Tag med til Restaurant Day

Mad

Restaurant Day er en lille madfestival, hvor alle kan åbne en restaurant for en dag. Ideen er at have det sjovt og dele en masse nye madoplevelser i fællesskabets ånd. Og det var netop det, jeg oplevede på min lørdag rundt i de københavnske gader.

 

Jeg var havnet det rigtige sted. Omgivet af mennesker. Nogle havde travlt med at gufle en hjemmelavet sandwich i sig, og andre stod forventningsfulde og ventede. Når fremmede mennesker står så tæt sammen, er det næsten umuligt ikke at falde i snak. Det fandt jeg hurtigt ud af, da jeg pludselig talte med en af de frivillige bag Restaurant Day, Frederik. Sammen med de andre bag initiativet sørger han blandt andet for, at det er frivillige og ærlige mennesker, der melder sig til, så ikke store cafeer og restauranter bruger festivallen til at promovere sig. Han fortalte, at der denne lørdag var 10 boder, som man kunne besøge rundt omkring i København, men at der førhen har været mange flere.

”Fænomenet er startet i Finland, og hver gang er der over 100 frivillige, der melder sig til og serverer lækker hjemmelavet mad i Helsinkis gader,”sagde Frederik, mens han også spiste lidt af en sandwich.

 

Her, midt på Dronning Louises Bro stod der nemlig to unge fyre bag et lille bord og solgte hjemmelavede vegetarbeef i sandwichboller under navnet ”Copen-hungry?”. Bøffen bestod af røde moste bønner, kartofler og urter og blev lagt i hjemmebagt brød sammen med grillede peberfrugter, frisk mozzarella og tomatsauce. Det var noget, der faldt i god jord hos gæsterne.

 

//Foto: Malene Enø

 

Jeg cyklede videre til Vesterbro Torv, for her havde jeg nemlig spottet, at en lille bod – som kaldte sig ”Kaffela” – stod klar med forskellige kager, kaffe og ikke mindst gløgg! Et lille bord var sat op ved siden af springvandet, og elkabler gik tværs over torvet til Cykelbanditten, som havde været så venlig at låne strøm til de unge piger bag Kaffela.

 

Den ene af pigerne i boden havde selv lavet fire forskellige kager og et stykke kostede 25 kr. Jeg valgte et stykke cheesecake tilsmagt med Baileys i ostetoppingen. Hertil fik jeg gløgg, som lige blev genopvarmet i elkedelen. Det var lige, hvad jeg trængte til efter cykelturen, så mine iskolde fingre igen kunne bevæge sig. Den lyshårede pige bag boden talte engelsk med en accent, jeg ikke kunne genkende, så jeg kunne ikke lade være med at spørge hende, hvor hun kom fra. Hun fortalte smilende, at hun var fra Finland, og tilføjede, at hun udmærket godt vidste, at konceptet stammer fra hendes hjemland. Hun havde faktisk deltaget adskillige gange i Restaurant Day i Helsinki, men hun havde aldrig selv solgt noget. Nu var hun flyttet til Danmark, og så synes hun, det var på sin plads at være med til at sprede det finske initiativ i København. Også selvom det krævede en god jakke og et par vanter.

”I Helsinki ville et torv som Vesterbro Torv bugne af boder med forskellig mad, endda også på en kold novemberlørdag,” fortalte initiativtageren til Kaffela.

 

 

 //Foto: Malene Enø

 

Jeg besluttede mig for at slutte min dag i Nørrebroparken, hvor Frederik tidligere havde fortalt, at den kun 16-årige Sigga stod og solgte en overvejende økologisk linsesuppe. Jeg blev noget forvirret, da jeg ankom, og hendes far stod bag disken med gråstænk i fuldskægget og iført stetsonhat. Men han forsikrede mig om, at Sigga var på trapperne, og at han bare hjalp lidt til. Han serverede mig dog en omgang brændende varm og næsten sort suppe med en hvid skefuld jordskokcreme på toppen og hjemmebagt brød til for sølle 30 kr. Foran boden var der opsat borde og stole, så gæsterne kunne føle sig hjemme, som i en enhver anden restaurant. Dog med et pust af friske vindstød.

 

Endelig kom Sigga tilbage med friske forsyninger af hendes vaniljecupcakes med chokofyld, citronfrosting og et touch af havtorn. Kagerne var sirligt pyntet af Sigga selv. Hun fortalte, at det var første gang, hun havde deltaget i Restaurant Day, men at hun havde kendt til det i flere år og været rundt og smage på forskellige venners mad de andre gange. Denne gang var hun endelig klar til at trodse kulden og servere krydret linsesuppe fra en stor støbejernsgryde med madamblålåg, og erklærede ”Siggas gadekøkken” for åbent. Linsesuppen var spicy, men den kolde jordskokkecreme kølede dejligt bagerst på tungen, og det friskbagte brød var tilsat porter og langtidshævet over natten. Ud fra smagen at bedømme tror jeg ikke, det er sidste gang, at Sigga slår ”dørene” op til Restaurant Day.

 

//Foto: Malene Enø

 

November er måske ikke den måned, der indbyder til mest udeliv, men alligevel var der en del mennesker i København, der på hver deres måde valgte at deltage i den internationale Restaurant Day. Jeg havde længe ønsket at deltage og opleve begejstringen for at dele ud af gode og billige madoplevelser. Jeg mødte mennesker på gaden, der trodsede vejr og vind for at servere en brandvarm linsesuppe eller deres unikke vegetarbeef, og det varmede helt ned i mine mindste tæer og efterlod mig med en lettende følelse og en fornemmelse af, at selvom vi mennesker i dag lever i en stresset hverdag, er der alligevel nogle, der har tid til at stoppe op og sælge gløgg for en 10’er. Der er ingen tvivl om, at jeg i hver fald skal deltage i Restaurant Day næste gang. Om det bliver på den ene eller den anden side af kødgryderne, er dog stadig uvist.

 

HvadRestaurant Day

Hvor: København, men kan dog opleves i hele verden.

Hvornår: Næste gang afholdes den: 15. februar, 16. maj, 16. august, 21. november .

Portemonnæ: Det er gratis at deltage i Restaurant Day, og priserne er vidt forskellige. Jeg betalte 35 kr. for kage og gløgg og 30 kr. for linsesuppe. Begge steder betalte jeg i øvrigt med MobilePay.

 

 

Madglad og madstønnende madredaktør for VINKkbh, som elsker solbriller og god rødvin. Jeg er fraskilt og nyforelsket og arbejder som editor for Microsoft.