Med udsigt over Amagers skyline

Mad

Jeg har altid haft et ambivalent forhold til storcentre. På den ene side er de praktiske, fordi alt er samlet under ét tag. På den anden side er de lidt kiksede. Det der med at gå rundt inde bag lukkede mure i duften af Bilkas pølsehorn og børn, som styrter rundt og skriger. Og så er der lige det der med mad i et storcenter. Du står altid med det halvtriste valg mellem en middelhavsbuffet eller en smagsløs sandwich fra Sunset Boulevard. Det er blandt andet netop dén tanke, Timo vil forsøge at gøre op med i Field’s. Derfor besøgte jeg Timo og hans restaurant, Loft, en fredag eftermiddag for at snakke med ham om hans historie som selvgjort restaurantejer, hans kærlighed til holdfølelsen og hans nye, illuminerende perle på toppen af Ørestaden.

 

Loft skiller sig markant ud fra de resterende restauranter i Field’s. //Foto: Karin Skaarup.

 

Timos spæde skridt i restaurationsbranchen startede hos en familiejet restaurant på Bornholm, hvor han over flere sæsoner stod i opvasken hver dag. Her lærte han det første gyldne ord inden for netop denne branche: loyalitet. Kort tid efter fik han sit første tjenerjob, og så gik det stærkt. Han var tjener på flere anerkendte restauranter og endte med at udnævne sig selv som chef.

 

”Jeg har altid hadet autoriteter. Ideen om selvstændighed, nej, vent, måske nærmere frihed har altid været mit brændpunkt. Det har altid været det, jeg skulle. Da jeg var yngre, skiftede jeg skole fire-fem gange, fordi jeg generelt har et problem med folk, der skal bestemme over mig.”

 

Han åbnede sin første restaurant, Sommer, i 2004 på Bornholm.

”I 2006, da Sommer havde kørt i to år, så jeg, at Bornholm kunne et eller andet. Der er noget med råvarerene, som bare spiller. Så jeg var med til at åbne restaurant Kofoed med stor skepsis fra diverse medier, som tvivlede på, at man kunne åbne et sted, som kun handlede om Bornholm. Men nu må de jo erkende, at de tog fejl. Kofoed lever i bedste velgående, og der er åbnet en hel storm af restauranter med fokus på bornholmske råvarer.”

 

Timo Hoffman, iværksætter og restaurantejer. //Foto: Karin Skaarup.

 

Timos historie er omfattende. Han har været med til at åbne, udtænke og skabe nye koncepter mange steder. Kort fortalt sidder han nu på fem restauranter, hvoraf en af dem er placeret i Allinge på Bornholm, og de resterende fire – Café 8tallet, Rambla, Studie Street Grill og Loft – ligger i Ørestaden.

 

Hvorfor lige Ørestaden?

”Inden Ørestaden overhovedet eksisterede, var jeg ude og se en plan over, hvad der egentlig skulle ske med den bydel. Det fangede mig, fordi jeg så muligheden i at kunne være med til at bygge en bydel op fra nul af, at være med til at forme en del af København, som ingen andre har fået lov til at præge endnu. Så det gjorde jeg, og nu sidder jeg med fire fantastiske steder. Og så sker der vildt meget ude i Ørestaden lige nu. Det er en bydel, som vokser i rasende fart, og det er spændende at være en del af. Det er her, vi leger.”

 

Men hvorfor åbne en restaurant i et storcenter?

”Jeg blev spurgt af Field’s, om jeg ikke ville åbne oppe i et af deres lokaler på øverste etage. De spurgte mig, fordi de forsøger at forandre synet på. hvad folk forbinder med mad i et center. Min første tanke var nej, fordi jeg ikke syntes, det passede ind i min profil, og så var jeg nok lidt fordomsfuld omkring hele ideen med centeruniverset. Men det jeg er, før jeg er noget andet, er nysgerrig. Så jeg var oppe og se lokalet, og så væltede idéerne ind over mig. Jeg ville skabe en restaurant i et center, som tager folk lidt ud af centeret.”

 

Der er kælet for indretningen på Loft. //Foto: Karin Skaarup.

 

Hvad er Loft for et sted?

