Top 5: Morgenmad i København

GUIDE: Jeg vil ikke betegne mig selv som afhængig. Hverken af andre mennesker, heroin, cigaretter eller øl. Afhængighed er lig med et fysisk og/eller psykisk behov for noget særligt, læser jeg mig frem til på Wikipedia. Og så er det, det går op for mig, at jeg måske alligevel godt kan kalde mig afhængig af noget. Morgenmad. For jeg fungerer ikke uden morgenmad. Her er min top fem over mine københavnske morgenfavoritter.

 

Guatemala-kaffe, hjemmelavet müsli, æg i alle afskygninger, hjemmebag og blåbær over det hele. Elementer, der kan gøre mit morgenbord tæt på perfekt. Jeg elsker at bruge tid på at lave morgenmad, jeg elsker at bruge lang tid på at nyde min morgenmad, og jeg elsker at prøve nyt morgenmad.

Mit gæt er, at denne såkaldte afhængighed er indgroet i mig takket være hele min mors side af familien, som har opdraget mig til at forstå vigtigheden af blødkogte æg og surdejsboller med god ost om morgenen.
Når jeg så pludselig bor i byen, der tilbyder det ene morgenbræt efter det andet, er det jo svært at ignorere det. Men jeg trøster mig selv med, at det jo trods alt er dagens vigtigste måltid.

 

// Foto: Stine Astrup Saugmann

Halmtorvets kaffekælder

Indtil for nylig havde jeg kun nydt godt af Risteriets kaffe – som i øvrigt er et besøg værd i sig selv. Men skæbnen lod mig, en tidlig søndag morgen, opdage kaffebarens bud på morgenmad. Ligesom indretningen er simpel, byder morgenbrættet på kvalitet frem for kvantitet, og i mine øjne mangler der ikke noget. Brødet er lige som det skal være: Velproportionerede surdejssmagende skiver, og brættet spreder glæde gennem et par tykke skiver ost a la vesterhavsost, en hjemmelavet hybenmarmelade, et bæger med yoghurt, kompot og granola, en stor croissant og kaffe. God kaffe. Vælg mellem latte og cappuccino, og hvis du er heldig som jeg, vil en af de velklædte baristaer drysse chokoladedrys på din cappuccino og fortælle dig en historie om kaffebønnernes hjemland.

 

Hvad: Risteriet Halmtorvet.

Hvor: Helgolandsgade 21, 1700 København V.

Hvornår: mandag-fredag: kl. 7.30-18, lørdag-søndag: kl. 9-18.

Portemonnæ: 90 kr. for morgenbræt inklusiv kaffe. Der er mulighed for tilkøb, fx et æg til 15 kr. eller en større kaffe for 5 kr. ekstra.

 

                                                   

// Foto: Kalaset

 For veganere og mormødre            

Det er alt for sjældent, jeg får falafel og linseratatouille om morgenen. Det er faktisk ikke helt dumt, så længe der stadig er lidt sødt og blødt ved siden af.
Kalaset byder bl.a. på veganerbrunch og Mormorbrunch (for kødspisere), og så har de mange sjove drikke. Alt er økologisk og hjemmelavet, serveret i farverige toner. Det er ikke usædvanligt at stå i kø i ti minutter af din weekend, men det er ventetiden værd, og det er virkelig fint indrettet i hjemlig kolonihave-stil. Prøv deres hjemmelavede Nutella!

 

Hvad: Kalaset.

Hvor: Vendersgade 16, 1363 København K.

Hvornår: mandag-torsdag: kl. 10-24,
fredag-lørdag: kl. 10-02, søndag: kl. 10-23.

Portemonnæ: Brunchtallerken: 120 kr.

// Foto: Kaffeslabberasen

Vesterbros SU-venlige

Synes du, at en hund er aaalt for meget for morgenmad, når man skal købe kaffe ved siden af? Så tag på Kaffeslabberasen, næste gang du skal invitere en sød sjæl på morgenmad. Her får du nemlig en hel del for prisen, som inkluderer appelsinjuice og desuden en valgfri kaffe fra det indbydende kaffekort. En simpel, men mættende morgentallerken, hvor brødet er svampet og bagt hos Lagkagehuset. Derudover får du ost og pålæg, tykmælk med deres hjemmelavede müsli og et glas appelsinjuice. Omgivelserne er virkelig hyggelige, med skovtema, 70’er-stil, og musik fra pladespilleren, du møder ved indgangen.

 

Hvad: Kaffeslabberasen.

Hvor: Enghave Plads 11, 1650 København V.

Hvornår: mandag-fredag: kl. 7.30-18, lørdag-søndag: kl. 9-18.

Portemonnæ: 79 kr. for morgenbræt inklusiv drikkevarer.

 

// Foto: Stine Astrup Saugmann

En morgenmad, der gør dig glad

Her kan du få dig en herlig morgentallerken med skyr og havtornpuré, blødkogt æg, croissant, mørkt brød, rugbrød og pålæg serveret i den hyggeligste lille café på Frederiksberg. Da jeg var derinde, bed jeg mærke i store smil fra de ansatte, og det var en lækker start på dagen med fine kaffekopper og et lammeskind i ryggen. Bonusinfo: De har nogle abnormt indbydende kager, hvis den søde tand skal forkæles efter morgenmaden.

 

Hvad: Ipsen og Co.

Hvor: Gammel Kongevej 108, 1850 Frederiksberg.
Hvornår: mandag-fredag: kl. 9-18, lørdag-søndag: kl. 9-18.
Portemonnæ: 85 kr.

 

//Foto: Mette Lindgaard

 Bland-selv-brunch

Jeg elsker Nørrebro meget højt. Derfor havde jeg ikke troet, at jeg skulle finde min hidtil yndlingsbrunch i København på Amager. Du er formentlig stødt på utallige hashtags og billeder på Instagram af Wulff og Konstalis skærebræt med avocado, kanelvafler og rødbedejuices. Det er pænt, ja, men det ér også særdeles velsmagende. Beliggenheden er lidt skør, og til tider må du vente på at få bord. Men! Det er det værd, for der er tale om bland-selv-brunch, hvor DU er herre over sammensætningen. Vælg ud fra deres 18 frække elementer. Du vil ikke fortryde det.

 

Hvad: Wulff & Konstali.

Hvor: Lergravsvej 57, 2300 København S.

Hvornår: mandag-fredag: kl. 7-20, lørdag-søndag: kl. 8-18.

Portemonnæ: 5 stk.: 95 kr. 7 stk.: 129 kr.