retninger, som en ufærdig historie. Eller en fortælling, vi ikke kender slutningen på. Gaderne og butikkerne peger både frem og tilbage i tiden. Det er netop disse lag i byen, vi har arbejdet med i vores projekt. Bogen er stykket sammen af små tekster og farvede fotografier, der fortæller historier hver for sig, i par og sammen på kryds og tværs. I de næste uger, vil du kunne læse nogle udpluk fra bogen, her på sitet.

2200 Fortællinger forsøger på sin egen måde, at udforske den verden, der går fra navlen af Nørrebro til dets udstrakte fingerspidser, samt det liv, som vi forbinder med Nørrebro. Vi hejser fortællinger i Nørrebros navn. Fortællinger, som vi er stødt på i byrummet og sidenhen selv arbejdet videre med. En læser vil derfor forhåbentlig kunne genkende flere af stederne og menneskerne, som kan findes i bogen. Nogle af historierne vil være fortalt, som de er sket, andre vil være, ja, fortællinger skabt af forfatterne. Bogen er altså også et eksperiment, der handler om fortællekunst, og vi har glædet os helt afsindigt til at dele det med jer.

Mange hilsner, holdet bag 2200 Fortællinger.


 

H A R R Y ‘ S   P L A C E 

af Ditte Maria Engelhardt

2200 FORTÆLLINGER // Alle fotos: Zarco Ivetic & Thomas Christensen

 

Hun løsner læderhandsken fra hånden én finger ad gangen. De slanke hænder skælver svagt i nattekulden, da hun tænder cigaretten. Hun suger insisterende, så gløden knitrer. Lader røgen sive stille ud mellem de dybrøde læber. Hun betragter den opløse sig og forsvinde i nattens blålige skær. Sammen med røgen forsvinder tankerne, beruselsen og frustrationerne lidt efter lidt. Drukner i den forladte gades påtrængende stilhed.

Murvæggens malede ansigter kommer til live i nattens ildevarslende lys. Som karikerede fordomme, der stirrer tilbage på hende med mørke blikke, bryder de igennem facaden med dystre intentioner. Det er som om, den bidske bydel viser tænder til sin mondæne nabo. Vogter sine grænser mod den frederiksbergske småborgerlighed på den anden side. Hun bebrejder den ikke.

Den smudshvide, snuskede grillbar lyser op som en enlig lanterne i natten. Holder det invaderende mørke på afstand. Der er noget uforanderligt over den slidte kasse. Som om den stædigt har holdt fast på sin plads. Nægtet at rykke på sig, selvom byen vokser sig stor omkring den. Som den ligger der indeklemt mellem graffiti og polerede facader, er den nærmest gemt for snagende blikke.

Så ofte er hun gået forbi uden at skænke den en tanke.

 

Lettere modvilligt lader hun sig forføre af den kvalmt omfavnende lugt fra grillbaren. Glider diskret ind i den trange kasse af rustfri stål og røde nuancer. Efterlader nattens ensomhed på gaden sammen med cigaretskoddet. Den fedtede varme slår hende i ansigtet sammen med den svage lyd af sydende pølser, lyden af pølseskind, der sprækker. Det fluorescerende lys i grillbaren gør natten mere presserende uden for de beskidte vinduer. Forvandler den til et altopslugende tomrum. Det eneste, der stirrer tilbage fra mørket, er hendes eget spejlbillede. Alligevel mærker hun den let pirrende selvbevidsthed, der kommer af at blive ufrivilligt betragtet.

Snask, løg og tabte hæmninger står fremme på disken til fri afbenyttelse. Inviterer til skamløst fråseri. Her findes ingen almindelige pølser, kun kæmpestore ”Børger” af krydret fars svøbt i naturtarm. Og kæmpestore sandwich med flere lag fedtet flæsk og chokolademælk på liter serveringer. Den hæmningsløse stemning tiltaler hende. Hun vender ryggen til spejlbilledets penetrerende blik.

”Børgen” sprækker mellem hendes tænder, det svampede brød klistrer mod ganen. Sødmen fra ketchuppen og de knasende løg blander sig med senneppens skarphed. Hendes fedtindsmurte fingre glinser svagt, kinderne og læberne føles fugtige og glatte. Hun spiser grådigt, Ikke bare med øjnene eller munden eller maven, men med hele kroppen på én gang.

Spiser sig igennem mæthed og mådehold.

Dulmer perfektheden med snask. Nedbryder facaden bid for bid. Lader gode intentioner, forstillelser og forventninger drukne i kold Cocio og fyldigt, krydret kød. Hengiver sig til selvfornedrelsens lystfuldhed. Til nydelsen. Til skamløsheden.

Med et er det overstået. Ligesom cigarettens hurtige forløsning.

Hun tørrer sine fingre en efter en. Fjerner de sidste beviser fra mundvigen med et stift stykke papir. Frisker læbestiften op i spejlet, tager roligt læderhandskerne på og forsvinder lydløst ud i vinterkulden. Går med hurtige, målrettede skridt igennem nattemørket mod borgerligheden på den anden side.

 

 

Vi udgiver bogen 29. september, og inviterer alle til en fremragende launchfest på LiteraturHaus i Møllegade. Du kan sikre dig et eksemplar her.
Bogen udgives på forlaget Blændværk og er støttet af Nørrebro Lokaludvalg.

 

Pssst. Vi har også lavet en lydvandring, som du kan lytte til derhjemme eller mens du bevæger dig rundt på Nørrebro. Her kan du høre mere om historierne fra 2200 Fortællinger-projektet. Lyt med her.

At få lov at lytte til og fortælle andre menneskers historie er et stort privilegium. Det gøres allerbedst med en øl i hånden. Revolutionen kommer nedefra, jeg lader andre om de store linjer.