6 KUNSTNERE DU SKAL LYTTE TIL

Alle fotos: Kim Granli

 

Tendenser opstår og passerer hastigt i disse tider. Det gælder også i musikbranchen. Den digitale udvikling har vendt op og ned på den gængse proces, hvor en musiker tidligere blev opdaget, signed og ført frem i lyset af et stort pladeselskab. I dag skal der sommetider ikke mere til end, at den helt rigtige musikblog skriver om dét ene nummer, du har uploadet på din skrabede Soundcloud-profil. Det folkelige spillested VEGA på Vesterbro har, dette til trods, sat sig ned, researchet, analyseret og givet deres bud på, hvilke kunstnere på den internationale scene, der kommer til at præge dine og mine playlister i nærmeste fremtid.

 

 

Valget er faldet på seks vidt forskellige kunstnere, der repræsenterer det meste af genre-skalaen. Fælles for dem alle er, at de i slutningen af maj blev inviteret til København for at performe på Lille Vegas scene til arrangementet ’VEGAs New Crush vol. 2’ – VEGAs internationale pendant til det tilbagevendende event, ’VEGAs Udvalgte’.

 

VINKs udsendte stod blandt publikum, bevæbnede med både åbne sind og kritiske øjne. Hvem var disse kunstnere? Kunne de leve op til hypen? Mon de også ville give os sommerfugle i maven? Vi kommenterer på det hele.

 

Første mand på scenen var den amerikanske rapper Astronautalis. Navnet er ikke umiddelbart ligetil, men det kan vise at blive værd at lære at udtale, hvis man skal tro på diverse udenlandske musiksites og lignende. Det er svært at placere den fremadstormende rimsmed i en genrekasse – og det er vist heller ikke meningen. Lyrikken sidder i skabet og vokalen bliver spyttet ud i et tempo, der kan gøre Eminem forpustet. God smag er altid til diskussion, men vellykkede og gennemgående gode produktioner er ikke til at tage fejl af – og Astronautalis’ numre er i sandhed velproducerede. De byder på alt godt fra genreposen, og du får serveret alt fra bombastisk stadionrock over benhård hiphop til drømmende, poppede toner. Den røde tråd er manden bag mikrofonens skarpladte verbale evner, og det lader til, at han er fast besluttet på at overbevise dig – uanset hvilken genre, du tror, at du er til.

 

 

 

All Tvvins er navnet på aftenens næste band på scenen. I skarp kontrast til Astronautalis er disse to irske herrer ikke i tvivl om, hvad de kan og vil – og de gør det godt! Forestil dig lyden af Arcade Fire, der spiller covernumre af Bastille, mens Foals danser rundt i baggrunden. Det er den rene lyd af velspillet indierock. Opskriften har allerede sikret duoen en god portion succes i hjemlandet, og de er nu klar til at erobre udlandet. Det er den slags musik, du med rette bør sætte på i bilen, når du kører alene et sted langt væk – en tand for højt. Conor Adams og Lar Kaye, som musikernes borgerlige navne er, kunne godt gå hen og blive the next thing – med risiko for at blive blot endnu et band i rækken af dygtige indiepoprock-snedkere. Vi lader dem tiden og tvivlen komme til gode.  Bonusinfo: De har indspillet en live-udgave af Justin Biebers kæmpehit ’Where are Ü Now’, og det lyder helt irriterende fedt!

 

 

 

 

Næste mand – eller kvinde – i aftenens line-up er Alice Phoebe Lou. En musiker, hvis stemme er lige til at forelske sig i – ligesom historien om hende i øvrigt er. Hun lyder vesteuropæisk, nærmest britisk på den formelle måde, men kommer fra Sydafrika. Herfra tog hun turen til Berlin, hvor hun i en længere periode ernærede sig som gademusiker. Branchen fik øjnene op for den dygtige og finurlige singer/songwriter og har siden arbejdet på hendes gennembrud. Der er stadig en snert af gademusikant over Alices spillestil, om end flere af numrene suppleres af et dygtigt orkester. Det giver en behagelig folk-feeling og er lækkert at lytte til. Akilleshælen er, at det til tider lyder lige lovligt ordinært. Man forestiller sig, at det er perfekt baggrundsmusik til en aften dedikeret til bøgerne. Der er noget underspillet og unikt over Alices talent, og det skal blive spændende at følge.

 

 

 

 

Næste håbefulde talent var den britiske kvartet Fickle Friends. De leverede ægte, rendyrket indiepop, som kun britiske kvartetter mestrer det. Det er sommer-vibes for alle pengene. Et band, der vil kunne sparke enhver festival i gang. Forestil dig The Lumineers i up-tempo tilsat et strejf af danske Annasaid. Sprøde riffs og en fløjlsblød kvindelig vokal. Lidt som tilfældet med All Tvvins frygter man, at bandet (uretfærdigt) risikerer at drukne i mængden af virkelig gode ligesindede bands.

 

 

 

 

Den sætning, du læser nu, er den, der har taget længst tid for mig at skrive. Som en del af skriveprocessen har jeg afspillet den aktuelle kunstners musik, når vedkommendes afsnit skulle påbegyndes. Fra første strofe af islandske Alex Flovents melankolske folkmusik suges man ind i en drømmende verden og føler sig tryllebundet. Denne unge herre kan noget unik. Opskriften er set før – en følsom fyr fra Norden med en guitar og noget på hjerte – men ikke desto mindre er der noget anderledes ved Alex Flovent. En sand forelskelse, man på ingen måde bebrejder VEGA. Det her er rigtig godt. Der er lidt Bon Iver med en akustisk guitar over stemningen. Spil det for dig selv en aften, hvor du ikke skal lave noget andet.

 

 

Aftenens sidste skud forårskuller leveres af Albin Lee Meldau. En svensk enmandshær bevæbnet med sin guitar og en soul-vokal, der sender tankerne tilbage til tiden med Otis Redding og Sam Cooke. Han har tidligere været forsanger i bandet The Magnolia, men står nu på egne ben. En interessant kunstner, der godt kunne gå hen og danne soundtrack til denne skribents sommer. En sammenligning havde her været kærkommen, men Albins sparsomme repertoire spænder bredt og går i mange skæve retninger, hvorfor det synes vanskeligt at lave en sådan. Læn dig tilbage og lyt til nummeret Lou Lou på Spotify, og du vil forstå, hvad jeg mener.

 

 

 

Stafetten gives nu videre til dig. Har du allerede fundet dine forårsflirts, eller har du plads til udvide horisonten? Vi har gjort det nemt for dig og lavet en Spotify-playliste – den kan du finde her.

 

Vi hører gerne fra dig, hvis der er andre fremadstormende bands, du synes, vi bør give et lyt.

 

 

Skriv en kommentar

kommentarer