(Med drømmen om) Sol, sommer og udendørsmusik

Sommermusik kan findes i Pumpehuset // illustration af Marie Emilie Simonsson

Efter en lang og kold vinter med milde depressioner og et sundt, beskyttende lag af kynisme var de metaforiske vinterattributter efterhånden pakket væk bagerst i skabet sammen med de varme sweatre og andre beskyttende lag af mere materialistisk karakter, da den tidlige sommer gjorde sit indtog. Med det årlige, naive håb om at de aldrig skal findes frem igen.

Solen og varmen kom frem fra deres fælles vinterhi, der som altid havde føltes nærmest demonstrativt og provokerende langt. Men lige pludselig var den der, og med dens tilbagekomst fulgte en allestedsnærværende, summende optimisme og et overskud, der så ud til at komme ind under huden på selv de mest pessimistiske eksistenser. Jeg smilte til folk, der i langt størstedelen af tilfældene gengældte gestussen. Det skete endda et par gange, at jeg lov til at springe en over i køen i min lokale Fakta.

Efter en fuldstændig ustyrligt dårlig juli måned, hvis vi ser på det med solbrillerne på, er man faldet ikke så lidt ned igen. Vi er endnu ikke helt tilbage på nulpunktet, for godt nok har det været en trist omgang, men vi døjer trods alt ikke med minusgrader, og det sker også af og til at solen alligevel slår et smut forbi. Vigtigst af alt kan ingen berøve os for håbet om at august bliver måneden, hvor vejrsystemener igen husker at udtrykke sig på sommerlig vis, og vi kan vælte ud i parkerne og spille kongespil. Uden håbet kan vi jo lige så godt give op og kalde det efterår.

En sommerlig reminder om København fortræffeligheder

Det er næsten to forskellige byer. Vinter-København med bælgmørke morgener og tomme vindblæste gader, uld, forbistrede udtryk og mangel på mellemmenneskeligt overskud. Sommer-København med fulde parker og fortovscafeer, sommerkjoler og forlommer, smil og smalltalk.I de kolde måneder er vores gang i byens åbne rum præget af tvang og overlevelsesinstinkter. Byrummet er mest af alt til transit. Golde områder man skal kæmpe sig igennem for at komme fra A til B. Fra arbejde til hjem, fra hjem til skole, fra en bar til en andet sted hvor man kan blive fuldere.

Man kan godt glemme, hvad det er, den kan, den her smukke og fantastiske by. Men hvor end man vender sit blik når solen står højt, bliver man mindet om netop det. Der er meget, man skal nå i den i forvejen alt for korte sommerperiode. Og når den så i år er udsat for nedskæringer som så meget andet, for man endnu travlere. I forhold til sin alligevel begrænsede storbystørrelse har København en utrolig stor koncentrationen af frie og fantastiske udendørsarealer, hvor man kan nyde livet, solen og godt selskab.

Der er vel egentlig så mange parker, pladser og haver, at man skulle tage en fridag på alle årets sommerdage og rotere hver fjerde time, for at nå dem alle. At din lyst til at hænge ud i dem muligvis vil forsvinde eksponentielt, eller at de trods alt lidt kolde sommeraftener vil sætte en stopper for legen, inden alle steder er besøgt, er en reel mulighed. Så man må naturligvis prioritere og vælge sine yndlingssteder. Et af de steder, som jeg hver sommer prioriterer af bruge lange eftermiddage og lune sommeraftener, er Pumpehusets Byhave.

Pumpehuset
Sommermusik kan findes i Pumpehuset // illustration af Marie Emilie Simonsson

Pumpehuset Byhave opsummerer på mange måder alt det smukkeste ved sommermånederne i København. Gratis og frit tilgængeligt ligger det ikke mange stenkast fra Rådhuspladsen og Strøgets opreklamerede turistinferno. Det føles småt, hyggeligt og intimt at hænge ud der, og Pumpehusets Byhave er et afslappende frirum i den travle storby, som København også af og til kan være.

Det eneste, det rigtigt kræver af dig, er at du medbringer nogle kolde øl og en god ven. Øllene behøver du faktisk ikke engang have tænkt på i forvejen, for der er kort til de læskende drikke. Alt efter din økonomiske situation, og i hvor høj grad du ønsker at fejre livet, kan du til besøge den nærliggende kiosks kølemontrer, eller falde for de fristende og stærkt dragende fadøl i Byhavens bar. Vennen kan du jo egentlig også bare finde på stedet, hvis du er den udadvendte og friske type. Men for at være på den sikre side, kan man have sørget for den del hjemmefra.

Et soundtrack til en sommeraften skuffer sjældent

Frem til september afholder Pumpehuset massevis af gratis arrangementer i Byhaven. Hovedsageligt koncerter, men også andre former for arrangementer som loppemarkeder, banko og swingdans-workshops. Musikprogrammet spænder rimeligt bredt, og dækker det altid spændende vækstlag i dansk musik.

Ud over det virkelig fede dansksprogede band Mellemblond, der spillede her den 22. juli, og det lidt mere rockede og engelsksprogede ditto, Modest, der spiller i august, så må jeg indrømme, at mit kendskab til størstedelen af musikprogrammet faktisk er ret begrænset. Men jeg har ikke tænkt mig at afsætte timer til research af det, for det er i og for sig ikke så vigtigt. Ikke at jeg ikke går op i, hvorvidt musik er god eller dårlig, men med en kold øl i hånden, solskin i ansigtet og godt selskab ved min side, skal musikken virkelig være ekstremt ringe, for at jeg ikke kommer til at cykle hjem i skumringen med en god følelse.

Bliver det en virkelig god musikalsk oplevelse, kommer den til at sætte sig i mig på samme vis, som da jeg en forvirret eftermiddag trådte ind i et tilfældigt telt på Roskilde og hørte et mærkeligt balkanband, hvis melodier stadig sidder fast her fem år efter. Fuldstændigt uventede, store musikalske oplevelser er trods alt af rimeligt sjælden karakter, så det mest sandsynlige er, at det kommer til at ende et sted midt imellem. Måske kommer det ikke til at gøre et kæmpe indtryk, men det kommer til at agere et hyggeligt soundtrack til det selskab, du nu har besluttet at nyde din sommeraften i selskab med med. Lige meget hvad har jeg aldrig oplevet at se en koncert i godt vejr Pumpehusets Byhave, som ikke var besøget værd. For musik skal opleves live, og det skal opleves i gode, afslappede omgivelser med plads til ro og afkobling.

Hvis du følger dette link, kan du studere programmet og helt sikkert finde et eller andet, du synes lyder tilnærmelsesvis som noget, der kunne være dig. Lige meget hvad så er det en anbefaling værd at nyde en sommeraften her. Vender solen tilbage er det om at slå til. Vent ikke for længe, for lige pludselig er de uendelige sommeraftener igen blevet blevet regnfulde og forblæste. Og så er det ikke det samme.

LÆS FLERE ARTIKLER AF RASMUS HÉR

En journaliststuderende musiknørd med en forvirrende og bredt omfavnende musiksmag. Vi snakker et spektrum fra vred hiphop til Arcade Fire og videre til Kate Bush. Forsøger via sit virke her på VINK at afdække musikken i København i alle dens afskygninger og former.