Mit kvalitetsbevidste koffeinindtag

GUIDE: København er fuld af dem. Kaffebarer. Eller måske nok nærmere caféer, hvis jeg skal være lidt grov, for det er faktisk de færreste såkaldte kaffebarer, hvor den primære energi bliver lagt i kaffen. Mit tryk ligger på kaffe, når jeg udtaler ordet kaffebar, og det forventer jeg også, at det gør hos de folk, der står på den anden side af disken. Så væk med chailatten og alt det andet, der ikke har en disse med kaffe at gøre. Lad os lægge trykket på kaffe og håbe på, at dem der gør, stadig overlever – også selvom de ikke har plantemælk.

 

Kaffesnob, kaffepusher, kaffenørd, kaffefreak, kaffe-aficionado, hipster.

Kært koffeinindtagende barn har mange navne, og jeg må nok erkende, at jeg er blevet kaldt dem alle igennem et halvt voksenliv som barista på en række af Københavns såkaldte ”hippe” kaffebarer. Folk har somme tider tendens til at lægge en lidt ironisk, nærmest negativ betoning i ordet hip, men hvis hip er lig med kvalitet, står jeg gerne inde for at være super hip.

Dette skriv er min bekendelse om mit kvalitetsbevidste koffeinindtag. Jeg vil på bedste vis guide dig igennem de steder, hvor jeg mener, at du skal prøve at drikke din kaffe i København, hvis du ligesom mig altid er på jagt efter et kvalitetsstemplet koffeinfix. Hip hurra for god kaffe.

 // Illustration af Luna Fisker

 

Forloren Espresso

Forloren Espresso er lidt en skjult perle, men kaffebaren ligger kun et stenkast væk fra Magasin på Store Kongensgade. En gade, der for mig primært er en gennemkørselsgade på vej fra Østerbro, og dér hvor Ida Davidsens hæsligt dekorerede smørrebrødsrestaurant stadig drømmer om kronede dage. Jeg fik anbefalingen til denne lillebitte kaffebar af en kollega. Ejeren Niels plejede at være en yderst kaffeentusiastisk stamgæst på mit arbejde. Han kunne snakke om kaffe i timevis med os baristaer, og man kunne fornemme, hvordan han sugede viden til sig. Kaffe var noget, han tydeligvis var mere interesseret i end sit klassiske kontorjob. Denne kaffetørst som Niels havde, viste sig at være uslukkelig, og han besluttede sig derfor for at åbne sin egen kaffebar tilbage i 2014. Passionen for kaffe er ikke til at tage fejl af i dette lille lokale med 14 siddepladser på Store Kongensgade. Kaffebaren er ren nørderi, en lille niche, men stadig et sted for alle. Her er det kaffen, der er i fokus, og det kommer ikke bag på nogen, når de træder ind i den lille kaffebar. Forloren Espresso skiller sig ud fra mange af de andre ”third wave” kaffebarer i København, da de nemlig ikke selv rister deres bønner, hvilket ellers oftest er tilfældet. I stedet plukker Niels ud, hvad han finder interessant fra risterier rundt om i verden, og brygger disse kaffer til perfektion. Jeg anbefaler klart, at man prøver en af de håndbryggede filterkaffer, hvor der typisk er et par valgmuligheder. En ting, der er god at vide på forhånd er, at kaffen tager tid, så det er ikke et sted man tager hen i et travlt øjeblik. Kaffebaren værner om tid, og det er ret unikt.

Bonusinfo: Kaffebaren har et samtale– og læsehjørne, hvor mobiltelefoner og laptops er forbudt. Det er da ret godt tænkt!

 

Prolog Coffee Bar

Kødbyen. En lille madlandsby med autentiske tacos, sprøde pizzaer, Tommi’s burgere og en fiskebar. Der er noget for enhver smag, men indtil fornylig ingen god kaffe. Dette lavede Prolog Coffee Bar om på, da de i 2016 slog dørene op til den gamle magasinkiosk, hvor de fik lov til at folde deres lille kaffebar ud.

Folkene bag Prolog Coffee Bar, Jonas og Sebastian, besidder en ekstrem interesse for –og en enorm viden om – kaffe. Og det er ikke på bekostning af servicen. Dette mener jeg danner grobund for en kaffebar i særklasse. De to kaffeentusiaster har åbnet den lille kaffebar i samarbejde med firmaet I’m A Kombo, som er kendt for at have en meget legende tilgang til, hvad en spiseoplevelse kan være. Menuen hos Prolog bærer derfor præg af lettere eksperimenterende snacks som for eksempel en krydret, kæmpe skumfidus, som du selv får lov til at riste over ild.

En af ambitionerne med Prolog virker til at være, at en god kop kaffe skabes i mødet med gæsten og baristaen. Her er det ikke kun kaffen, jeg refererer til, men det er ligeledes rummet, som er medskaber for den exceptionelle kaffeoplevelse.

