Vinskabet: Et sted du skal kende

Mad

 

INTERVIEW: Mit første møde med Vinskabet var til et VINK-arrangement med østers og bobler. Jeg husker, hvor gennemført hyggeligt jeg syntes, at det var. Jeg husker, at boblerne kildede på min tunge, og jeg husker, at jeg virkelig ikke brød mig om østers modsat så mange andre. På trods af mit anstrengte forhold til det bløde skalddyr, vendte jeg alligevel tilbage til Vinskabet en regnfuld mandag for at snakke med medejer Sarah-Emilie om vin, østers, visioner og kærlighed til stemningen.

 

Jeg træder ind i et lokale, som øjeblikkeligt føles hjemmeligt. Slidte stole i forskellige former og farver, franske tegneserier i kasser på væggene, levende lys på bordene og jeg får en gennemsyrende fornemmelse af, at træde ind i nogens lejlighed.

 

VINSKABET. Et mix af møbler og hjemmelig hygge. // Foto: Andrea Sigaard

STEMNING. Fredag aften på Vinskabet. //Foto: Andrea Sigaard

 

Hvad fik jer til at tænke: ”Nu åbner vi noget på Nørrebro”?

”Det var egentlig lidt en tilfældighed, at det lige blev her, fordi vi så et potentiale i de her lokaler og de stod ledige. Vi har gået og snakket om det de sidste ti år, men jeg tror ikke, vi havde regnet med, at det skulle ske nu. Vi havde snakket om, at det måske skulle være om ti år fra nu. Og så lige pludselig kom den her mulighed, og så var det bare oplagt at springe til. Der gik to uger, og så stod vi med nøglerne i hånden.”

Sarah-Emilie er én af de fire medejere af Vinskabet. Sammen med de tre fyre, Simon, Jesper og Kim, fra fiskehandleren Fiskerikajen, driver hun den lille perle på Baggesensgade på Nørrebro. Hun er uddannet fra Kaospiloterne i Århus, som er en projektlederuddannelse, der beskæftiger sig med socialt iværksætteri. Derudover har hun siden starten af hendes 20’ere altid arbejdet i restaurationsbranchen.

 

Hvad er tanken bag Vinskabet?

”Oprindeligt var tanken, at det skulle være helt nede på jorden. Vi ville have to bukke med en plade over og nogle kasser med vin, og så ville vi bare åbne. Men så gik vi i gang med at bygge lidt om, og så tog det selvfølgelig om sig. Lige pludselig fik vi bygget den her kæmpe bar, og der kom hele tiden flere ting til. Men alt herinde er noget, der er blevet udviklet undervejs, og vi har ikke på noget tidspunkt stået med en eller anden masterplan. Alle møbler herinde er nogle, vi har fået foræret af familie, venner og overboere. Det er lidt hyggeligt, når de kommer herned, og så er det deres eget bord, de sidder ved. Der er faktisk også ting fra min egen lejlighed herinde. Det er meget få ting, vi faktisk har investeret i. Vi har fra starten haft en vision om, at stemningen skulle være nede på jorden, og det syntes jeg, at vi har fået frem”.

 

INDRETNING. Her ses den blandede indretning ret tydeligt med fiskerikroge og fine lamper. //Foto: Andrea Sigaard

 

Den uformelle stemning skinner igennem i interiøret på Vinskabet. Det er en sjov og overraskende velfungerende blanding af gamle træmøbler, afskallet maling og slidte gulve mikset med fiskeri elementer, der blandt andet ses i baren og dens hvide klinker, de grove kroge som nogle af lamperne hænger i og fiskerivægtene som pynter på væggen. På alle borde står der levende lys, og på væggene er der en masse kasser fyldt med gamle franske tegneserier. Det hele fremstår enormt velvalgt, fordi det harmonerer så fint, selvom man stadig har fornemmelsen af det sammensatte og det tilfældige.

 

Hvilket sted er det, I forsøger at skabe?

