NATURVIN i Fåremarken

Mad

Sensommeren har belønnet os med solstråler endnu engang. Vi nyder varmen på den solkyssede hud, ganen svælger i vin og tapas og livet i græsset under rønnetræernes røde bær nydes så meget, at jeg for en kort stund glemmer, at jeg befinder mig midt i Københavns pulserende myldretidsliv. VINK LIVE har inviteret til naturvinsmagning og stemningen indbyder til bare tæer i græsset, vin i glasset og ren livsnyderi!

 

En onsdag eftermiddag da dagen går på hæld bevæger en flok vildfarne københavnere sig langt ud i Sydhavnen. Forbi de idylliske fiskekuttere i havnen og videre endnu forbi de store labyrinter af kolonihaver, hvor nogen nyder en kold fyraftensbajer og griner højt af dagens historier. Destinationen for den let spredte flok byboere er den alleryderste udkant af Sydhavnstippen, der ligger som en grøn oase lige midt imellem Amager og Sydhavnens nybyggerier og store gennemgående trafikveje. Helt herude på spidsen af tippen i Sydhavnstippens naturreservat mødes mine øjne af nydeligt opdækkede paller i ly af et solsejl, omgivet af picnictæpper og små fine lanterner i træerne. De interimistiske borde, der er kreeret til lejligheden, byder på lækker tapas fra Irma i form af ost, pølse, pesto og brød, og mere behøver man heller ikke, for i aften handler det ikke om maden, men om vinen. VINK LIVE har allieret sig med Pétillant og skabt en vinsmagning af Naturvin i de perfekte omgivelser lige midt i naturen. 

Sommelieren fra Pétillant lægger ud med at fortælle diverse uhyrlige facts om antallet af E-numre og mængden af pesticider som det sprøjt af konventionel vin fra supermarkederne er forpestet med, for så er stemningen ligesom sat og ingen af os har længere lyst til at drikke den (ellers til tider udemærkede) vin fra Netto til 40 kroner. Nu vil vi meget hellere smage på hans rene vine uden noget skidt og kanel tilsat – kun den ægte vare. Den eneste grund til at man tilsætter diverse ting er, at man bruger dårlige råvarer og udfører dårligt håndværk, fortæller han. Hans egen kæphest som er et ofte benyttet motto blandt naturvinsproducenter er ‘Ingenting lagt til, ingenting trukket fra’, for hvis man gør sit arbejde ordentligt og bruger de bedste råvarer, behøver man ikke andet end selve druerne og de gærceller, der findes i luften omkring.

14138049_642150612632942_8598498500292503472_o

14102968_642150609299609_2632112461391357713_o

SMUK AFTEN. Gæsterne var blevet sat på tæpper ved borde lavet af træpaller omringet af laterne i træerne//Foto: Thilde Larsen Bartholomæussen

 

Efter denne introduktion sidder jeg med en vis skam over den mængde papvin, jeg har indtaget igennem tiden og er nu yderst spændt på at smage den første vin, da den fiskes op af køleboksen i en ringe dekoreret flaske, men til gengæld med et imponerende bundfald. Denne første vin er en mousserende vin fra det nordøstlige Italien. Det er egentlig en prosecco, men da vinen ikke er filtreret må den ikke officielt kaldes for prosecco, så den er altså ‘bare’ mousserende. Sådan er der så mange mærkelige regler i vinverdenen.

Vinen glider læskende og ubesværet ned, og vi advares mod at hælde for store glas op, da vi skal smage mange vine, og et kendetegn ved naturvinens renhed er, at den har en let konsistens, som gør, at den er noget mere bælle-egnet end de tungere konventionelle vine. Da næste vin allerede går rundt inden jeg har drukket første glas op, tager jeg hans råd til mig, drikker hurtigt den sidste slurk og hælder et lille glas op af denne alsaciske, økologiske, biodynamiske naturvin uden gær, uden filtration, uden klaring og uden tilsat sukker. Udover den lange varebeskrivelse følger der ikke mange ord med vinen, men den smager skønt og det er jo egentlig det vigtigste. Generelt går sommelieren meget op i, at vin ikke behøver at være så fancy og avanceret. I bund og grund er det en alkoholisk drik, som skal smage godt, og man må gerne få det lidt sjovt af at drikke den. Han mener, at du bare skal prøve en ukendt vin og siger, “hvis vinen ikke smager godt, kan du jo bare drikke den lidt hurtigere – den virker sgu alligevel.” Mere kompliceret er det sådan set ikke.

Vi smager os igennem yderligere et par vine og spiser mere ost og brød til. Imens fortsætter snakken om forskellen på biodynamisk og økologisk, særhederne ved georgisk vin, og hvordan han ville ønske at flere mennesker var åbne overfor at smage anderledes vin i stedet for blot at finde en slags de kan lide og så købe et par kasser af den. Det er da egentlig også ret kedeligt at drikke den samme vin om og om igen, når nu vin i virkeligheden er et levende produkt, der først stopper sin udviklende gæringsproces, når den er drukket og derfor kan smage enormt forskelligt fra mark til mark eller årgang til årgang. Vi er så meget vanemennesker, at vi ikke skelner mellem ukendte smage og forkerte smage. Der er ingen regler for, hvordan en vin skal smage, men alligevel vil mange nok smage på en naturvin og sige, ‘det var da mærkeligt, hvorfor smager den sådan der?’ Hvortil sommelieren fra Pétillant ikke har andet at sige end; “jamen, MÅ den da ikke smage sådan?” og så kan du jo tænke lidt over det, dit ueventyrlystne vanedyr.

Da vi har været alle vine igennem, står solen noget lavere på himlen, og de sidste slatter i flasker og glas bliver drukket, mens vinen og den megen ny viden fordøjes og diskuteres ivrigt. Den vildfarne flok københavnere bryder så småt op igen for at søge tilbage over sletterne mod byens lys, som springer den boble af sensommerberuselse, der flygtigt opstod en helt almindelig onsdag aften på en lille grøn landtange omgivet af klukkende vand og rønnetræers ly, hvor vin, mad og selskab gik op i en højere enhed i den uspolerede natur, og vi blev bragt helt tæt på vindruens upolerede produkt.

Hvem er Pétillant?

Pétillant er en dansk vinimportør, der har til huse i Proviantboderne på Østerbro, hvor man kan købe deres vine i detailbutikken SKÅL. De sælger rene vine og sætter pris på godt håndværk og personlighed i vinen. Pétillant arbejder udelukkende med vinbønder, der fortsat er i udvikling og mener at vin aldrig er et færdigt produkt, hvor man har fundet den perfekte opskrift. 

SKÅL holder åbent torsdag og fredag kl. 13:05-19:00 og naturvinene koster 100-250kr (baseret på de priser, der blev oplyst til smagningen).

//Forside illustration: Anna Rasch-Christensen

Svenskofil studerende ved Lunds Universitet, som både drages og forarges af medier, men gerne vil skrive for dem alligevel. Kardemummabullar og Ismageriets Amageris er mine ultimative treats. Evig tidsoptimist, der stensikkert mener at alt kan nås på 5 minutter.