Jeg har fået en af mine bedste espressooplevelser hos Prolog. Min far, der er en gammel italiensk crema-conservativo, ville nok ikke mene at Prolog serverer en ”ægte” espresso, men jeg kan sgu godt lide, at man udfordrer den ellers meget konservative drik. Prolog rister selv deres kaffe, og går som udgangspunkt efter en lidt lysere risteprofil, hvilket jeg personligt er meget vild med. Deres espresso har derfor en behagelig syre samt en let frugtighed, hvilket giver mig en klart bedre oplevelse end en bitter, olieret espresso, der behøver tonsvis af sukker. Når jeg er på Prolog Coffee Bar sipper jeg min aromatiske espresso meget langsomt, da jeg helst ikke vil forlade denne fantastisk indrettede og nærværende kaffebar alt for hurtigt.

// Illustration af Luna Fisker

 

The Coffee Collective

The Coffee Collective er svær at komme udenom. Det er sjældent, at man finder et firma, der er så vellidt, som det er populært. Dette firma har i den grad sat deres præg på den internationale kaffescene, og er berømt blandt kaffefolk langt udover Europas grænser. The Coffee Collective er kendt for deres høje kvalitet af bønner, der er indkøbt direkte fra bønderne og efterfølgende ristet på Godthåbsvej på Frederiksberg i, hvad der plejede at være, en gammel skiltefabrik. Jeg bliver med disse ord nødt til at bekende, at jeg nok er en af dette firmas største fangirls. Jeg har været en del af The Coffee Collective i snart 4 år, men dette grundlag gør ikke anbefalingen mindre troværdig, da jeg ærligt holder fast i, at få har revolutioneret kaffen herhjemme i lille Danmark i samme grad som The Coffee Collective. De komplekse smagsprofiler ved de lyse kafferistninger og filterbryggemetodens renæssance skyldes i høj grad The Coffee Collective. Derfor er min anbefaling også at drikke din sorte kaffe her. Prøv noget, du måske ikke forbinder med smagsnoter i din kaffe; bær, citrusfrugt, jasmin, bergamotte. Jeg ved godt, at det lyder super funky, og tro mig. Jeg kender udmærket til ansigtsudtrykkene på folk, når jeg beskriver kaffen som frugtig og syrlig, men folks ansigtsudtryk efterfølgende er som om, de er vågnet fra de døde. Man kan naturligvis bestille en espressobaseret kaffe, og cappuccinoen kan man ikke sætte en finger på. Men har man ikke prøvet de lyse, syrlige og frugtige filterkaffe, bør man altså prøve dem her.

The Coffee Collective har udover gode smagsoplevelser til formål at oplyse den almene kaffedrikker om kvalitetskaffe samt formidle relevant viden om, hvordan kvalitetskaffe bliver til på den lange rejse fra jord til bord. De har udviklet handelsmodellen Direct Trade, der skal garantere sporbarheden i kaffen fra producenten til den færdige kop. The Coffee Collective gør en stor indsats for at kommunikere kaffens produktionshistorie ud. Om dette når den almene dansker, er ikke sikkert. Men de folk der ønsker at vide hvilken etik, der ligger på bunden af deres kaffekop, er bedre oplyst. Ved at være bedre oplyst kan forbrugeren udvikle sin egen kaffeetik, og dermed være med til at ændre nogle helt banale forhold for en stor gruppe mennesker, der hver dag sørger for at verden får sit kaffefix. Så prøv at drikke din kaffe her med god samvittighed, næste gang du har en koffein-craving. Det er stærkt vanedannende.

The Coffee Collective Jægersborggade  The Coffee Collective Torvehallerne   The Coffee Collective Godthåbsvej

 

Democratic Coffee – Hovedbiblioteket

Efter min mening er studiekaffen den værste kaffe. Når jeg tænker på bøger og kaffe sammen bliver jeg helt glad, men når jeg så smager kaffen i omgivelserne med bøgerne, får jeg en bitter smag i munden. Et sted i København, der har formået at kombinere mine to yndlingsting, bøger og kvalitetskaffe, er Democratic Coffee på Hovedbiblioteket i Krystalgade. Dette er en af de kaffebarer, der konstant udvikler – og forbedrer sig. De rister selv deres kaffe, eksperimenterer med diverse bryggemetoder, og efter min mening laver denne kaffebar en af Københavns bedste cappuccinoer. En let, fløjlsblød cappuccino – UDEN chokoladedrys. Udfordringen ved at lave en god cappuccino ligger i at ramme den rette konsistens, og netop denne disciplin formår de at udføre til ug! Og hvad går hånd i hånd med en god cappuccino? En croissant, selvfølgelig. Democratic Coffee laver efter min mening den ultimative pastry-treat til perfektion; mandelcroissanten. Den klassiske croissant og chokoladevarianten er ligeledes fantastiske, men mandelcroissanten vinder stort: En flerlaget, super sprød, fluffy croissant, som er bagt ad to omgange. Anden gang bliver croissanten skåret i halve og fyldt med en varm, sød, smattet creme af ​​sukker og mandler og dernæst toppet med sprøde mandelflager. Denne croissant er min perfekte cappuccinos bedste ven, hver gang jeg besøger Democratic Coffee med en god bog under armen.

// Illustration af Luna Fisker

Danskstuderende ved Københavns Universitet. Jeg tror ikke på kostreligioner, men spiser alt(!!) med måde. Mit hjerte banker for bedre, bæredygtig kaffe. Instagram er min foretrukne gastroguide og jeg elsker alt, der kan spises af en skål.