Juleølstest: God smag eller tamme traditioner?

Det er almen viden, at når danskerne hygger, så er det sjældent uden at der ryger noget indenbords, og der er intet, der er mere hyggeligt end julen. Hånden kører frem og tilbage imellem bordet og munden; honninghjerter, klejner, brune kartofler og flæskesteg. Og lur mig om der ikke også skal et par våde varer til at skylle det hele ned medDen velkendte juleøl.

 

Test af juleøl

//Billede af Anja Oxager

 

Mine venner og jeg har så vidt muligt undgået de jule-tematiserede bryggerier. Selv på den opreklamerede og nok så påtagede højtid kaldet J-dag, har vi formået at undvige de blå dåser med sne. Men i år skulle være året, hvor vi så vores frygt i øjnene, og konfronterede vores dæmoner! En vintermørk aften satte vi os ved stuebordet, for at smage på forskellige versioner af højtidsalkoholen. Og vi startede med den mest berømte, berygtede og udbredte af slagsen;

 

Den dårlige @Tuborg Julebryg  

Mønt: cirka 7,- 

Inden vi lod øllet flyde, var der nogle grundlæggende præmisser for juleøllen, der skulle diskuteres. I langt de fleste tilfælde er det jo sådan, at en juleøl, indeholder flere procenter end de almindelige øl, og det er der jo grundlæggende ikke noget i vejen med. Der findes masser af fremragende øl, med høje procenter, og det er ikke fordi, at vi er så fromme, at vi frygter konsekvenserne af alkoholen. Men! At brygge en øl, udelukkende for at den skal have høje procenter, er en præmis som vi ikke kan følge. Smagen er førsteprioritet, og så må alt andet følge efter, bliver vi enige om.

Dette leder mig videre til dén anden præmis, som vi mener alt for ofte gælder for juleøllen; den skal passe til julemaden. Og af en eller anden grund betyder det, at den skal være lige så fed som flæskestegen.

Men tilbage til Tuborg Julebryggen!

Vi knapper den velkendte på dåse op, og konfronteres med utallige julefrokost minder. For hvem har ikke været til en julefrokost, hvor man sent på aftenen har grebet ud efter noget til at slukke tørsten, og så fundet en lunken julebryg, der mest af alt smager af rugbrød. En smag der i den situation ofte er mere brækfremkaldende end den er lindrende

Farven er ikke så langt fra den mørkebrune cola farve, men så alligevel ikke. Julebryggen er mere mørk som rugbrød, Smagen er umiddelbart ret sød, fed og vandet – og så er der ikke så mange flere nuancer at komme efter. Man kunne måske sige, at der er noget med rugbrød og brun farin, men det er ikke fordi at det ligefrem overvælder en.

Vi må simpelthen bare konkludere, at der er absolut intet i smagen, der retfærdiggør dens faste plads på julefrokostbordet. Og vi er jo udmærket klar over, at det ikke er derfor, at man køber julebryg, men nu er det her jo en smagstest, så bær over med os!

 

Den sikre @Jackobsen, Golden Naked Christmas Ale

Mønt: cirka 40,- 

Jackobsen er jo egentlig Carlsbergs high-end mærke, så allerede der lover det godt. Det vil altså sige, at hvis der står Jackobsen på flasken, burde det gerne betyde, at det er noget bedre end det på dåse. De kan dog stadig fås i de fleste supermarkeder.

 

“Brygget på lidenskab” står der på etiketten, og det siger jo ikke så lidt. Vi stikker næsen til den, og allerede der lover den bedre end Tuborg med masser af noter af appelsinskal, som også fortsætter i smagen. Den adskiller sig meget fra de andre juleøl, som vi i dagens anledning smagte på. Først og fremmest i farven, idet den er mere ravfarvet, orange eller “golden”, men også i smagen, da den lægger sig op af nogle helt andre smagsnuancer end de andre. Ingen af de andre øl indeholder lige så meget syre som Jakobsen, og det er jo egentlig meget smart, for syre passer godt til den fede julemad, tænker vi.

Rådet omkring bordet synes bestemt, at det er en god juleøl  Appelsin er ret julet, og øllen er fed, selvom den også er frisk. Og da den stadig ikke koster det hvide ud af øjnene, er den allerede en klar favorit over Tuborgs Julebryg, når der skal købes ind til den store middag.

