Minimalistisk Japansk Superfood

Mad

MADTREND: I det øjeblik jeg træder ind i Matcha Bars lokaler, bliver jeg næsten blændet af det rene, hvide look, som kendetegner stilen i den lille butik.  Det er som taget ud af et boligmagasins tema om rene linjer og nordisk lys. Det grønne fra matcha-teen møder det lyse, uskyldsrene og minimalistiske udtryk i nordisk indretning. Det er en ret uventet kombination, og jeg bliver mere spændt på at udforske den nærmere.

 

På væggene findes kaktusser arrangeret i et grafisk mønster, men det er stort set også den eneste vægudsmykning på de bare, hvide vægge. En høj bar i vinduet med tilhørende spinkle fine barstole og et par små borde belagt med pelsskind udgør siddepladserne. På menukortet starter alt med Matcha. Matcha i et dusin drikkelige varianter og som ingrediens i diverse spiselige retter også.

Matcha er pulveriseret, grøn te med et meget højt indhold af antioxidanter. Det har en beroligende effekt på nervesystemet og så skulle det øge ens forbrænding, så man forbrænder fire gange så mange kalorier i timen. Listen over sundhedsfremmende egenskaber ved denne te i pulverform vil ingen ende tage, og min veninde og jeg glæder os som små børn til at smage på sagerne og blive sundere mennesker.

 

En uhyre fotogen kaktusvæg. //Foto: Karin Skaarup

//Foto: Karin Skaarup


Efter grundig inspektion af menukortet falder valget på en hardcore Matcha Lemon Tea og den lidt mere forsigtige Matcha Cashew Latte. Vi er ikke helt sikre på, hvordan vores forhold til matchasmagen er, så cashewlatten er back-up planen, hvis smagsløg og matcha slet ikke kan enes.
Teen serveres i keramiske skåle. Den slags, som kunne danne den perfekte ramme om et instagrambillede af en overdådig acai bowl. Gerne toppet med matchapulver eller en anden moderne superfood,for det er netop, hvad matcha’en er. Endnu en tendens i den eksponerede sundhedskultur, hvor flere og flere fødevarer udnævnes til superfoods, og hvor mærkelige pulvere sælges til 100kr. for 50 gram, fordi det er markedsført som koncentreret sundhed i pulverform.

Tekrusenes størrelse og skønhed er blevet snakket igennem, og vi når til den første tår af de grønne dråber. Jeg kaster mig ud i den hardcore te først, for ingen skal sige, at jeg ikke tør smage ny og fremmed mad (eller te i dette tilfælde). Min mund oversvømmes af en lettere velkendt smag, som jeg må bruge nogle sekunder for at placere, men pludselig genkender mine smagsløg en snært af grønkål. Den famøse Matcha te smager i min mund som drikkelig, varm grønkål. Ikke broccoli eller spinat, men grønkål. Det kunne ikke blive grønnere eller sundere.

Jeg kommer i tanke om back-up teen med cashewmælk, som min medtester sipper af. Den er heldigvis noget bedre. Sødmen fra cashewnødderne overdøver den grønne matchasmag tilpas meget, og vores granolabar og bountybar med matcha falder i rigtig god jord hos smagsløgene, for her opdager man kun matcha som en lille bismag. Lidt i stil med chilien i chilichokolade. Det passer ikke helt ind, men giver en lidt anderledes kant til en ellers velkendt smag.  Det var en glædelig opdagelse, for så er alt håb måske ikke ude for mit og matchas forhold. Jeg skal bare putte rigeligt med mælk i teen eller tilsætte matchaen i en sød kage. Nøgleordet må være, at matchasmagen skal overdøves. Desværre. 

 

Køledisken fuld af alskens sundhedsboostere. //Foto: Karin Skaarup

En ægte matchadrikker må også have sit matchaudstyr i orden. //Foto: Karin Skaarup.

En dag håber jeg, at hardcore grønkålste og mine smagsløg kan enes, men det blev ikke i dag. Det er da heldigt, at smag er individuel, og at mange tilsyneladende må kunne lide matcha, for grønkålste bliver vist ikke et hit hos mig lige foreløbig, og det skuffer faktisk. Jeg kan ellers ret godt lide de mange sundhedstendenser og er langt fra modstander af de såkaldte superfoods, så det er altså en ærgrelse, at matcha ikke falder i min smag, men jeg vil forsøge mig igen. Jeg tager stille og rolige babyskridt hen imod at blive en ægte matchadrikker, som nyder søndagsteen i den klinisk, hvide vinduesbar i kælderlokalet ud mod Vesterbros byliv.

Hvad: Matcha Bar.

Hvor: Helgolandsgade 13, Kld., 1653 København V.

Hvornår: Man-Fre 10-18, Lør-Søn 10-15.

Portemonnæ: 35 kr. for alle slags te.

Svenskofil studerende ved Lunds Universitet, som både drages og forarges af medier, men gerne vil skrive for dem alligevel. Kardemummabullar og Ismageriets Amageris er mine ultimative treats. Evig tidsoptimist, der stensikkert mener at alt kan nås på 5 minutter.