Juleand i ny forklædning

Mad

Der er nu ild i alle adventskransens lys. Denne søndag vil jeg bytte æbleskiven ud med fjerkræ i en knapt så traditionel forstand. Tag derfor med mig i Østerbros nye franske køkken, Petits Plats, hvor jeg håber at opstøve inspiration til den alternative juleand.  

 

Med lys i øjnene drømmer jeg mig væk for en kort stund. Langt væk fra kulde, frem til solbeklædte sommerdage i København. Dette imens jeg bevæger mig ned ad butikkens trappe og ønsker den kære ejer, Rémi, en god jul. Han har åbnet mine øjne for en ny charmerende fødevarebutik, og en ny slags andespise der giver den traditionelle andesteg kamp til stregen. Ih, hvor skal jeg bare hente mad her, næste gang den står på picnic! Det ville være absolut selvforkælelse at hente en af hans fine æsker med blandede franske godter. At slå sig ned med det nær Københavns svar på Seinen, søerne ved den kære Dronning Louises bro. Det er ret svært ikke at blive glad blot ved synet af hans små appetitlige kreationer. På Petit Plats bliver der ikke gået på kompromis med kvaliteten. Alt er hjemmegjort med kærlighed, absolut helt fra bunden.

 

 

 

Petits Plats blev født på Østerbro i september dette år. Med en svaghed for fransk mad er jeg særdeles taknemmelig. Den heldige ejer, franskmanden Rémi, vil med garanti møde dig med åbne arme, og han formår at fortælle om de franske specialiteter på sin egen, engagerede og behagelige facon. Der er en hjemlig stemning over den lille fødevarebutik, som man sjældent oplever. Rémi forklarer, at navnet Petits Plats er et ordspil mellem den danske oversættelse (små retter) og den franske betydning, som egentlig ikke stemmer overens. Har du en fransk sjæl, betyder Petit Plats nemlig, at der er tale om simpelt kvalitetsmad, lavet helt fra bunden.
Jeg spørger Rémi om han har and på menuen, udover de enorme dåser confiteret and, der pryder en træhylde på væggen. Hertil nikker Rémi, og giver mig straks en smagsprøve på sin hjemmelavede anderilette, lavet på hvidvin og timian, konserveret i eget fedt. Det er yderst smagfuldt og delikat, og spiller fremragende på toppen af en skive sprødt brød. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg skal have mig en god portion af den med mig hjem. 200 gram, s’il vous plait! Rémi forklarer beklagende, at de ikke sælger baguettes endnu, da de ikke har fundet en bager som lever op til det han ønsker i sin butik; smagen af en ægte fransk baguette. Han er derfor stadig på udkig efter et samarbejde med den helt rette bager. Jeg køber således selv mig en baguette til anderiletten, som jeg glæder mig til at nyde med en anelse Dijonsennep eller rødbede.

 

 

Rémi er fantastisk glad for at fortælle om baggrunden for sit franske køkken, hvor han står alene og tilbereder eksperimenterende tapasæsker, koger fransk løgsuppe, og ælter dej til de små tærter. De traditionelle, franske råvarer han importerer, er fra en familiedrevet virksomhed i bjergene i hjembyen Lyon. Jeg drømmer mig i et sekund til det franske, da han siger at vinene har hjemsted i den sydlige del af Frankrig.

Nuvel, min mission var andejagt, men jeg kan tilsyneladende ikke holde øjnene væk fra fadet med tarte au citron meringuée (yndig lille citrontærte, du ved) der stråler på disken. Han fortæller mig, at det allerede er blevet en form for signaturret, og han tvivler ikke et sekund på, at jeg også skal smage den. Så skidt da. Jeg tager en bid af himmelen, og dens porcelænslignende marengstop der tidligere fangede min opmærksomhed, lever bestemt op til forventningerne. En symfoni af frisk og syrlig citron dominerer senere min opmærksomme smagsløg.

”Vi har afholdt citronsmagning for at finde den helt rigtige citron. En anelse hårdt for maven” smiler Rémi, ”men jeg synes, vi fandt et godt resultat”.
Jeg skal ikke gøre mig klog på citronsmagning, men jeg betragter det som endnu et tegn på, hvor højt kvalitet prioriteres i den lille biks.


Jeg er stensikker på at vende tilbage til den lille franske perle på Østerbro, og jeg kan sandsynligvis ikke vente helt til sommer med den hjemmelavede anderilette på sprød baguette i selskab med franskimporteret vin. Den tager sig jo også ganske godt ud på en kølig dag som denne. Et herligt, friskt, fransk pust i en dansk juletid. En ny form for and, som man med stor succes kan brillere med til julefrokoster eller nytårsaften. Velbekomme! God adventssøndag og rigtig glædelig jul fra Madredaktionen.

 

Hvad: Franske fristelser til take-away.
Hvor:
Øster Farimagsgade 8, 2100 KBH Ø.
Hvornår:
tirsdag – fredag: 11-19.30, lørdag: 11-17.
Portemonnæ:
Anderilette: 100 g for ca. 30 kr.
Tarte au citron meringuée 25 kr.
Tjek Petits Plats’ nytårsmenu og andet her.

 

//Fotos: Stine Astrup Saugmann.