Min grønne sommer i København

Mad

SOMMERFØLJETON: Jeg har ingen planer om at rejse udenlands denne sommer, og kommer derfor til at nyde solbeskinnede og grillduftende København gennem alle de gyldne måneder. Mit mål er at suge så mange soltimer til mig som muligt, både på mit kollegies tagterrasse, i min kærestes baggård og i alle Københavns fantastiske parker.

 

Hvis du også vil gøre din sommer i København grønnere, så læs med her, hvor jeg uddeler simple tips til at få mere grønt ind i sommermånederne.

Illustration:// Marie Emilie Simonssen

 

Ryk dine måltider udendørs 

Når solen begynder at finde frem til byen og varmegraderne tæller opad, så rykker jeg udendørs. Er dine dage fyldt med studiearbejde, som kræver skygge og koncentration, så brug dine pauser og overspringshandlinger i solen. Frokosten kan let nydes udendørs, og vil helt sikkert give dig ekstra overskud, når du igen rammer skrivebordet.

Brug dine fridage og weekender i byens parker. Pak en picnickurv med dine egne absolutte favoritspiser, eller køb en færdigpakket kurv i byen. Læs mere om, hvor du finder færdigpakkede picnickurve, her. Langs Christianshavns vold hvor Christiania starter, er der et skønt og uspoleret spot. Her lader træerne let solen trænge igennem, og indbyder til frokost i solen med både bænke og plads til udslåede tæpper.

 

Få dig en byhave

Min mors og mormors plantegener er vokset med mig igennem årene, og er denne sommer i fuldt flor. Vores lille kollegiealtan er plantet til med blomster i altankasserne, krydderurter i samtlige krukker og i vinduerne står tomatplanter klar til at blive plantet ud, når sommeren for alvor har besluttet sig for at blive. Hvis den grønne bølge endnu ikke har ramt din altan, så får du her et godt begyndertip – plant krydderurter! Krydderurter kan nemt pifte enhver kedelig æggemad op eller give en risotto en omgang ekstra liv. Derudover er den grønne farve og de friske dufte, du får på altanen ikke at kimse af.

Jeg har endda hørt, at jord under neglene skulle sænke ens stressniveau – så endnu en grund til at lade eksamensoverspringshandlingen bestå af altankasser, krydderurter og måske jordbærplanter. Skal du, efter du læste denne opfordring i gang med byhaven, så læg ud med at købe: Altankasser eller krukker, jord, planter eller frø og gødning. Nu er du fuldstændig klar til at gå i gang. Du kan læse mere om den grønne bølge hér.

 

Find din mad i naturen

En app, som vi er glade for på VINK, er Byhøst. Den hjælper dig med at finde råvarer til din madlavning i naturen. Byhøst forvandler København til din egen private urtehave, og kun årstidernes skiften begrænser dig. Appen indeholder et kort, hvor råvarerne er indtegnet, en råvareoversigt, som fortæller, hvordan du skal håndtere, det du finder i naturen, og hvad du kan bruge det til, og hvis du går all-in. Og så tilføjer du råvarer på oversigtskortet, så dine med-samlere kan finde samme skatte som dig.

Byhøst afslører blandt andet, at der langs Christianshavns vold er hindbær og kørvel, og at du på Amagerfælled kan hente hyld, peberrod og løgkarse. Et tip, som jeg med min daglige gang på KUA, kan røbe, er, at der på KUAs tagterrasser vokser mynte i lange baner. Så hvis lysten til en mojito indfinder sig, så ved du, hvor du skal hente ingredienser.

Så til sidst er der bare at sige; sæt i gang! Kom ud og nyd solen, om det er med jord under neglene, siddende på picnictæppet eller på rov efter hindbær. Ha’ en fantastisk sommer!

 

Næste søndag tager Sigrid os med til en klassisk grillaften, hvor alting går lige præcis så galt, som det skal for at være rigtigt.

Jeg studerer dansk på Københavns Universitet, smider ofte billeder på instagram og er udpræget fan af indisk mad. Det fascinerer mig, når politiet beslaglægger digtsamlinger. Jeg er mest produktiv om morgenen. Og jeg drømmer om at deltage i billige keramikkurser.