”Loft er New York-inspireret, og på den gastronomiske scene er der fire store spillere i New York: det latinamerikanske køkken, det italienske, det amerikanske og det asiatiske. Vi har taget de køkkener og kombineret dem i både rene og fusionerede former. De har fået lov til at definere Loft. Det har vi også forsøgt af afspejle lidt i interiøret med stole, der kunne trække referencer til det asiatiske, og hele baren, som er i hvidt marmor, der skulle sende tankerne imod det italienske.”

 

Når man går rundt i restauranten, forstår man udmærket Timos begejstring. Lokalet er stort og råt i sit udtryk, og der er meget højt til loftet, som er fyldt med store rør. Væggene er lavet som kæmpe vinduespartier, så man har udsigt over hele Amagers skyline, hvilket passer meget godt ind i New York-temaet. Ned fra loftet hænger hundredevis af pærer, som lyser hele lokalet op midt i det fusionerende og nærmest fremtidsagtige Ørestad. Selv hvis du af en eller anden sær årsag ikke bryder dig om lækker mad, så er selve indretningen og udsigten virkelig et besøg værd på Loft. For hvis der er én ting, jeg har lært af at bo på Amager, er det, at solnedgangene altid er lidt smukkere herude.

 

Én af de mange pærer som nu lyser Ørestaden op. //Foto: Karin Skaarup.

 

Hvad er din vision?

”Min vision er at have det sjovt. Når jeg står ude i et råt lokale, begynder jeg at drømme. Udover fem andre steder i verden så er det det bedste sted, jeg kan være. Jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være. Det har gjort mig skaldet, før havde jeg en fyldig hårpragt, men det er altså også det, der får mig op om morgenen.”

 

Hvad er det vigtigste i dine fem forretninger?

”Jeg kan ingenting uden mit hold. Den her branche er en holdsport, og uden dem er jeg intet. Da jeg åbnede min første restaurant, blev jeg spurgt: ”Hvem er vigtigst, kokken eller tjeneren?”, og så sagde jeg opvaskeren, for hvis han ikke er der, så er der ingen rene tallerkener, og så kan det hele sgu være lige meget. Det er de mennesker, der er på gulvet hver dag, der fortæller min historie.”

 

Marmor, mennesker og kærlighed. //Foto: Karin Skaarup.

 

Timo er et af de der mennesker, der inspirerer en. Måske fordi han startede fra nul, men mest fordi det lys, han får i øjnene, når han snakker om sine forretninger, giver mig lyst til at gå hele vejen med det, jeg selv brænder for. Og jeg vil give ham ret, han kan et eller andet med restauranter. Som han selv siger, er de alle baseret på hans eget hjerte og hans egen mave. Jeg har prøvesmagt lidt af de nøje udvalgte vine og maden fra de fire verdenskøkkener, og jeg må indrømme, at jeg er imponeret. Dels fordi det er sindssygt lækkert, dels fordi det faktisk er til at betale. Her er plads til mig, en studerende fra Amager, familien Danmark og de dyre drenge med guldkort i lommerne. På menuen finder du alt fra rørt tatar til porchetta, Colorado Steaks på et kilo og kokosiscreme med mynte og nektariner.

 

Amager kan rigtig meget, og efterhånden følger øen også stærkt med på den gastronomiske scene. Selvom der ofte er modvind, og selvom aftensmad i et storcenter ikke virker lokkende, så giv det en chance. Når du først sidder under lyset af hundrede pærer og ser ud over hele byen, glemmer du faktisk, hvor du er. Du kunne være hvor som helst, og det må være definitionen på de der uforglemmelige aftener, mad kan give os.

 

Hvad: Loft, New York-inspireret gastro-grill. Se deres facebook hér.

Hvor: På øverste etage i Fields, 2300 København S.

Hvornår: Søndag-onsdag kl. 11-23 (køkkenet til kl. 21). Torsdag-lørdag kl. 11-24 (køkkenet til kl. 21.30).

Portemonnæ: Små retter 50-70 kr., hovedretter 125-400 kr. Inkl. sauce og side order.

 

 

Madredaktør med hang til gin, snackpølser og store følelser. Skriver meget poesi og squatter tungt. Har lært at elske koriander. Har ikke lært at elske østers.