Isguide: På sporet af den søde tid

Mad

De seneste mange år har jeg i sommermånederne lagt litteraturen på hylden og trådt ind i en verden af søde smage, kolde konsistenser og benhårdt arbejde som ”ispige” og senere som ismejerist i min mors isbar i Aarhus. Her har jeg vokset mig først ung og siden voksen, alt imens jeg i dette familieforetagende har formet højtbelagte isvafler og sendt de kolde hjemmelavede italienske fristelser ud i sommervarmen. Jeg blev sågar sendt på isuniversitet i Bologna – no kidding det findes – for at opleve, hvordan det oprindelige gelatohåndværk udføres, når det tilsættes la bella Italia. 

Jeg kan i dag bryste mig af at være indehaver af en “isarm” (læs: en markant mere muskuløs højrearm grundet de mange scoopede kulger) samt den selvbestaltede titel ”humanistisk ismejerist”. Sidstenævnte efter en tur igennem to danske universiteter og ikke mindst Carpigiani Gelato University i Bologna. Det første jeg gjorde, da jeg flyttede til København var derfor at  gå på opdagelse i dele af det københavnske islandskab i jagten på smagen af et gammelt håndværk lavet af nye hænder. Her er fire af  de steder, som har sat deres spor.

Ishuset på Christianshavn 

URBAN LANDIDYL. Den søde og skæve indretning i Ishuset på Christianshavn er en oplevelse i sig selv. Ligeså er deres is! // Foto Julie Krogh Thomsen  

Christianshavns nye isspark

 

Med sin indretning, der giver et strejf af urban landidyl, har Ishuset på Christianshavn ofte vakt min nysgerrighed, når jeg har spænet gennem Torvegade.  Det viste sig at være et sted der fortjener, at du parkerer din cykel og stiller dig i køen til isen. Parret Danna og Lars åbnede sidste forår denne lille isperle. Her laver de is med økologi for øje og indenfor et  virkelig velsmagende og solidt italiensk sortiment med skiftende frugtfristelser som eksempelvis mango- eller blodappelsinsorbet. Du kan nyde din is enten i cafeen eller tage den med ud på de toppede brosten i et af Københavns ældste kvarterer.

Hvad: Ishuset på Christianshavn

Hvor: Torvegade 55 1400 København K

Portemonnæ: Fra 25 kroner og opefter

http://ishusetpaachristianshavn.dk/

Siciliansk Is

SICILIANSK KLASSIKER. ”Hele verden elsker italiensk is, men i Italien elsker de Siciliansk is!” Citat: medejer af Siciliansk Is David Ciccia. // Foto Julie Krogh Thomsen 

Følg pegefingeren!

 

Jeg opdagede den lille Sicilianske isbutik da jeg ganske nytilflyttede, jysk og alene flanerede rundt på Christianshavns Kanal. Siden har jeg haft et softspot for dette sted, da det fremkalder smagen af ny by og ny start.  Hvis du ikke allerede har været et smut forbi Siciliansk Is enten her eller på Vesterbro, så kom af sted kammerat! Her er vaniljeisen mørk af vaniljekorn fra Tahiti (Tip#1 man skal altid bedømme et ishus ud fra deres vanilje!) og pistaciekernerne er importeret fra området nær Etna.  Siciliansk Is er et sted, hvor det er spændende at vælge klassikerne. Skulle du være mere eksperimenterende så prøv blodappelsinsorbeten eller is med ingefær og honning.

 

Hvad: Siciliansk Is

Hvor: Skydebanegade 3, 1709 København V og Christianshavns Kanal 2 1406 København

Portemonnæ: En lille is koster 25, en mellem 33 og den store 40 kroner

http://sicilianskis.dk/

Ro Chokolade 

CHOCOLATERIE. Den rå ombygningspyntede facade står i skarp kontrast til indretningen i det lille fine  chocolaterie i Jægersborggade// Foto Julie Krogh Thomsen 

Is til at køle din chokolade ned med

 

Blandt Jægerborgsgade mange smagsudbud er Ro Chokolade et godt bud på den gode smag! Det lille chocolaterie bugner af elegante håndlavede chokolader i flotte naturfarver. Ved siden af chokoladerne står en lille isdisk med et lille, men velprioriteret udvalg af hjemmelavet is. Chokolatier og ejer af Ro Chokolade Rasmus Olsen fortæller,imens jeg smæsker mig i smagsprøver fordi jeg trods isdisken størrelse alligevel ikke kan vælge og samtidig prøver at opretholde min “isekspert-ethos”, hvordan isen er et sommerindslag i det normale chokoladesortiment. Du skal derfor ikke snyde dig selv i disse sommermåneder for at smage chokoladeis med chili eller passionsfrugtsorbeten. Bikiniformen kommer let på afveje i dette overvældende chokoladeland.

 

Hvad: Ro Chokolade

Hvor:  Jægersborggade 252200 København N

Portemonnæ: Fra 25 kroner og opefter

http://www.ro-chokolade.com/

 

 

Ismageriet

RETRO IS I RETRO INDRETNING. Ismageriet på Amager så tilpas langt væk, at du har gjort dig fortjent til guffen! //multimedia.pol.dk/

Smagen og synet af retro

Ismageriets ejer, Kim, er lidt af en Godfather indenfor italiensk is i Danmark. Det er der også god grund til, for smagen og kvaliteten er i den grad værd at forcere Amager for. Butikkens originale grønne klinker fra 1958, da stedet var familien Balles bageri, danner rammen om en forretning af en anden tid, som matcher det gamle håndværk der udføres omme bag i ismejeriet. Med en vaffel fyldt op af eksempelvis havtorn og hvid chokolade med lakrids og citron kan du passende gå på opdagelse i det nærliggende kolonihaveområde og slå et slag for nostalgien.

 

Hvad: Ismageriet

Hvor: Kongelundsvej 116, 2300 København S

http://www.ismageriet.dk/

…and the Guilty Pleasure!

GUILTY PLEASURE. Farverne er godt ikke naturens egne og jeg tvivler på, hvor hjemmelavet den er, men Pirulo vil altid give mig smagen af sommer! // http://www.nestle-schoeller.at

Rul din sommersmag

Om end den hverken er hjemmelavet, udpræget italiensk eller fri for smags- og farvestoffer, så kan jeg ikke komme udenom min største kolde guilty pleasure. Der er mange sommerminder svunget om den tropiske ispind, og selvom jeg aldrig bliver voksen nok til at lære ikke-spilde- teknikken, bliver jeg ved med at gøre forsøget. Man lærer jo kun ved at øve sig…

 

Hvad: Nestles tropiske klassiker Pirulo

Hvor: Ikke nok steder!

Portemonnæ: Omkring 15 kroner de fleste steder