Valentinstraditioner fra Amerika

VALENTINSGUIDE: BigMac’en, iPhones og Taylor Swift. Af alle de poppede og uundgåelige ting USA har delt med resten af den vestlige verden, er Valentinsdag nok en af de mest fjollede. Madredaktøren har tygget den amerikanske kærlighedserklæring godt igennem og har spyttet et par gode idéer ud til, hvordan du kan omfavne den udskældte, højtelskede tradition med mad.

 

“Valentinsdag som fejres 14. februar, er kendt som “de elskendes helligdag”. På denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kærlige gaver.” – Kilde: Wikipedia.

 

Februar er på mange måder din absolutte lortemåned. DMI lover kulde, men landskabet, du lever i, lægger ikke ligefrem op til skiferie. Du har stadig minus på kontoen efter decembers forbrugshelvede og januars usammenligneligt dårlige forsøg på at rette op på det. Og så er der Valentinsdag. Hvert år 14. februar får du, med Wikipedias ord, ”de elskendes helligdag” kastet i hovedet – og du kan gøre to ting med den. 1) Forsøge at undvige det nærmest varmesøgende missil af en irriterende amerikansk adopteret tradition eller 2) omfavn det skøre koncept og skyde en rød pil efter den håndfuld underholdende aktiviteter, der faktisk følger med Valentinsdag.

 

1: ”Let’s get greasy”

Ingen Valentinsdag uden sleske kærlighedserklæringer per post. Er du ferm med en pen, kan du med fordel tegne dig til din udkårnes hjerte. Alternativt kan du finde inspiration i disse uimodståelige Valentins kort fra og til madelskere på Etsy. ”You are the cheese to my cracker” og ”Let’s get greasy” er blandt de bevingede ord, din kæreste, elsker eller ægtefælle ikke hører hver dag – men som de uden tvivl vil sætte stor pris på netop i dag.

Du kan også gå med de gratis print-selv kort fra bloggen FoodHappy. ”Lettuce be valentines” går både lige i hjertet og i mavsen.

 

2: Solskin, frihed og en lille blomst må man ha’

… sagde HC Andersen engang. Solskin og frihed er vi ikke herrer over, men en lille blomst kan vi lige klare. Her på madredaktionen er vi dog til hver en tid mere begejstrede for blomster, der kan spises, end blomster der kan visne i vindueskarmen. Så skal du imponere os på en dag som i dag, så kig forbi grønthandleren i Torvehallerne eller Inco i Kødbyen og pift aftensmaden op med rosengeranium eller blomsterkarse.

 

3: Ro på chokoladen

Intet ondt ord om guldæsken fra Anton Berg! Men prøv noget andet i år, shall we? Hvis ikke du allerede vidste det, så får du byens bedste håndlavede chokokugler hos Ro Chokolade i Jægersborggade. Sæt dine og kærestens tænder i fx min favorit med solbær ganache. Når du kigger på den, er den blot en lille magentafarvet kugle, der efterlader fingerspidserne lyserøde (Valentinsagtigt i sig selv!). Men når du sætter tænderne i den, får du en åndssvag lækker eksplosion af den bløde ganache på mørk chokolade og solbærpuré drageret med hvid chokolade. Enough said, chokolade på Valentinsdag kan kun være en succeshistorie med Ro’s kugler.

 

4: Hjertebanken på Papirøen

En anden måde at spise dig igennem Valentinsdag på er ved at aflægge Copenhagen Street Food et visit. Trods minusgrader og modvind har vi her på madredaktionen ikke glemt alt om madmekkaet på Papirøen – tværtimod har vinterhalvåret kun budt på endnu flere madboder på den lille ø til vores store glæde. I anledning af V-dag har Street Food valgt at sætte fokus på hjertet. Du kan fra kl. 13-17 komme og måle dit og din udkårnes blodtryk, høre Hjerteforeningen snakke om ”hjertemad” og bagefter dele en omgang fish’n’chips over et glas vin i de vestvendte strandstole. Vejen til maven må siges at gå gennem hjertet i dag!

 

//Forsidefoto: etsy.com