Kan du byde på noget Valby?

GUIDE: Jeg bliver ofte mødt med holdningen: ”Valby! Det er jo langt væk. Der sker jo ingenting?”. Det er en tankegang, som både er forståelig, men alligevel helt uforståelig for mig. For Valby føles som langt væk, når man står for enden af Valby Bakke, men når den først er klaret, har bydelen meget mere at byde på madmæssigt, end det umiddelbart ser ud til.

Min kærlighed til bydelen opstod samtidig med min første store kærlighed til et andet menneske. København havde for mig været et sted, hvor jeg aldrig havde troet, at jeg skulle flytte hen, og Valby var ikke andet end et sted, hvor man kørte igennem fra motorvejen. I takt med at jeg blev mere og mere forelsket i personen, som boede i Valby, blev jeg også mere og mere vild med bydelen, og dens gemte skatte. Så vild med den, at jeg endte med at flytte dertil.

Selvom den ene kærlighed gik op og ned, for til sidst at afslutte, blev forholdet mellem Valby og jeg kun stærkere. Engang imellem genopstår en lille forelskelse mellem os igen, da jeg gang på gang kan blive overrasket over, hvad bydelen kan give mig. For københavnerbydelen som ikke anses af alle for at være en del af ”det rigtige København”, har meget mere at byde på, end man lige går og tror. Så stig op på cyklen, og kæmp dig over Valby Bakke, for der er kulinarisk skjulte godter i Valby, som alle bør kende.

 

Cafe Snabel B

Snabel B //Foto: Anna Huynh

 

Kaffepause @Cafe Snabel B

Midt i kaos og tæt på Valby station befinder Snabel B sig i et kryds. En lille og hyggelig cafe, hvor mangel på plads skaber intimitet. Indretningen bærer præg af hjemmetømret genbrug, som giver det hele en snert af retro. De disker ikke op med det vildeste udvalg af mad, men en hjemmelavet bolle, kager, sandwich og brunch er at finde på menuen. Til gengæld er deres udvalg af kaffe, varme eller kolde drikke langt fra smalt. Udover at lave Valbys bedste kaffe til en fornuftig pris, som altid varmer mit kaffetrængende hjerte, kan man smage på varm kakao med lakrids, myntekaffe eller en såkaldt rystet mælk. Snabel B er mit favorithjørne i Valby, hvis jeg har brug for at sidde og summe, imens jeg iagttager alt omkring mig og drikker min kaffe ved bordet i vinduet eller på bænken udenfor. Blandingen af mennesker, jeg kan betragte fra min faste plads, er en broget flok af både nybagte mødre, dates, studerende eller andre helt almindelige valbybeboere, som trænger til en god kop kaffe og en pause fra deres hektiske liv – som præcis er det, jeg selv har brug for.

Fortovet med frugt og grønt hos Adnan & Eyad

Fortovet med frugt og grønt hos Adnan & Eyad //Foto: Anna Huynh

 

Den lokale grøntsagspusher @Adnan & Eyad

Grønthandleren ligger i en faldefærdig bygning, tæt på Valby station. På fortovet har de placeret alle deres friske råvare sorteret efter farve. Alt skinner, og jeg kan ikke blive andet end glad i mit madhjerte, når jeg skal hjem og kokkerere med så flotte og appetitvækkende råvare. Vi kender nemlig alle følelsen af at stå i Nettos grøntsagsafdeling, som jo er dejlig billig, men også alt for tom. Nettoen ved Valby station er ingen undtagelse, og gang på gang redder grønthandleren mig. Er det helligdag, og har har glemt at købe quinoa, rispapir eller en anden fancy ingrediens, som er udsolgt i de få dagligvarebutikker, der har åbent i Valby, så kan du være sikker på, at de har varen og har åbent her. De er altid til at regne med. Priserne er der ikke skruet op for – tværtimod. Bortset fra almindelige danske sæsonvarer er deres frugt og grønt langt billigere end i andre butikker. Medarbejderne er af få ord, og smil og god service er der ikke meget af. Men hjælp og et lille anerkendende smil, når jeg igen køber deres lækre fladbrød, citrongræs eller min ugentlige dosis af avocado, kan jeg altid få. En smule rabat og de søde ord ”kun til dig min ven”, kan du også være heldig at få, hvis du kommer lige så ofte som undertegnede. Selvom det måske bare er en helt almindelig grønthandler, så får de min varmeste anbefaling. Et tak skal de i hvert fald have fra mig, for altid at gøre min handletur bedre, når jeg er træt af tomme og sørgelige grøntsagshylder i dagligvarebutikkerne.

