Fried chicken og filmæstetik

Du nærmer dig tiden, hvor du søger ly i indendørs hygge. En tid hvor dit behov for at holde i hånd og blive holdt af er på sit højeste. Cinemateket i Gothersgade har gennemskuet os, for de kommende måneder tilbyder filmhuset omsorgsfulde ”Dinner and a Movie”-pakkeløsninger til alle os med en svaghed for flotte film, drinks og varm mad. VINK er med til sæsonens første visning, hvor miniserien Mildred Pierce bliver ledsaget af tapas og cocktails i rød tråd med det filmiske univers.

// Foto: HBO Nordic

// Foto: HBO Nordic

 

Nærbilleder af et par meldækkede hænder, der ælter og former dej i tempo til højlydt swingmusik. Tærtedej, erfarer jeg hurtigt. De rutinerede håndbevægelser tilhører en yndig Kate Winslet i 1930’ernes Californien. Hun er iklædt et blåternet forklæde og en mørkere blå, prikket kjole. Ved min side sidder min efterårsdate, som i dag er min gode veninde. Vi er kommet for maden, vodkaen og selvfølgelig for at se på Kate Winslets ildrøde krøller og de garanteret overdådige kostumer. Instruktøren bag HBO Nordics miniserie Mildred Pierce er nemlig Todd Haynes, manden bag Carol fra 2015. Hans varemærke må siges at være en smuk scenografi, en fascination af fortiden og skildringer af kvinders liv og kampe; tematikker der også udspiller sig i aften med den nyskilte, men ambitiøse kvinde Mildred Pierce (spillet af Kate Winslet).

 

Marengs og moustache
Vi befinder os i den store økonomiske depression i USA, og som om det ikke fylder nok, møder Mildred en del modgang på familiefronten. Hun formår, trods modgangen, at fremstå som en stærk kvinde lige fra første scene, og hurtigt drages jeg af et andet og mere muntert tema, der fylder i serien; nemlig mad i form af marengstærter, kyllingelår og sprøde vafler. Mildred viser sig at være en udsøgt kok, og det er da også hende, der har sat dagsordenen for vores menu i Cinematekets restaurant Sult.

”Film, tapas og cocktails”, som er den egentlige titel på Cinematekets date-pakkeløsning, er foruden Restaurant Sult, et samarbejde med Copenhagen Fashion Film. Det kan jeg godt fornemme, for Mildred Pierce er spækket med en gennemført æstetik med blondekjoler, cremefarvet silke, moustache-skæg og smalle cigaretter. Maden i restaurant Sult er ligeledes gennemtænkt og veludført, og den serveres portionsanrettet på lange borde med hvide duge og blankt bestik. Alligevel er der en stemning af folkekøkken, idet vi spiser sammen med alle de andre biografgængere, som vi jo normalt ikke får lov til at nærstudere i mørket.

// Foto: Thilde Larsen Bartholomæussen

 // Foto: Thilde Larsen Bartholomæussen

 

Mangfoldig menu
Biografsalen hedder Carl. Da vi finder vores røde biografsæder, ser jeg, at vi er i selskab med et mix af midaldrende par, fnisende venindegrupper og hipsters fra film- og medievidenskab. Det er med andre ord en bred skare, der er interesseret i kombinationen af spændingsfilm, spisning og sprut.

Jeg bliver hurtigt introduceret for den amerikanske ret Chicken and Waffles, der både spiller en vigtig rolle i Mildred Pierce såvel som på min tallerken i restaurant Sult i den indlagte spisepause. Om man kombinerer de to elementer, eller bare nyder vaflen som dessert, er der vist ingen regler for her. Ved siden af det friterede stykke kylling, en klat urtecreme og den sprøde belgiske vaffel med blåbærsyltetøj ligger et trekantet stykke grøntsagstærte og en skål med cremet kyllingesuppe, purløg og svampe. En lækker madsammensætning jeg nok aldrig selv ville have fundet på, og jeg ved ikke, om jeg skal takke Todd Haynes eller restaurant Sult. Aftenens cocktail, bestående af vodka, lime og citron, har fået navnet Pierce me up. Den er god og ganske simpel, men den er måske snarere en drink end en cocktail.

// Foto: HBO Nordic

 // Foto: HBO Nordic

 

Da jeg mæt efter Sults smagfulde tapas returnerer til det store lærred og mit røde sæde, indstiller jeg mig på at følge med videre i Mildreds skæbne – nu med en forstærket fornemmelse for, hvordan hendes hjemmelavede vafler og friterede kylling smager. Den skærpede indlevelse og opmærksomhed resulterer mod enden i en voldsom klump i halsen, der kalder på mere end det ene glas Pierce me up, vi fik. Skræmmende hvad en smule tærte kan føre med sig.

 

Mere om Cinemateket
Det Danske Filminstituts hus på Gothersgade må være uundværligt og vanedannende for alle Københavns filmnørder. På første sal kan du dykke ned i deres store filmbibliotek (som du kan læse mere om her), du kan udforske deres videotek, deres butik, deltage i begivenheder under filmfestivaler året rundt, og du kan opleve et væld af temaaftener med eller uden mad. Cinematekets efterårsprogram byder blandt andet på svensk filmaften og syrede undergrundsfilm men selvfølgelig også flere aftener a la denne. At kombinere cocktails, mad og filmvisning i én aften i en filmhistorisk guldgrube som Cinemateket må altså siges at være en helt i orden måde at søge ly på i kulden. Alt du skal gøre, er at smage, skåle og læne dig tilbage i en varm sal, der enten hedder Asta, Benjamin eller Carl.

 

Kommende filmvisninger med tapas og cocktails i 2016
13. oktober kan du se Kokken, tyven, hans kone og hendes elsker, få serveret cocktailen Love Potion og blandt andet spise græskarsuppe, risotto og citronmousse.

17. november vises En lang forlovelse indledt med blandt andet kartoffel-porresuppe, røget svineskank og gedeost med syltede løg.

7. december vil der være en julespecial med nyklassikeren Love Actually, som vises efter en lækker julemenu med suppe lavet på butternut græskar og søde kartofler samt kalkunbryst med tranebær og klementin, kastanjer og persille.

Spisning er kl. 17, og filmene vises kl. 18. Hold øje med nærmere info og beskrivelser af begivenhederne på Cinematekets Facebook.

 

HVAD: Film, tapas og cocktails i Cinemateket.
HVOR: Gothersgade 55, København K.
HVORNÅR: 13. oktober, 17. november og 7. december 2006 fra kl. 17.00.
PORTEMONNÆ: 210 kr. inkl. mad og drikke. Billetter bestilles på telefon. 33 74 34 12 eller her.