KraftWerket (eller Københavns mest undervurderede veganske folkekøkken)

Det er efterår. Du er fattig. Du er sulten. Du har allerede googlet efter, hvad du kan lave af et gammelt rugbrød, en flaske ketchup og to danske pilsnere. Du finder intet og begynder i stedet at scrolle meningsløst gennem Facebook og drømmer dig ynkeligt tilbage til mors kødgryder og det saglige råb om aftensmad fra køkkenet.

Fænomenet om den fattige studerende er ikke noget nyt, og du har sikkert allerede støvsuget su-mad.dk og gennemlæst artikler som “6 gode tips til den fattige studerende” og “14 dages madplan på SU”. Men selvom pengene ikke rækker langt, har du sikkert stadig et behov for at komme ud, få maden serveret (og forresten tankerne væk fra de 150 siders Pierre Bourdieu du skal læse til i morgen).

//Foto: Maria Berg


KraftWerket

I tidernes morgen husker jeg Valby Medborgerhus som stedet, hvor min mor tog mine søskende og jeg hen, når vi skulle ud og spise. Her kunne man nyde en stor skål spaghetti-kødsovs sammen med fløjte-Michael og tandløse-Lone, mens man sad ved runde institutionsborde blandt de farverige og underfundige eksistenser, der hellere end gerne delte ud af deres livshistorier.

Siden slut 90’erne har folkets køkken gennemgået en renæssance fra et undergrundsfænomen, hvor den lavere sociale klasse kunne nyde billig mad, til en kulturel bevægelse med kvalitetsstemplede måltider i sociale omgivelser. København er blevet et sandt mekka for fællesspisning og med fornyelsen af Valby Medborgerhus til KraftWerket i 2012, er stedet  bestemt et besøg værd.

 

//Foto: Maria Berg

 

Aftensmad for kun 25 kr. 

I uprætentiøse omgivelser på Toftegaards Plads i Valby finder du Kulturhuset KraftWerket.

Hver eneste tirsdag samles en gruppe frivillige, der hjælper hinanden med at handle ind, finde på menuer og skabe rammerne for aftenens måltid. De er hverken professionelle kokke, faglærte eller gastronomer, men har alle det tilfælles, at de ønsker at bidrage til fællesskabet og skabe hjemlig hygge.

KraftWerkets folkekøkken er 100% vegansk, og det hyggelige og sjælevenlige spisested kan give dig meget mere for næsten samme pris, end to cheeseburgere på McDonalds. Kl. 18.00 åbner køkkenet, og for den store danske guld- og sølvmønt kan du få aftenens måltid. Æstetikken er ikke i højsædet. Det er derimod samtalen, fællesskabet og den famøse danske hygge, der sørger for, at du vender tilbage. Dermed forstår KraftWerket at leve op til begrebet ”folkets køkken”.
Trådløs betaling og Mobilepay er endnu ikke kommet til KraftWerket, og derfor skal du huske at medbringe kontanter – dog er der højst sandsynligt en venlig sjæl, der kan hjælpe, hvis du kun har medbragt plastikkortet.

 

//Foto: Maria Berg

 

Om fløjte-Michael og tandløse-Lone stadig huserer i lokalerne er uvist, men du vil med garanti kunne føre spændende og anderledes samtaler, der måske vil gøre dig klogere på livet. (Du vil måske ovenikøbet kunne blive klogere på, om Bourdieus sociologiske teorier om kapital, felt og habitus kan overføres til praksis).

Er du veganer eller ej, er et måltid for en flad 20’er ikke hverdagskost i de københavnske gader. Og når du nu alligevel sidder fast i Valby, kan du ligeså godt forsøde din tirsdag med en billig øko-øl i den tilhørende kælderbar UnderWerket, der på ægte københavnermanér har åben 24/7. Turen over Valby bakke er det værd!

 

Hvor: Valgårdsvej 2, 2500 Valby
Hvornår: Tirsdage kl. 18:00 (servering starter ca. 18:30)
Hvorfor: Fordi det er billigt og lækkert. Behøver jeg sige mere?
Mønt: 25 kr. (kun kontanter)

Læser sin kandidat i Kommunikation på Aalborg Universitet - København. Elsker ost, latter og sene nattetimer. Bryder ofte ud i sang, både i Netto, på cykelstierne og til privatfesterne. Dyrker at være tilstede i nuet, er kæmpe fan af specialøl og lever efter den overbevisning, at sushi kurerer både tømmermænd, sygdom og kærestesorger.