Reffen, Københavns nye streetfood mekka

Mad

Hallelujah! Sommeren er over os, den lettere påklædning ligger forrest i klædeskabene og solbrændte skuldre pryder det københavnske gadebillede. Solen titter frem, og de 13 sommerdage fra sidste års regnskab er for længst slået. Den stædige regn fra 2017 der faldt som tårer i de københavnske gader, har forvandlet sig til en lunere sommervind og Moder Sol har vejet op for sit fravær sidste år. Vi klistrer til strandparker, havnebade, udendørscafeer og græsarealer som fluer på fluepapir, og summen af sommerglade københavnere spreder sig som en steppebrand.
Som københavnernomade leder jeg altid efter nye yndlingsspots, urbane byrum og små oaser, hvor jeg kan nyde sommeren i København. Derfor begav jeg mig mod Refshaleøen, hvor solen i havnevandet, som et genskærs-spot, kaster lys på det nyligt åbnede Reffen.

//Foto: Martin Kaufmann


10’erne er streetfoodens årti


Den 18. maj blev Reffen, et streetfood mekka der skal veje op for lukningen af det populære Papirøen, skudt i gang. Reffen er dog ikke kun et genåbningskoncept af Papirøen, men proklameres snarere som en innovativ platform, hvor sammensmeltningen af internationale gadekøkkener, kreative iværksættere, entreprenører og bæredygtighed skal nå nye højder. Udover de utallige madboder, er 14 containere indrettet, hvor kreative iværksættere kan producere, udstille og sælge deres produkter med en bæredygtig profil. Herunder kan man bl.a. købe vegansk og luksuriøs kropspleje hos Enchanted Ataraxia samt håndværksproduktioner af grafik og dekoration hos Tara Lunddahl.  Du kan også pryde sommerkroppen med ny udsmykning hos kunstneriske Le Fix Tattoo.

Selvom Reffen positionerer sig selv som mere end et streetfood marked, kan det ikke være helt tilfældigt, at de 40 forskellige madboder primært danner rammerne for Reffens udereal. 10’erne er kåret til streetfoodens årti og hangen til at udforske de små gadekøkkener er mere populært end nogensinde før. Med Reffens udeareal på 5000 m2, er der lagt op til et projekt af den helt tunge kaliber. Med udsigt til Københavns Havn, Den Lille Havfrue og Langelinje, spås mange sommerglade stunder med duften af havnevand, fyldte maver og solbrillenæser.

//Foto: Martin Kaufmann

 

De mange vejvisende skilte er tiltrængte pejlemærker på Refshaleøens tilsyneladende samsurium af industri, opblomstring, sprækket asfalt og små oaser. Man er dog ikke i tvivl, når man ankommer til den endelige destination. Musikken breder sig, havnekanten er fyldt og man får nærmest en følelse af at være turist i eget land. Reffen præsenterer sig rå og upoleret, klædt i mange farverige containere og man bliver mødt med et træskilt, hvorpå de forskellige verdensdeles gadekøkkener er præsenteret. Herefter er det bare om at udforske de farverige og intime containere, hvor man får en autentisk fornemmelse af at være tilskuer til madlavning på første række. Containerne former en sti, hvori man bliver guidet igennem over 40 forskellige muligheder for at få mættet sulten. F.eks. hos Thrilla in Manilla med filippinske meatsticks, prøv en bagt kartoffel med krydret marokkansk merquez fra afrikanske Hot Batata, og skulle der være plads til dessert, så hop forbi islandske Reykjavik Skyrcake, hvor man kan få cheesecake lavet på skyr i tre små, dekorative anretninger.

//Foto: Martin Kaufmann

 

Sideløbende med de mange containere er der formet et middagsbord, bestående af utallige rækker borde og bænke, hvor store hvide sejl indrammer middagsbordet og skærmer for vind, sol og regn.
Her kan man nyde sine mexicanske tacos, veganske thailandske forårsruller eller måske endda masala chai fra Sydindien.
En personlig anbefaling herfra, må være det italienske Street Polenta med siciliansk carponata og gorgonzola creme, hvor den bredt smilende ejer Manuel Meini med tyk italiensk-engelsk accent, gerne giver en sludder for en sladder mens han øser op.

//Foto: Martin Kaufmann


Den urbane legeplads


Ordet streetfood klinger nok i manges ører med forventningen, om at udforske alverdens spændende madkøkkener til en billig mønt. Reffen er, ligesom Papirøen var, præget af “turist” priser, men det er stadig en fantastisk mulighed for at udforske og udvide sin smagshorisont.
Havnevinden konkurrerer med skateboardenes sus fra Reffens integrerede skatebaner og når den værste sult og tørst er stillet, kan man gå på opdagelse i de kreative værksteder, hvor man bl.a. kan besøge Von Plast, hvor gamle plastflasker og dunke fra madboderne på Reffen, omdannes til boliginteriør til købevenlige priser.

Von Plast Tiles//Presse: Maja Jensen


Selvom Reffen stadig fremstår som et kulturelt mekka der er under ombygning, er det bestemt et besøg værd, og med de mange fremtidig events som man kan følge på deres Facebookside, vil Reffen klart tiltrække både københavnere og turister til deres nye udendørs legeplads. Selvom sommeren synes at have gjort et stadfæstet indtog i de danske gader, så snyd ikke dig selv for at udforske Refshaleøens og ikke mindst Reffens opblomstring, inden sommer atter går på hæld.

Hop op på din jernhest eller udnyt de sejlende havnebusser der går fra Nyhavn og tag dig selv mod dit næste københavnereventyr, Reffen.


Hvad: Reffen
Hvor: Refshalevej 167, 1432 København
Hvornår: Mandag-søndag 11:00-21:00 (barerne skænker sidste omgang kl. 22:00)
Mønt: 75-150 kr. pr. ret

 

Læser sin kandidat i Kommunikation på Aalborg Universitet - København. Elsker ost, latter og sene nattetimer. Bryder ofte ud i sang, både i Netto, på cykelstierne og til privatfesterne. Dyrker at være tilstede i nuet, er kæmpe fan af specialøl og lever efter den overbevisning, at sushi kurerer både tømmermænd, sygdom og kærestesorger.