Københavner, kom glad til Kødbyen!

Mad

Kødbyens Mad & Marked er en solstrålehistorie om københavnernes mentalitet. Et marked med mad, en søndagsbrunch, en festival, en cyklende dagligvarebutik, et sted at hænge ud hver lørdag og søndag. De tilfredsstiller københavnerens trang til udendørs spiseoplevelser og vækker nysgerrighed med en strøm af nye initiativer.

Kødbyens Mad & Marked
Forår i Kødbyen. //Alle billeder fra: Kødbyens Mad & Marked

Kødbyen er et sted, hvor alt er gået stærkt. Fra dengang stedet rent faktisk opfyldte ordets betydning, til at være ingenting og videre til at være en integreret del af Hipsterkøbenhavn. Det hele er sket i rivende hast. Det er faktisk kun to år siden, at madmarkedet, Kødbyens Mad & Marked, åbnede. To år – det er jo ikke til at forstå. Alle kender markedet nu. En københavner skal have gravet sig et godt stykke ned under en sten for ikke at have stødt på sommerens markeder bare en enkelt gang.

Jeg føler, at Kødbyens Mad & Marked er en solstrålehistorie om københavneres mentalitet. En af den slags historier, der minder om, hvorfor vi elsker vores by. Det handler om stemning, om åbenhed og om at have et positivt syn på nye tiltag.

Københavnerne kryber frem fra alle kroge og sofahjørner, så snart den første ensomme solstråle viser sig i marts. Det kan måske tilskrives det danske klima, der bringer os i så stor mangel på D-vitamin, at kroppen higer og skriger efter sol, men jeg tror på, at det også kan tilskrives en lyst til at udforske og nyde byen så meget som muligt. Vi elsker alle de muligheder, der findes, og vi hader, når vejret gør det besværligt at bruge byen så meget, som vi vil. En ikke-københavner besøgte mig og min by for nogle uger siden på en af de få dage i marts, hvor vejret viste sig fra en venlig side, og byen sværmede og summede med forårskåde byboere. Jeg tænkte ikke noget videre over det, men min udenbyske ven kommenterede overrasket den stemning fyldt med smil, glæde og venlighed, som strømmede ud af alle, vi mødte på vores vej. Jeg forsikrede hende om, at sådan er det absolut ikke hver dag, og at en grå regnvejrsmandag på Nørrebrogades cykelsti er det mest fjendske sted, der findes. Til det svarede hun, at alle steder er fjendske i regnvejr, men at mange andre steder er ligeså fjendske i solskin. Den overstrømmende glæde og venlighed, vi mødte den dag, var noget særligt. Jeg synes bare, det var København, som den altid er på en solskinsdag.

Forår i Kødbyen // Foto: Kødbyens Mad & Marked

Københavnernes nysgerrighed og åbenhed betyder, at nye initiativer i byen vokser hurtigt i popularitet, og pludselig slår hele byen et smut forbi for at se det nye sted, der er på alles læber. Sådan skete det med street food ved langborde på Flæsketorvet, og snart var Kødbyens Mad & Marked en næsten ligeså integreret del af København som gåturen om søerne. Med to succesfulde år på bagen kunne Kødbyens Mad & Marked sagtens slappe lidt af og lade tingene køre af sig selv, men i stedet fornyer markedet sig hele tiden med nye tiltag, temaer og samarbejder, og denne sommer er ingen undtagelse. Jeg glæder mig eksempelvis til at spise søndagsbrunch på markedet til endnu en ny fortolkning af sammensæt-selv-din-egen-brunch-konceptet. Du køber simpelthen 5 markedsmønter for 130 kroner, og hver mønt kan så byttes til en del af et morgenkomplet, så du til slut har en brunch lige efter dit hoved. Jeg elsker, at udvælgelsesprocessen i sig selv bliver en hyggelig aktivitet med at udforske hele markedet og tænke dybt over, hvordan de dyrebare mønter skal spenderes. Der kommer til at være Morgenmad & Marked den sidste søndag i hver måned, og ingen ser skævt til dig, hvis du vælger at gå direkte fra brunchen til barvognen, når jazzen begynder at spille, og den gerne vil akkompagneres af en fadøl. For at blive i brunchånden kan fadøllen jo eventuelt udskiftes med mimosas.

Kødbyens Mad & Marked

Over hele sæsonen er der også en lang række temadage, hvor hele markedet følger samme gastronomiske linje. Den 14. maj er der Spis Brød Til! med workshops og surdeje, og den 28. maj står øllen for tur til Øldag. I højsommeren bliver der fokus på desserter både med Bær with me den 23. juli og Dessertdagen den 6. august.

Kødbyens Mad & Marked vil også dyrke mad- og musikkombinationen til fulde og samtidig ændre opfattelsen af, hvad festivalmad indebærer. Til Komos Festivalen den 16.-17. juli vil mottoet være Folk & Food, og der kommer gourmetpicnickurve og hele diningoplevelser, hvor tre af byens anerkendte restauranter leverer mad og drikke til en helaftensoplevelse, mens folkmusikken spiller på scenerne.

Der er mange tiltag i gang, og markedet gør alt, hvad det kan, for at gøre københavnerne nysgerrige på mad og nye måder at spise og opleve sine måltider. Cykelstierne får en ny rytter, når det nyeste skud på stammen, Dit Lokalmarked, kører ud og popper op rundt omkring i byen med friske råvarer i stil med fiskebilen, der pludselig dukker op og samler folk nede på torvet. Den ene dag er der et cyklende minisupermarked, og den næste er det væk. Selv på den grå regnvejrsmandag ned af Nørrebrogade er jeg næsten sikker på, at enhver ville trække let på smilebåndet og nikke til en gigantisk markedscykel med markise, der energisk tramper sig på vej mod dagens interimistiske markedsplads. Jeg kan ikke vente, til sommeren for alvor kommer, og jeg vil vandre glad rundt i København og værdsætte, hvilken åbensindet og smilende by, jeg bor i. Så vil jeg lægge vejen forbi Kødbyen til en bid mad, håbe at jeg ser markedscyklen på cykelstien og glæde mig til at høre om det næste nye koncept, som alle københavnere iler afsted for at afprøve.

LÆS FLERE ARTIKLER AF SIGRIG HÉR

Svenskofil studerende ved Lunds Universitet, som både drages og forarges af medier, men gerne vil skrive for dem alligevel. Kardemummabullar og Ismageriets Amageris er mine ultimative treats. Evig tidsoptimist, der stensikkert mener at alt kan nås på 5 minutter.