Vinho do Porto por favor

Mad

Ja, portvin er stadig noget, mormødre drikker. Men det får de altså ikke lov til at være ene om. Derfor har jeg slået vejen forbi Portvinsbaren på Vesterbro for at blive lidt klogere på den søde vin fra Porto.

 

Om lørdagen plejer jeg at sove længe, koble fra og, sidst men ikke mindst, vente med alkoholindtagningen til efter kl. 17.00. Det gælder dog ikke i dag,  hvor jeg har inviteret mig selv til portvinssmagning på Danmarks første portvinsbar, der åbnede 22. august i Kingosgade.

Det regner i stride strømme på det der burde være en flot sensommer-lørdag. Derfor glæder jeg mig endnu mere til at besøge Portvinsbaren på Vesterbro, få varmen og tillade et glas eller fler’ allerede kl. 15.00.

 

I baren bliver jeg mødt af Edward. Edward er en af de fem stiftere af Portvinsbaren, og han er hurtig til at invitere mig ind i portvinsverdenen, der stadig er lidt ny for mig. Idéen bag en portvinsbar fandt Edward på nogle år tilbage. ”Jeg synes, det var så træls at blive spist af med en flad øl eller en skarp whisky efter et godt måltid mad. Men et glas portvin, dét er sagen til at runde en middag af med lidt sødme,” melder Edward ud. Jeg er enig. Portvin er for mig, noget min far lærte mig et par år tilbage. Og som jeg i dag deler med mine venner til vinmiddage.

 

Men tilbage til portvinssmagningen: Cirka en gang om måneden afholder Portvinsbaren en to timers smagning. I dag er niveauet lagt for begyndere som mig, der er fan af portvinen – men som i bund og grund ikke ved meget mere end min egen begejstring for den. Til smagningen her skal vi igennem seks forskellige portvine og en hel del historie om den portugisiske drik.

 

Edward, der til daglig er gymnasielærer, introducerer portvinene én ad gangen, mens vi elever suger til os af passionerede anekdoter og Bezzerwizzer-viden. Det er ikke altid de samme portvine, Edward fremhæver til smagningerne. I dag er jeg dog så heldig at komme til at smage på både rosé portvin, hvid portvin og op til 19 år gammel rød portvin. Historiefortælleren Edward er god til at tage sine elever i hånden og komme helt tæt på den søde, portugisiske vin. Jeg vidste blandt andet ikke, at portvinen blev til, da englænderne var i krig med deres vinproducent nummer et, Frankrig. Derfor søgte de vin sydpå i Portugal, men da de fandt ud af, at vinen blev dårlig på den lange tur til England, tilsatte de brandy for at stoppe gæringsprocessen. Og således fødtes portvinen. I dag findes der både rosé, hvide og røde portvine i forskellige aldersgrupper. Til dagens smagning på Vesterbro bliver jeg særligt for Quevedo roséen. Jeg kan allerede forestille mig den som velkomstdrink til en havefest i foråret! Sød som altid, let aromatisk og parfumeret – og lyserød med stort L.

 

Fra Quevedo rosé til Taylor’s hvide portvin og til en af mine favoritter; Cálem 10 års tawny. Tawny er en fadlageret portvin, og denne rødgyldne sag har en helt fantastisk rund smag med trænoter. Cálem er især velegnet til ostebordet, og til smagningen her får vi også serveret lidt brie og blåskimmel.

Men vi skal helt tilbage til 1997 for at finde min store forelskelse blandt de seks vine, jeg i dag smager på. Navnet er Burmester VP (Vintage Port red.), og kendetegnet er en ekstremt velsmagende mørk portvin med hele 17 år på bagen. Derfor skal Burmesteren også dekanteres for bundfald et døgn inden servering. Men det er en del af oplevelsen. Jeg vil til hver en tid servere portvinen her til kaffen, den dag jeg får råd til at forkæle mine gæster med en eksklusiv portvin til vejledende udsalgspris på 499 kroner.

 

Med en lille portvinsskid på siger jeg tak for en lærerig undervisning og helt igennem fantastiske portvine. Godt indhold kræver en god lærer, og Edwards gestikulerende fortællinger om vinen øst for Porto har fanget min interesse. Mæt på portvin og historielektioner smutter jeg fra Portvinsbaren på Vesterbro. Og jeg glæder mig til at komme tilbage.

 

Hvad: Portvinssmagning, den eneste af sin slags i landet.

Hvor: Portvinsbaren, Kingosgade 4, 1623 København V.

Hvornår: Cirka en gang om måneden; hold øje med Portvinsbarens Facebookside. Næste smagning er ren Taylor’s portvin, og det går ned lørdag 1. november.

Portemonnæ: To timers portvinssmagning inklusive ét styk passioneret historiefortælling koster fra 275 kroner.