Thanksgiving er kommet til byen

Snart gør julen for alvor sit indtog og pryder hele byen med røde, lysende hjerter og engle, der skuer over trafikken og velsigner de fortravlede sjæle, der forsøger både at nå and og julegaver. Men inden da kommer først en anden tradition, som de seneste år har sneget sig ind blandt alle vinterhøjtiderne. Det er Thanksgiving-tid, og det er ikke længere kun amerikanere med hjemve, der spiser kalkun og pumpkin pie i disse dage.

//Tegning: Anja Oxager

//Tegning: Anja Oxager

Den sidste måned har USA overskygget vores eget lille land med en altopslugende valgkamp, som vi alle neglebidende sad og fulgte. Nu er den ovre og bedst som vi troede, at amerikanermanien var slut, så vi nu kunne fokusere på noget så dansk som hygge og røde julehjerter, bliver det sørme tid til Thanksgiving. Ja ja, tænker du nok, det må dansk-amerikanerne om. For mig er det jo kun en almindelig torsdag. Måske er det også bare en almindelig torsdag, men hvorfor ikke gøre den lidt festlig og lade taksigelsesfesten blive hyldet? Halloween og Valentinsdag har allerede sneget sig ind i vores hjerter, og meget tyder på, at Thanksgiving er på vej i samme retning.

 

Oprindeligt er Thanksgiving beslægtet med høstfest, hvor vi takker for høsten og beder til endnu en succesfuld landbrugssæson. Sådanne gilder fejres i alle religioner over hele verden, så selve traditionen er egentlig hverken amerikansk eller kristen. Det er kommercialiseringen af højtiden derimod. I 1800-tallet bad en kvindelig forfatter om, at Thanksgiving blev en nationaldag, som kunne hjælpe til at samle det amerikanske folk om en højtid. Forfatteren havde skrevet historier om taksigelser til Gud og vigtigheden af det simple, landlige liv, og i sine historier havde hun inkluderet alle racer og grupper. Det inspirerede mange til at fejre dagen på samme måde som i hendes historier og til sidst blev datoen fastlagt, den fjerdetorsdag i november. Siden er alle de andre traditioner, som vi kender i dag, kommet til efterhånden som højtiden er vokset i hjerterne, men så sandelig også i butikkerne.

For os danskere handler det nok næppe om kristendom eller at samle det amerikanske folk, men derimod om maden. Er Thanksgiving egentlig ikke bare endnu en god undskyldning for, at mæske sig i lækker mad? De varmende efterårssmage med kalkun, kartoffelmos og græskar i alle afskygninger ligger ikke langt fra vores madtraditioner for denne årstid, så derfor er det måske ikke så svært at forstå, hvorfor vi tager imod Thanksgiving med åbne arme. Samtidig er der nu også noget smukt ved at stoppe op, puste ud og vise lidt taknemmelighed mod sine nærmeste på denne dag. Midt i alt juleræset, og lige inden Black Friday, kunne fortravlede forældre og børn med meterlange ønskelister måske godt bruge den lille pause, som højtiden indbyder til.

Når du så vil hylde taksigelsernes dag, kan du jo vælge at gøre det som en amerikansk madmor og bruge hele dagen i køkkenet på at ‘stuffe’ og ‘glaze’ din kalkun til perfektion. Eller du kan blot gå ud og få en torsdag aften udover det sædvanlige. Der er nemlig flere og flere restauranter i byen, der tilbyder muligheden for at nyde dette festmåltid –  uden at du får snavsede hænder selv.

 

That Southern Taste @ Alabama Social

Mønt: 350,- Booking: Seating kl. 17:30, 18:00, 20:00, 20:30 eller 21:00

På Alabama Social, der om noget er en restaurant inspireret af Guds eget land, kan du for 350 kroner få en 3-retters middag med pumpkin soup, stuffed turkey med intet mindre end seks side orders og en apple pie med kanelis til dessert. Ja, retterne skal siges på engelsk. Det er som om at en æbletærte bare ikke rigtig er det samme som en ‘apple pie’, ligeså vel som at en fyldt kalkun heller ikke klinger ligeså mundvædende som ‘stuffed turkey’.

En Tærtet Affære @ The American Pie Co.

Mønt: 350,-  Booking: Seating kl. 19:00

Enhver med hang til ‘real american pies’ i store stykker og med generøse mængder flødeskum vil efterhånden have hørt om pieshoppen på Skindergade. Det er overdådigheden selv og stiller altid kagesulten – lige meget hvor stor den måtte være.

Selvfølgelig giver The American Pie Co. også mulighed for en Pieshop-style Thanksgiving. Den er lidt anderledes end sædvanligt for hovedpersonen i middagen, nemlig kalkunen, serveres som Turkey Pot Pies og til dessert vælger du mellem hele tre forskellige pies med navne som Bad-ass Bourbon Pecan Pie og Yo’Mama’s Apple Cinnamon Pie.

Hvis mindre end en hel middag også kan gøre det, kan du jo også bare droppe ind til et enkelt stykke pumpkin-, pecan- eller applepie, som helt sikkert vil være at finde i montren i dagene omkring Thanksgiving.

Kalkun og Side Orders en masse @ Hard Rock Café

Mønt: 250,-  Booking: Seating kl 18:00Seating kl. 19:30

Den amerikanske bar og restaurant over dem alle. Måske mest kendt for T-shirts som samlerobjekter og klassisk amerikansk mad i rigelige mængder. Hard Rock Café giver dig naturligvis også en thanksgivingmenu “just like mom made it”. Igen står græskarsuppe på menuen. Det gør kalkunen også med massevis af tilbehør, der både indbefatter tranebærsovs, søde kartofler og kartoffelmos med cheddar. Som ’the cherry on top’ kan du glæde dig til en Pecan Pie til dessert.

Om du er amerikaner, dansker eller bare almindeligt glad for mad, så lyder alle disse spiseoplevelser som noget, du ikke vil gå glip af. Og hvem ved, måske danner det grobund for en ny tradition? Thanksgiving handler grundlæggende om at sige tak, og det er et nobelt og vigtigt budskab, som aldrig kan gentages for meget. Vi madglade danskere skal nok få adopteret højtiden, og twistet den, så den bliver lidt mere dansk, ydmyg og hyggelig, ligesom vi har gjort med så mange andre amerikanske festivitas.

Svenskofil studerende ved Lunds Universitet, som både drages og forarges af medier, men gerne vil skrive for dem alligevel. Kardemummabullar og Ismageriets Amageris er mine ultimative treats. Evig tidsoptimist, der stensikkert mener at alt kan nås på 5 minutter.