 

Wannabe @Svaneke, Julefyr

Mønt: cirka 33,- 

Idet Julefyren bliver skænket, ligner den meget Tuborgs Julebryg. Samme farve og samme skum. På etiketten siger Svaneke at øllen skulle smage af fyr, men det er nok mest gode intentioner. De fleste af os omkring bordet, skal i hvert fald grave dybt i smagen for at finde noget, der minder om fyr i smagen. Appelsinskal er også en smagsnuance de lover, men den er også lidt langt ude. Det er måske også fordi vi lige inden havde smagt på Jakcobsen, og den havde virkelig smæk på appelsinvognen. Vi må også sige, at i forhold til Jackobsens Golden Naked Christmas Ale, så er Svanekes Jylefyr lidt af en skuffelse. For selvom der måske er masser af gode intentioner i øllen, så smager den mest af alt af en opgraderet Tuborg Julebryg, og det er altså ikke noget, der imponerer os synderligt meget.

 

Champagnen @La ChouffeN’Ice

Mønt: cirka 58,- 

Først og fremmest må vi skynde os at sige at denne her øl, klart er den mest eksotiske og måske også eksklusive øl vi havde på bordet den aften. Hvor de andre kan købes i de fleste dagligvarer forretninger, så kan La Chouffes N’Ice være lidt sværere at få fingrene i.

 

La Chouffe er en belgisk brygget øl, og dem er der mange af! Men La Chouffe er et af de mærker som har formået at bryde den belgiske grænse, og er altså noget ud til resten af verden. Den kan derfor fås i de supermarkeder, der har et stort øl-sortiment, og mange specialøl butikker, som for eksempel Belgisk Bryg.

 

Personligt smagte jeg første gang La Chouffe, på en tur til Belgien med en af mine venner, hvor vi bestemte os for, at La Chouffe var vores yndlings af alle de belgiske øl, vi havde smagt – og det siger altså ikke så lidt!

Så vi glædede os altså mildest talt til et gensyn med vores favorit bryggeri – denne gang i juleform.

Og vi må sige at La Chouffe ikke skuffede. Hvis Tuborg Julebryg er en simpel Asti, så er La Chouffe’s N’Ice en Champagne. Smagen minder om Svaneke øllen, og måske også endda Tuborgs Julebryg, men smagene i La Chouffe står hundrede gange mere klart. En frisk smag af lakrids, samt en fin undertone af vanilje som understøtter sødmen, men samtidig er en smule skarp mod fedmen.

 

La Chouffe’s N’Ice juleøl, gør alt hvad vi forventer af en juleøl, men den gør det meget bedre. Betyder det så at det var den bedste juleøl på bordet?

Efter at have smagt lidt frem og tilbage, og slået mave en smule, konkluderer vi at juleøl måske ikke er så slemme. Og måske behøver vi ikke at undgå dem de kommende år, som vi elleres har gjort hidtil. Tuborgs Julebryg var derimod lige så dårlig og opkastfremkaldende som vi huskede den, men så er det jo godt, at der findes mange andre gode alternativer! Den bedste vi smagte var La Chouffes. Vi falder også lidt for ideen om at smide en juleøl på frokostbordet, som man ikke lige kan finde hvor som helst. Jackobsen var derimod på en skarpt efterfulgt andenplads, da den gør det rigtig godt, og så oveni købet for relativt små penge.

 

Da vi havde smagt på alle øllene, så undrede vi os dog stadig en smule. For selvom flere af juleøllene smagte godt, endda rigtig godt, så er vi stadig i tvivl om juleøllenes eksistensberettigelse. For imellem os så har vi gennem tiden, smagt mange spændende øl. Flere som ville passe mindst lige så godt til julemaden, som de her juleøl. Så vi står tilbage med tanken om, at juleøl er og bliver et marketing trick, som ølproducenterne bruger for at trække lidt ekstra håndører ud af danskerne, når de alligevel har jule-spenderbukserne på. Og her har Tuborg Julebryg, så indtaget førstepladsen i danskernes hjerte, og der er ikke megen tvivl om hvorfor. Det er på grund af reklamen, der før alle andre indikerer julens komme, den velklingende jingle, og de letpåklædte nissepiger, der på J-dag deler rundhåndet ud af de fælt-smagende dåser. Tuborg har med andre ord, købt sig ind i traditionen og danskernes højtid, med billig og dårlig øl, sex og penge. Så her er en bøn fra et par drenge, der er træt af det hele; “Kan vi ikke snart afskaffe J-dag?”

 

Af anja-oxager

//Billede: Anja Oxager

 

I næste nummer af VINK’s adventskalender kan du læse om palmin og klejneminder og en 143 år gammel opskrift på den kogte julegodte, når Sigrid tager dig med til hendes barnsdoms jul.

 

Madglad 22 årig knægt, der modvilligt falder under betegnelsen "foodie". Holder primært til på Nørrebro, men kan lokkes udenfor, hvis der er michelinstjerner nok. Arbejder til daglig som café-medarbejder/barista på kaffebar i indre by. Spiller desuden fed spade i det danske undergrundsband "Lød"