Portræt af manden bag Copenhagen Gin Festival

14. februar 2017
Mad

Manden bag Københavns første ginfestival hedder Jacob Rosengren, og det der driver ham er ikke ’nørderiet’ bag en god gin. Det er den gode historie og glæden ved god smag. Og det er netop dét, som han håber, at gæsterne mærker på egen krop ved ginfestivalen i weekenden den 17. til 18. februar.

 

//Foto: Alexander Hjort Jespersen

 

Det er en vintergrå mandag, og jeg skal mødes med Jacob Rosengren i Fredericia Furnitures lokaler i indre by. Det er Jacob, der har foreslået, at vi skulle mødes netop her, da han hørte, at vi også ville tage billeder til artiklen. Jeg indser også hurtigt, at det er nogle urimeligt flotte lokaler. Det første jeg ser, når jeg træder ind, er et skrivebord i massivt lyst træ med en ligeledes skarpskåret skrivebordslampe, der står foran en mørk halvvæg. Bag væggen står der Børge Mogensen-stole og andre designermøbler på små piedestaler, som var de værker udstillet på et museum.

Jacob fører mig og VINK-fotografen sikkert op ad de mange trapper, imens han hilser venligt på alle de arbejdende, vi møder på kontoret. “Ja, davs! Jeg har en aftale med Thomas. Hvordan går det i Stockholm?”

Øverst er ét stort lokale, der fungerer som kontor, men det kunne lige så godt være nogens spisestue. Et langt spisebord med en masse forskellige stole står midt i lokalet, og rundt om et hjørne står et skrivebord. Måske den arbejdsplads i hele Danmark der har den bedste udsigt. Jeg føler, at jeg kan se alle Københavns tage derfra. Og selvom det bare er en almindelig grå dansk vinterdag, så er det svært ikke at blive imponeret.

Når fotografen begynder at snapse billeder af Jacob, fører han sig frem med samme selvsikkerhed og virker meget vant til rollen. Han foreslår selv steder, der vil være gode til billederne; “Skulle vi ikke også tage nogle ude på terrassen? Så får vi nok mere af udsigten med.”

//Foto: Alexander Hjort Jespersen

 

Da jeg taler med Jacob, går der ikke lang tid, før jeg forstår, hvad denne selvsikkerhed har drevet ham til. Jeg forstår også bedre, hvordan han med så sikker hånd kunne føre os gennem en labyrint af designermøbler. Den ene årsag er, at han har mange års erfaring i møbelbranchen, omkring 20 år faktisk. Den anden årsag er, at Jacob er en mand, der sjældent står stille, men hele tiden er på vej mod nye projekter. En kvalitet der bliver understreget, når han fortæller, hvor hurtigt han har fået stablet et importfirma  af spiritus, og ikke mindst en hel ginfestival, på benene.

Det hele startede i slutningen af 2015 på en tur til England:

 

“Jeg var derovre med min ekskæreste på ferie. Vi skulle se Bath, og måske en tur til Stonehenge. Så kom vi ind på en på en ginbar, som var ejet af Bath Gin, og jeg tænkte; Den findes da ikke i Danmark.

På det tidspunkt anede jeg ikke noget om, hvor mange der gik og lavede sådan noget. Jeg havde hørt om nogle, der gik og lavede dansk gin, men jeg havde ikke sat mig mere ind i det. Men da jeg sad der i Bath og fik den der virkelig gode gin, tænkte jeg, at der måske alligevel var noget spændende her.”

//Foto: Alexander Hjort Jespersen

 

Den første januar 2016 siger Jacob sit job i møbelforretningen i Hellerup op for at starte sit eget firma. Han tager tilbage til Bath, for at snakke med skaberne af den gin, som startede det hele, og for at høre om muligheden for at importere deres gin til Danmark. Det sker desværre aldrig, da import af spiritus er en kompliceret sag. Men det stoppede selvfølgelig ikke Jacob.

 

”Jeg tænkte, at der skulle ske noget. Det er jo selvfølgelig meget risikofyldt, men jeg syntes det var det værd. Nogle gange skal man bare prøve at springe ud i tingene, og se hvor langt det kan bære.
Selvom jeg aldrig fik fingrene i den Bath-gin, så er der kommet så meget andet ud af det. Så fik jeg en vodka, som var lavet på komælk, og gennem dem fik jeg kontakt med Phil, som har Burleighs, (en anden gin, der bliver produceret i Leistershire, også i England, red) og på den måde fik jeg endelig slået hul igennem, og så kunne jeg begynde at sælge til nogle forhandlere. Men det er først rigtig eksploderet inden for det sidste halve år til ni måneder.”

 

Nu, lidt mere end et år senere, og kun et halvt år efter at der rigtigt kom gang i hans nye forretning, åbner han dørene for Danmarks første ginfestival.

Interessen for gin og spiritus startede i hjembyen Aalborg, hvor Jacob arbejdede som bartender og derfor fik lov til at lege med en masse forskellige flasker. Det er omkring ti år siden, og interessen røg egentlig på hylden, da han flyttede til København, og skulle have sig et rigtigt voksenjob. Men på trods af at interessen startede i et professionelt miljø, så gør Jacob meget ud af, at han ikke er en, der studerer hvert enkelt trin i processen bag en god gin. Det overlader han til dem som han kalder ’gin lovers’.

 

“Jeg er en af dem, som sidder og er gammel i gårde, og har nørdet det her. Det er der også mange der gør, men jeg har bare en kærlighed til gode produkter. Det er det, jeg er flasket op med. Jeg er vant til kvalitet, og jeg synes, man skal have kvalitet, når nu man nyder alkohol.”  

 

Jacobs kærlighed for kvalitet er tydelig, når man kigger på de lokaler, han har valgt at lade sig fotografere og interviewe i. Omgivet af hundedyre designermøbler. Men pris og kvalitet er ikke alt, for dansk design og god gin har det til fælles, at der ligger en god historie bag, og for Jacob er det vigtigt at dele disse historier.



“Nu sidder vi her i Fredericia Furniture, hvor Børge Mogensen har været en af de store, der var med til at løfte det hele og gøre dem kendte på verdensplan. Der er sindssygt meget historie lige her og især i de gamle danske klassikere. Den slags historier kan jeg godt lide at dele med andre. Det gør jeg også, når der er ginsmagninger.”

//Foto: Alexander Hjort Jespersen

 

Mon ikke der også kan blive delt et par ginhistorier til ginfestivalen? For hvis alt går efter Jacobs hoved, så bliver hans festival alt andet end nogle borde med nogle flasker, som en håndfuld specialister kan gå frem og tilbage imellem, imens de diskuterer nuancer, smagsgivere og gud må vide hvad. Nej, det skal være stande med mennesker, som er der for at vise deres produkter frem med stolthed, og for at fortælle historien, der ligger bag. Og det skal være for alle, som er interesserede i at smage på noget nyt, og for alle som er klar til at indse, at gin kan være meget mere end den billige fra supermarkedet, som ikke smager af andet end gran.

 

Hvis du har lyst til tage del i ginfesten, så skynd dig! Det hele finder sted fredag den 17. og lørdag den 18. februar hos Lokomotivværkstedet i Valby.Lørdag er allerede udsolgt, og der er få billetter tilbage til fredag. Billetter kan købes her.

Madglad 22 årig knægt, der modvilligt falder under betegnelsen "foodie". Holder primært til på Nørrebro, men kan lokkes udenfor, hvis der er michelinstjerner nok. Arbejder til daglig som café-medarbejder/barista på kaffebar i indre by. Spiller desuden fed spade i det danske undergrundsband "Lød"