Den første gløgg

Mad

 

Som moderne kvinde i det 21. århundrede, decemberentusiast samt madredaktør her på matriklen har jeg naturligvis en holdning til gløgg. I meget mere end 100 år har gløggen været uundgåelig i samtlige julesammenhænge her i Danmark – til trods for at der altså bare er tale om varm rødvin med müsli (Tak, Anders Matthesen). Ikke desto mindre er jeg med årene blevet fan af den røde vin, der skal lægge en dæmper på farven i mine cykelkinder hele december.
Vi skal helt frem til 1. søndag i advent, før jeg i år får smagt på det første glas gløgg. Men jeg må tilstå, at det har været ventetiden værd.

 

Location er Bootleggers, en 1920’er inspireret bar et stenkast fra Torvehallerne. 11 måneder om året er Bootleggers synonym med bartendere i seler, slips og hat i bedste Gatsby stil, og der langes Old Fashioned og Moonshine fra krukke (destilleret undergrundswisky) over disken. I dag er der bartendere i seler, slips og hat – og der langes rygende rødvin over disken. Gløggen er bartenderens eget værk, deraf den uomtvistelige titel, Dr. Ekmanns gløgg.

 

Lavet på 80% kærlighed og dedikation til alkohol og 20% nøje afmålte krydderier, tawny portvin og  druen merlot, er der ikke så meget pis med Dr. Ekmanns gløgg. Rosinerne har endda ligget i en lage af lys og mørk rom samt cointreau. Smagen er lige i skabet, og serveringen kunne ikke blive mere drengerøvet. Selve gløggen kommer i et mindre æstetisk barnekrus med hank og det hele; men det er ligemeget, for bonuspoints skal findes i gløggens selskab. Et styk tallerken med brunkager og ét styk shot, hvis du altså ikke synes, at gløggen er nok til at optøe dig indefra. Shottet, får jeg at vide, er Becherovka. En tjekkisk urtelikør med et mærkbart drys med kanel, der hos mine naboer oppe i baren blandes i gløggen. Den mindre intense version, hvor du drikker gløgg og Becherovka adskilt, kan varmt anbefales. For Dr. Ekmann er shottet på siden uundgåeligt; den standhaftige bartender har i over to år forsøgt sig som ambassadør for Becherovka her i landet. Men af ukendte årsager siger tjekkerne blot ‘ne’ (nej, red.). Vi lader østeuropæerne få det sidste ord i den sag.

 

Konklusionen efter én time, ét glas skæppeskøn gløgg, én håndfuld brunkager der smager ligesom alle de andre OG ét shot tjekkisk juleeksplosion (der smager som ingen af de andre!) er, at jeg kan li’ Dr. Ekmanns bud på gløggen. Enten er du til det, eller også må du nøjes med lunken rødvin resten af året. Jeg ved godt, hvad jeg vælger. Og as of today skal der altid et shot med Østeuropa på sidelinjen.

 

Hvad: Hjemmelavet glögg i godt selskab på 1920’er inspirerede Bootleggers.
Hvor: Linnésgade 16, København K
Hvornår: Onsdag til lørdag fra kl. 18.00 til midnat (og til længere ud på natten i weekenden)
Portemonnæ: Sølle 75 kroner for gløgg, shot, brunkager og røverhistorier oppe i baren.

 

Er der bare et snært af julelys i øjnene på dig efter gløggeventyret, så glæd dig til 2. søndag i advent, hvor vores madskribent Kathrine smager på julens kager.