  

Ungdomskulturhuset Kraftwerke

Ungdomskulturhuset Kraftwerket //Foto: Kraftwerket

 

Vegansk mad til alle @Kraftwerkets Folkekøkken

Fællesspisning og billig aftensmad er blevet end trend i København, som nu også er nået ud for byens indre grænser og hele vejen til Valby. Hver tirsdag kl.18 kan du hos folkekøkkenet få billig aftensmad og samvær med andre. Maden er altid vegansk, og du er garanteret et nærende og sundt måltid hver gang. Maden tilberedes af frivillige som hygger sig i køkkenet. Der er mulighed for at sidde og spise med dem, som du er ankommet med, eller sammen med helt nye bekendtskaber. Er du ikke i snakkehumør, kan du tage maden med hjem i din egen hjemmebragte bøtte. Hele konceptet er drevet af de seje frivillige, som desværre kæmper en smule, da tilmeldingerne via deres events på Facebook ofte er lidt utilregnelige. I tilfælde af at der kommer flere end forventet, kan der være en del kø til maden. Men alt i alt er det dog et virkelig fedt koncept, hvis du har lyst til at få god og velsmagende mad for få penge, samtidig med at du har lyst til at have en hyggelig middag i andres selskab. Mit bedste råd er at væbne sig med tålmodighed, hvis der er mange mennesker, for det er det hele værd!

 

Bageriet Vores Brød

Bageriet Vores Brød //Foto: Anna Huynh

 

Bageren i det skjulte @Vores Brød

I et gemt hjørne bag træer og dueflokke ligger et bageri på Toftegårdsplads, som kan noget mere end normalt. Du kan få forskellige slags rustikke brød og boller med alt fra mysli til ølandshvede, overdådige kager eller sprødt og sødt wienerbrød. Alt deres brød er lavet på økologisk og biodynamisk mel, hvilket jeg normalt ikke er typen, der går op i, men her smager brødet bare af mere end andre steder, jeg har prøvet. Deres ølandshvedebrød med blå birkes, som er sprødt, og smager lidt sødt og bitter, får mine elskede ostemadder op i helt nye højder. Og selvom deres tebirkes er oppe og koste tyve kroner, så er den alle pengene værd. En mere smagfuld og snasket udgave af den klassiske basse, har jeg aldrig smagt før, og jeg kan godt afsløre, at jeg har været vidt omkring. Bageren er intet mindre end en skjult perle for alle, som elsker at forkæle sig selv til morgenbordet, eftermiddagskaffen eller andre tidspunkter af døgnet. Det kan være at du tænker, at navnet virker bekendt? For er du én af de mange københavnere, som har været en tur forbi den populære Mad&Kaffe, så får de deres brød, basser og burgerboller fra Vores Brød.

Her var mine bedste tips til at få stimuleret smagsløgene i Valby. Jeg håber, at du vil give kampen over Valby Bakke en chance, for der er masser af oplevelser, som du ikke bør gå glip af.

 // Forsidebillede: Anna Huynh 

 

 

Danskstuderende på KU med en kæmpe svaghed for alt der har med chokolade, ost og kolde øl at gøre. Jeg løber København rundt i min fritid, og er afhængig af Instagram og grød til morgenmad. Kan ikke lide oliven, men kan aldrig få nok af asiatisk mad.