Top 5: Franske steder i København

Mad
Fransk guide - Nanna Tirsted

//Illustration: Nanna Tirsted, VINK

 

Jeg var blot fem år, da jeg for første gang satte mine ben i Frankrig. Det vrimlede med storke, men især mindes jeg, at jeg fik lov til at smøre Nutella på baguette til morgenmad. Senere er det for alvor gået op for mig, at det franske køkken er noget for sig selv. Jeg er vild med, at franskmændene forstår vigtigheden i en god paté eller ost, og at der ikke spares på kulhydraterne. København gemmer heldigvis på flere franskinspirerede skatte, som jeg nu vil dele med dig, der heller ikke kan få nok af det franske.

 

Blåmuslinger 

Jeg må indrømme, at jeg har en svaghed for Cofoco. Jeg synes aldrig det glipper, og jeg bliver heller aldrig ruineret. Derfor kunne jeg selvfølgelig ikke dy mig for at prøve Cofocos franske udgave, som meget passende ligger over for Prins Henriks franske skole på Værnedamsvej. Les trois cochons – de tre små grise – hedder restauranten. Det blev dog ikke gris, der fangede min opmærksomhed, men i stedet en kasserolle fyldt med marinerede blåmuslinger, en tilpas mængde løg og persille, samt sprødt brød til at dyppe i muslingernes hvidvinsbad.

Omgivelserne udløser franske vibrationer i hele kroppen: Édith Piaf synger ud af højttalerne, og jeg får flashback til fransktimerne i folkeskolen. Det er et godt sted at spise sin frokost, for køkkenet åbner allerede kl. 12.00 (-og så er priserne endnu bedre). De tre små grise byder også på gedeostsalat, frølår, et væld af fanske vine og selvfølgelig Kronenbourg-øllen, 1664.

 

Hvad: Dødlækre blåmuslinger til under en hund.

Hvor: Les trois cochons,Værnedamsvej 10, 1619 København V.

Hvornår: Frokost mandag-lørdag kl. 12-14.30. Aften: mandag-søndag kl. 17.30-24.

Portemonnæ: Hvidvinsmarinerede blåmuslinger med persille og brød: 95 kr.

 

Croissanter

Noget af det jeg er allermest forelsket i ved Paris er alle byens bagerier, som gavmildt spreder duften af nybagte croissanter og baguettes, og jeg ved ikke hvad. Hvis du spørger mig, skal en croissant være sprød udenpå og luftig indeni, og man skal kunne fornemme, at der ikke er sparet det mindste på smørret! På Frederiksberg (Københavns svar på Paris, vil nogen vove at påstå), ligger Det Franske Conditori, som har et kæmpe udvalg af franske brød, kager og selvfølgelig croissanter i flere varianter. Det er svært at hamle op med de ægte franske croissanter, men hvis du vil prøve en anden end 7-Elevens ellers udemærkede udgave, er dette konditori et rigtig godt bud.

Hvad: Croissanter der gør din mave glad.

Hvor: Det Franske Conditori:  H.C. Ørsteds Vej 44, 1879 Frederiksberg C.

Hvornår: Mandag-fredag: 6-17.30, lørdag-søndag: 6-16.

Portemonnæ: Smørcroissant: 14 kr. Pain au chocolat: 14,5 kr.

 

 Markedsstemning

Alex og Pierre er navnene på de to franskmænd, som står bag street food-boden Copper and Wheat. Udover at være fransk er køkkenet også inspireret af Belgien. Du finder deres lille biks på PapirØen og på Kødbyens Mad og Marked. Der er nu en særlig, sydeuropæisk stemning over madmarkeder, og jeg drømmer stadig om en kæmpetomat, jeg fik på et marked i Paris sidste sommer. Hos Copper and Wheat varierer menukortet, men de to herrer tryller blandt andet parisertoasts, coq au vin og boeuf bourguignon frem i lange baner. Én specialitet hiver de dog heldigvis aldrig af menuen: deres skønne pomfritter, dobbeltstegt i andefedt og ledsaget af forskellige, cremede dyppelser.

 

Hvad: Madmarkeder og andepomfritter.
Hvor:
PapirØen, Trangravsvej 14, 1436 København K.+ Kødbyens Mad og Marked, Flæsketorvet 26-28. 1711 København V.
Hvornår: PapirØen: mandag-lørdag: kl. 11-22, søndag: kl. 11-20.
Kødbyens Mad og Marked: sæsonafslutning lørdag kl. 10-22.
Portemonnæ: 40 kr. for de omtalte pomfritter.

 

Delikatesser 

Det kan vist ikke komme bag på nogen, at Jægersborggade er proppet med fancy specialbutikker. Efterhånden kender du sikkert til det meste, men har du været i gadens franske delikatessebutik, La Bouchée? Butikken er ejet af et fransk/dansk par, og de tilbyder forskellige delikatesser i god kvalitet og til ganske fornuftige priser. La Bouchée betyder ’biddet’ eller ’mundfuld’, og her er alt, hvad du skal bruge til en fransk aften i dit eget hjem: franske oste, foie gras, patéer, rilette og diverse søde sager, herunder selvfølgelig de obligatoriske lyserøde macarons. Der er også mulighed for at købe nogle få retter, blandt andet quiche lorraine, sandwiches og tapasplatter. Eller hvad med en fin fransk plakat til dit køkken?

 

Hvad: Fransk købmandsbutik med delikatesser i alle afskygninger.
Hvor:
La Bouchée, Jægersborggade 52, 2200 København N.

Hvornår: tirsdag-fredag: 11-18, lørdag-søndag: 10-16.

Portemonnæ: Køb for eksempel seks macarons for 50 kroner, som vil gå til at hjælpe flygtninge fra Syrien.

 

 Pandekager 

Ingen tur til Frankrig uden minimum én crêpe eller galette! La Pétanque er en restaurant og et crêperie, som jeg ville ønske, jeg altid havde kendt til. Du kan få et væld af forskellige galettes, crêpes, charcuterie og alt mulig andet fransk. Du vil blive betjent af franske tjenere, som ydmygt kaster sig ud i danske gloser med den fineste, franske accent. Aldrig er jeg stødt på så mange galette-variationer. Galette er den franske boghvedepandekage med fyld, og La Pétanque formår at lave den lige som den skal være. Mange er med skinke eller gedeost, og andre med æbler eller løgkompot lavet på cider. De har også mere eksperimenterende udgaver med for eksempel laks og tangsalat. La Pétanque imponerede mig med deres cider fra Normandiet, og du er nødt til at prøve deres version af den blødende chokoladekage, chocolat fondant! Næste gang skal jeg helt klart prøve deres crêpe med kastanjecreme og ristede mandler.

 

Hvad: Franske omgivelser og et kæmpe udvalg af pandekager.

Hvor: La Pétanque, Rømersgade 9, 1362 København K.

Hvornår: Alle dage 11.30-24.

Portemonnæ: Et glas cider: 40 kr. Gallettes ligger mellem 49-104 kr. Crêpes fra 35-65 kr.