Væk dine sanser i Kødbyen

København er i sit es i dag, og jeg fornemmer hurtigt, at jeg skiller mig ud i den solbrillebærende forsamling. Under armen har jeg en kær, madglad veninde. Sidst vi var her, foregik det på Bakkens klistrede dansegulv, men i dag er vi som så mange andre troppet op til Kødbyens Mad & Markeds åbningsdag.

 

Jeg glæder mig til at se, hvordan den omforvandlede plads tager sig ud i solskinnende dagslys. Den er dækket af små boder og mennesker over det hele. Før vi har set os omkring, er min veninde druknet i menneskemyldret, men den indtrædende atmosfære stjæler min opmærksomhed. Til trods for en anelse kaotisk stemning føler jeg mig fredfyldt her på Flæsketorvet. Jeg er omringet af grill-duft og DJ’ens musik, der forkæler mine øregange. Jeg bliver alligevel lettet, da jeg finder min veninde igen. Det lader til, at vi begge var faldet hen i forårsstemningen for en stund. Nu skal vi for alvor dykke ned i Vesterbros nye madmekka.

 

Som sild i en tønde

”Prøv lige at smage det her og gæt, hvilket bær det er lavet af,” siger en kæk, smilende mand fra en bod med et farverigt sortiment af drikke på glasflasker og den italienske aperitif, Aperol Spitz. Jeg får stukket et plastikkrus med kold, boblende, rød sodavand i hånden. Jeg dufter og smager. Hindbær er mit gæt, men det rigtige svar er jordbær. Hvilken skøn velkomst for mig og min sommertørst.
I midten af markedspladsen skuer mit øje en række langborde, og jeg smiler ved synet af smaskende munde, rygende cigaretter, eksperimenterende mad og indbydende drikke. Det er fristende at slå sig ned her og nu, men først venter en tur i manegen. Vi møver os gennem menneskemængden og kan ikke undgå at kigge ned i de forbigåendes paptallerkener og flere gange endda spørge, hvad det er, de har købt. Københavnernes kroppe er tætte i dag, og vi kommer bestemt hinanden ved – kun solbrillerne kan folk gemme sig bag.

 

 

Fodboldtrøjer + Æg2

Mit øje skuer efter første runde på markedet nogle små, flade majsbrød på en stor grill. Grillmesteren og de øvrige i madboden består af en flok blonde mænd i røde fodboldtrøjer og meget hurtige solbriller.
Hvad i al verden er en ”Arepa”, tænker jeg, da jeg læser deres skilt, og føler mig en smule forvirret over sammensætningen i denne bod.
En Arepa er en typisk ret fra gadekøkkenet i Venezuela, lader jeg mig fortælle af grillmasteren. Jeg trives i bodens afslappethed og mærker straks et brændende ønske om at smage sådan en. Jeg er ikke alene – aldrig har jeg set så lang en kø til halvforbrændte majsbrød.
Den lange kø hos Arepa får os til at gå videre, så vi lægger i stedet standarden med et fyldt pitabrød, der går under navnet Æg2. Den indeholder blandt andet grillet aubergine, kartoffel og selvfølgelig æg. Vi rammer en plads ved et af langbordene, og da vi sidder placeret midt i en solstråle, strømmer en enorm tilfredsstillelse igennem mig. Pitabrødet er akkompagneret af grillet spidskål krydret med salt og citron og en fantastisk Pale Ale, hvis etikette jeg bliver glad af at se på. Når jeg kigger rundt på de madglade københavnere, ser jeg smil i alle aldre – og jeg bliver mindet om, hvorfor København er min by. Jeg føler mig hjemme i sommerstemningen og passionen for mad, der vokser og vokser i København.

 

 

Glad og griset

Vi går endnu en runde efter et par timers snak og skåle. Men stædig og kompromisløs som jeg er (i madsituationer), kan jeg ikke glemme den førnævnte Arepa. Køen til fodboldtrøjerne er ikke blevet mindre, men vi beslutter os for at kaste os ud i den. Maden fra det venezuelanske køkken er bestemt ventetiden værd, og den smager grillet, sød og krydret på én gang. Den grillede majsbolle er fyldt med mørt grisekød à la pulled pork, avocado, majs, ost, koriander, og en krydret afrunding topper hele smagsoplevelsen. Jeg får en snak med grillmanden, som fortæller os, at det er vildt sjovt at stå i boden, og at det er et nyt projekt, ham og hans slæng har kastet sig ud i.
”Normalt er det catering og mad til over 2000 mennesker, vi beskæftiger os med. Det er vildt sjovt at lave noget helt anderledes” siger han, mens vi står og varmer os lidt ved grillen. Solen er så småt ved at bevæge sig væk fra Flæsketorvet.

 

 

 

 

Alle smagsløg forkæles

Kødbyens Mad & Marked kan foruden sydamerikansk street food og pitabrød, byde dig på hjemmelavet lakrids-softice, koldskål, tatarsandwich, tapas, gourmet hotdogs, koreansk gadekøkken, vildsvin, bjørnepoter (kan du gætte hvad det er? Forestil dig en kanelsnurre), friskmalet kaffe, naturvin, champagne og rørende billigt smørrebrød. Der er flere små boder med biodynamisk jordbrug og også mulighed for at købe friske råvarer og ingredienser til din aftensmad – du får det skræddersyet og samlet i en papirspose, klar til tilberedning. Jeg elsker, at jeg udover smagssansen og synssansen ikke kan ignorere de skønne lugte og lyde, samtidig med at vi bogstaveligt talt kommer hinanden ved. Alle sanser er i brug, og jeg keder mig bestemt ikke i omgivelserne. Næste gang jeg sætter mine ben her, vil jeg købe endnu en Arepa, fylde en pose med økologiske grøntsager og afslutte med en kæmpeflødebolle med chokoladekugler i fra Summerbird. Måske solbrillerne får lov at komme med?

 

Hvad: Kødbyens Mad & marked; ikke kun smagssansen bliver tilfredsstillet her.
Hvor:
Flæsketorvet, 1700 København V.
Hvornår:
Hver lørdag fra kl. 10-18 + første søndag i måneden kl. 10-18.

Portemonnæ: Vi gav 50 kr. for to Arepas, men generelt fornuftige priser. De modtager MobilePay og dankort de fleste steder.

Læs mere: Se hvilke stande, der er i denne weekend her.

 

 

// Alle fotos: Alberte Thorning Agerskov