”Vi har forsøgt, at få Vinskabet til at være et sted, hvor man kan komme ind og få seks østers og et glas vin, uden at komme af med sindssygt mange penge. Så det er noget, man kan gøre, uden at det bliver vildt fint eller omkostningsfuldt. Det skal være noget, man kan gøre en onsdag eftermiddag. Aldersmæssigt spænder vores gæster fra de helt unge studerende, til de middelaldrene og ældre. Vinkortet er også sammensat efter, at der skal være plads til alle, der som har lyst til en god vinoplevelse. Derudover er al vores vin som minimum økologisk. Vi forsøger ikke at være specielt nicheprægede eller nørdede. Vores vision var og er bare at skabe et super hverdagsagtigt sted”. 

Som sagt var min første oplevelse med østers ikke verdens bedste. Men Sarah-Emilie overbeviser mig om, at det er noget, man skal prøve et par gange, før man kan sætte pris på det. Østers er nemlig en af de ting, som så mange andre delikatesser, der ligger på grænsen til, hvad man har lyst til at putte i munden. Hun fortæller mig om forskellen på østers, og hvordan de kan variere i smag og konsistens, alt efter hvad man har lyst til, og hvor trænet en østersspiser man er. På Vinskabet kan man blandt andet få en platte med seks østers for hundrede kroner. De ligger på et fint grønt fad, og bliver serveret med citron og syltede rødløg. Man kan selvfølgelig også få østers i højere kvalitet. På den måde er der sørget for alles smagsløg og præferencer.

 

ØSTERS. Du kan altid få seks østers for hundrede kroner på Vinskabet. //FOTO: Andrea Sigaard

 

Udover østers kan man også få færøsk røget laks og kaviar. Kaviaren er finsk, og skulle være et sindssygt godt produkt i forhold til prisen. Det er muligt at købe helt ned til ti gram, som koster 130 kr. Så som studerende på SU, kan man faktisk gå ud, og fejre en veloverstået eksamen med to glas bobler og kaviar for 230 kr. Det er endnu en af de ting der gør, at Vinskabet er et sted hvor der er plads til alle. Både studerende, men også feinschmeckerne.

 

Hvilken vin skal man prøve hos jer?

”Jeg har udvalgt alle vinene, så det er et vildt svært spørgsmål. Jeg plejer egentlig bare at spørge gæsterne, hvad de kan lide. Nogen kan lide noget med sødme, andre vil have det knastørt. Så det er ret individuelt, hvad jeg anbefaler folk. Jeg synes ikke, at det er mest interessant, at sælge den dyreste vin, jeg vil hellere sælge folk den vin, de bedst kan lide. Men den champagne vi har på glas, er nok det bedste køb for pengene. Det er sjældent man får en flaske champagne for 450 kroner, af den kvalitet som vi har. Da mange af de vine jeg har, ikke er fra nogen store huse, sker det helt naturligt, at der udskiftning og flow i vinmenuen, fordi vi simpelthen løber tør. Man vil derfor ofte opleve, at der er nye vine på vores tavle”.

 

 

VIN. Vinskabet har et bredt og interessant vinudvalg, og alt sammen er minimum økologisk. //FOTO: Andrea Sigaard

 

Vinkortet er overskueligt, men samtidigt omfavnende. Der er noget for enhver smag i både rød, hvid og bobler. Glaspriserne starter fra 50 kroner, og bevæger sig herefter langsomt op ad. Jeg synes det er fedt, at jeg som studerende kan få et godt glas økologisk vin til en 50’er på en helt almindelig onsdag. Generelt er jeg blevet ret vild med hele konceptet om at gøre noget, der normalt virker meget high-end mere hverdagsagtigt og tilgængeligt. Jeg vil i hvert fald vende tilbage til Vinskabet, måske for at prøve lykken med østers igen, ellers vil jeg helt sikkert sætte tænderne i den færøske laks, drikke et glas bobler til og nyde at jeg bor i en by, hvor netop dét er muligt.

 

Hvad: Vin, østers og fantastisk stemning på Vinskabet.

Hvor: Baggesensgade 9, 2200 Købehavn N.

Hvornår: ons-tors kl. 18-23. fre-lør kl. 16-00.

Portemonnæ: Vin fra 50 kr. og op herefter, og en platte med seks østers for 100 kr.

 

MEDEJER. Sarah-Emilie bag baren en fredag aften. //FOTO: Andrea Sigaard

 

 

Madredaktør med hang til gin, snackpølser og store følelser. Skriver meget poesi og squatter tungt. Har lært at elske koriander. Har ikke lært at elske østers.