LEVENDE LYD: Byens bedste byhave

SERIE LEVENDE LYD: VINK’s musikredaktion guider dig til deres personlige musiske perler i byen. Her skal du tage ud, hvis du trænger til et skud levende lyd. Denne gang skal du tage i Byhaven.

Hver sommer siden 2013 har Byhaven forvandlet den kedelige asfalt foran spillestedet Pumpehuset til den hyggeligste havefest. Og Pumpehusets Byhave er efterhånden gået hen og blevet en sand sommerfavorit hos mig. Her kan man få sig en rolig fyraftensøl i eftermiddagssolen eller feste løs med kølig vin og cocktails fra fad. Her er koncerter med alt fra undergrundsbands til etablerede danske og udenlandske navne, og henover sommeren danner Byhaven også ramme om aktiviteter som loppemarked, bingo, musikquiz, karaoke og meget mere. Og fik jeg sagt, at det hele er gratis?

//Foto: Randi Hagemann

Lørdag den 12. maj ligger højtrykket tungt henover Danmark, og jeg tænker, at det er oplagt at tage årets første smut i Byhaven. To danske artister, Augustine og Lumia, er på plakaten. Jeg kender dem ikke i forvejen, men ud fra beskrivelserne på Facebook-eventen og et par lyt på Spotify lyder det spændende, og jeg får lokket et par venner med. Vi køber en kold kande øl i baren og slår os ned på langbordene under træerne. Vi er ikke de eneste, der har tænkt, at den her lørdag skal spenderes i den lille grønne oase. Det summer af stemning, og vi sidder tæt på bænkene. Her er folk i alle aldre, og snakken går lystigt. For mig er det lige præcis dét her, Byhaven handler om: Muntre møder mellem musik og mennesker. Med en god bar, en hyggelig scene, blomsterkasser og kulørte lamper er det simpelt, men godt. ”Mere skal der ikke til”, som jeg overhører én ved bordet sige.

Byhaven
//Foto: Randi Hagemann

Ved halv syv-tiden stimler folk sammen foran scenen. Her får sangerinden Liv Lumia sparket lørdagen i gang med sine ørefængende popmelodier, der leder tankerne hen på de festlige 80’ere. Byhavens koncerter er ikke lange, men til gengæld er de perfekte små smagsprøver på den musik, man måske ellers ikke ville få hørt – og nok slet ikke live.

Efter koncerten melder sulten sig. Heldigvis har Byhaven også sit eget køkken, El Jefe, der byder på sydamerikanske lækkerier. Menuen skifter i løbet af sommeren, så man kan få prøvet alt fra tacos, argentinske steak-sandwiches til hjemmelavet mexicansk chorizo og burgere med et tvist af Sydamerika. Og som enhver foodtruck med respekt for sig selv har El Jefe naturligvis også vegetarisk mad på menuen.

//Foto: Randi Hagemann

Næste band på scenen er Augustine, der består af de tre fyre Mikkel, Emil og Thomas med en fælles kærlighed for kantet popmusik. Deres drømmende synths blender perfekt ind i de kølige aftentimer. Vi drikker ud, mens Augustine pakker sammen. Natten er stadig ung, og vi beslutter os for at begive os videre ud i byen. Byhaven ligger et stenkast fra farvepaletten Palads og dermed tæt på det hele; Kødbyen på Vesterbro, barerne i Indre by, alle mulighederne på Nørrebro. Denne aften viser det sig, at Melodi Grand Prix-finalen på Centralhjørnets storskærm er den perfekte afslutning på den første sommeraften i Københavns hyggeligste koncerthave.

Sidste år så det ellers ud til, at Pumpehuset måtte lukke, da der i Københavns Kommunes budgetforlig ikke var blevet plads til at forlænge spillestedets lejekontrakt. Heldigvis blev Pumpehuset reddet på målstregen og er sikret otte år mere på matriklen. Forhåbentlig betyder det også, at Byhaven kan tænde op for lanternerne og den gode stemning nogle år endnu.

Byhaven
//Foto: Randi Hagemann

Er du til ubekymrede, summende sommeraftener, kan jeg varmt anbefale Byhaven. Haven åbner portene onsdag til lørdag hver uge i maj, juni, juli, august og det meste af september. Og som du kan se her, er der masser af spændende navne at vælge imellem.

Her er et par udvalgte arrangementer i Byhaven:

30. juni: ØYA + Video Compact

4. juli: Daikaiju + Zak and The Krakens

9. juli: Fringe Jazz Fest: Wonderbrazz

14. juli: Fringe Jazz Fest: Jazz Quiz

19. juli: Band of Tomorrow’s Uimodståelige

25. juli: Female Forest + Sannerud

LÆS FLERE ARTIKLER AF JULIE HÉR