Novembermad i København

Mad

November. På den ene side skal vi være glade for, at vi stadig har plusgrader. På den anden er der ingen grund til at ignorere, at det alligevel er hundekoldt. Derfor får du fire november-retter i København at varme dig på.

 

 

Lamb Tikka Butter Masala på Tandoori Masala

 

Nogle børn holder fødselsdag på McDonald’s, andre i den lokale svømmehal. Jeg valgte at tage på Tandoori Masala, da jeg fyldte år i folkeren. Restauranten på Halmtorvet er et fusionskøkken af de bedste råvarer, som Indien og Pakistan har til fælles. Vi snakker koriander, spidskommen, ingefær og alle de andre vinterkrydderier. Tikka Butter Masala med lam er en sikker vinder på Tandoori Masala. Der er ikke sparet på smør, fløde og de velkendte, mellemøstlige krydderier, og så har køkkenet altså godt fat i tilberedningen. Tricket bag en klassisk butter tikka er, at smørret brunes med krydderierne for at hive alt smagen frem i både hvidløg, spidskommen og koriander. En ret der taler til næseborene, som tikka butter masala gør, er en vinterret efter min smag! Husk at bestille en mango lassi (fed mangojuice red.) on the side, den er det perfekte søde tilbehør til enhver krydret indisk ret.

 

Hvad: Tandoori Masala er et indisk/pakistansk simrekøkken med håndværket i orden.

Hvor: Halmtorvet 5, 1700 København V.

Hvornår: Åbent alle dage fra kl. 17:00 til 22.00.

Portemonnæ: En butter tikka med lam koster 110 kr.

 

 

Pho på Nha Trang

 

Pho Bò Tái. Eller bare pho. Kender du ikke allerede denne geniale, vietnamesiske suppe, så er vinterhalvåret et godt sted at starte. Kog en god fond, tilsæt risnudler, kød og asiatiske urter, og din pho er hjemme. Alternativt kan du svinge cyklen forbi Nha Trang i Rantzausgade og bestille en nummer 35 med oksekød. Jeg kender ikke nogen, der har prøvet Nha Trangs pho og ikke har stemplet den som byens bedste. Du kan også bestille din pho som take away, og ligger du inde med et skvæt lime og en håndfuld ristet sesam, er det slet ikke dårligt til den klare, vietnamesiske suppe.

 

Hvad: Nha Trang er et familiedrevet vietnamesisk køkken, og foruden den klassiske pho er Bánh Xèo (rispapirsruller red.) en god lille ret at begynde på.

Hvor: Jesper Brochmands Gade 11 (på hjørnet af Rantzausgade), 2200 København N.

Hvornår: Åbent alle dage fra kl. 17:00 til 22.00.

Portemonnæ: Pho koster 98 kroner.

 

Daal fra Grød

 

Et sted, der også har taget det indiske køkken til sig og fusioneret det med det skandinaviske, er Grød. Både i butikken på Jægersborggade og i Torvehallerne serverer Grød deres bud på en daal, den indiske/srilankanske linseklassiker. Retten er 100% vegansk – men du behøver altså ikke være veganer for at være med. I Grøds daal får du både ingefær, frisk koriander samt skyr og salte mandler. Og så er det bare hyggeligt at sidde i butikken og sludre med Grød-drengene, mens du griner af efterårsregnen udenfor.

 

Hvad: Nordisk inspireret daal hos Grød.

Hvor: Grød i Jægersborggade 50, 2200 København N og Grød i Torvehallerne ved Nørreport.

Hvornår: Se butikkernes åbningstider her.

Portemonnæ: 70 kroner.

 

Klassisk kartoffelporre på Soupanatural

 

Siden Soupanatural åbnede deres første suppebar i Guldbergsgade i 2008, har jeg været hyppig gæst. I dag er jeg stadig fan af deres klassiker af en kartoffelporresuppe, der uden skam er rørt op med fløde, præcis som den skal være. Jeg har ikke altid været vild med suppe, tværtimod. Da jeg var barn, synes jeg aldrig, at suppe var et rigtigt aftensmåltid, måske fordi de kun kom i kedelige og klare versioner i mit barndomshjem. Soupanatural har virkelig haft fat i den lange ende, da de introducerede Københavns første suppebar, og de kan altså stadig deres kram med kartoffelporresuppen.

 

Hvad: Kartoffelporresuppe på Soupanatural.

Hvor: Guldbergsgade 7A, 2200 København N

Hvornår: Mandag til torsdag fra kl. 11:00 til 22:00, fredag 11:00 til 23:00 og søndag 11:00 til 22:00.

Portemonnæ: 60 kroner.

 

//Forsidefoto: GRØD.