Højtbelagt nationalskat

Mad

Jeg kender ikke nogen, der ikke kan lide et godt stykke smørrebrød. Vi har hver især vores favoritter. Nogle kan lide en robust kartoffelmad, mens andre er til æg og rejer. Hvad end vi begærer, må vi erkende, at smørrebrødet er en nationalspise, vi er stolte af. Så stolte, at du en onsdag eftermiddag kan sætte dig ned i kælderen på Café Petersborg og miste fornemmelsen af tid og sted, imens snapsen hældes over kanten af glasset, og madderne hædres på traditionel vis, og så stolte, at du den 21. august kan dedikere hele din dag til denne spise, når Kødbyens Mad & Marked afholder smørrebrødets dag.

 

En onsdag eftermiddag besøgte jeg Café Petersborg i Bredgade. En onsdag eftermiddag drak jeg tre snaps, hvoraf jeg kunne vælge imellem ”en almindelig” eller ”en fornuftig”. Inden jeg overhovedet havde fået et ord indført, havde min far bestilt fire fornuftige, af den slags der hældes over kanten og ned på den hvide stofdug. En onsdag eftermiddag bevægede jeg mig ned i kælderen på dette historiske levn af en restaurant. Træpanelerne var mørke, og på de velourbeklædte vægge hang der sorthvide billeder af kongefamilien. Aldrig har ordet ”dansk” været så passende, som det var her.

 

Vi bestilte hver to stykker fra det overvældende spisekort. Jeg valgte en fiskefilet med rejer til at starte på, og afsluttede med en hjemmelavet hønsesalat. Øllene blev hyppigt løftet til de tørstige munde, og stemningen var med store armbevægelser i det lavloftede lokale. Maderne indtog startposition på tallerkenerne foran os, og først dér forstod jeg mængderne, man kan få til at balancere på et stykke rugbrød.

 

For hvad er det lige med smørrebrød? Har vores nationalspise fuldkomment misset den skandinaviske modebølge, som stramt dikterer at ”less is more”? Jeg tror det, og det gør mig temmelig lykkelig inde i hjertehulen. Fordi som med alt andet godt i den her tilværelse: mad, kærlighed, venner og mængden af gin i din drink, synes jeg, alle vi bør leve efter det antiminimalistiske mantra: ”More is more”.

 

Stemningen i det mørke lokale intensiveredes, i takt med snapsene blev hældt op, og madderne erobret. Fiskefileten var sprød, dilden frisk og begge dele var akkompagneret med rigelige mængder rejer. Jeg drak store slurke af min Grimbergen Double, i et forsøg på at væde munden, til at overvinde næste smørrebrødsslag. Hvis jeg skal komme med et nybegyndertip til dig, der skal spise smørrebrød, og drikke øl til, vil jeg anbefale at vælge noget andet end en almen pilsner, eller en sød og fed øl, som den førnævnte Grimbergen. Vælg en Pale Ale eller en IPA. Noget med citrustoner og en blød bitterhed, der kan gøre den overvældende tunge spiseoplevelse en anelse lettere.

 

regentparret

REGENTPARRET // Tegning: Amalie Ingeborg Hjelm

 

Timerne forsvandt i kælderen på Café Petersborg, og foran mig tog hønsesalaten sin plads. Den var fed, måske næsten lidt for fed, men et par skiver æbler og noget saltet bacon hjalp på det hele. Vi begyndte at udveksle anekdoter med tre ældre gæster, som sad placeret ved nabobordet. De fortalte, at de mødes en gang i året, og hver gang vælger de at spise et sted, hvor de kan få et godt stykke smørrebrød. Jeg spurgte dem hvorfor lige smørrebrød, hvortil de svarede mig, at smørrebrød føles trygt. Det føles som hjem. Som dengang hvor deres mødre skulle finde på noget ekstra lækkert til middagen og pakkede velproportionerede og farverige madder ud af en sølvbakke, hjembragt fra den lokale smørrebrødsjomfru.

 

Jeg tænker over det og må erkende, at mit forhold til denne spise ikke på samme måde er lige så kærkommen og tryghedsforbundet, men det står mig dog stadig lysende klart, hvor traditionelt dansk og ikke mindst lækkert det er. Som madentusiast i København, er det svært ikke at bemærke, hvorledes smørrebrødet konstant fornyes og hædres på forskelligvis. Nogle bevarer det helt traditionelle, næsten forgudende forhold til madderne, hvor andre tør udfordre varianterne, skubbe grænserne og kreere nye smagskombinationer.

Netop smørrebrødets måde at bane sig vej ind i vores hjerter igen og igen, ser vi, når Kødbyens Mad & Marked, i anledning af Copenhagen Cooking & Food Festival afholder Smørrebrødets Dag. I år falder det på søndag d. 21. august, hvor du ligesom alle andre søndage sommeren over, kan slentre rundt i Kødbyens rå miljø og mæske dig i lækkerier. Dog er det denne søndag med ternede duge på langbordene, en lille skarp i glasset, og den danske nationalskat, smørrebrødet, der får lov til at være centrum.

 

aeggemad

ÆG MED REJER // Tegning: Amalie Ingeborg Hjelm

 

Temaet for dette års Copenhagen Cooking & Food Festival er ”Breaking the New”, og i Kødbyen vil du denne søndag kunne opleve otte smørrebrødsmagere fortolke et klassisk stykke smørrebrød med afsæt i moderne, bæredygtige råvarer og nye tilberedningsteknikker. Du får mulighed for at opleve nogen af Københavns kendte smørrebrødspushere, blandt andet traditionelle Fru Nimb, og de mere moderne fra Restaurant Palægade og Akvavitten.

 

I min nysgerrighed over smørrebrødets evige popularitet spurgte jeg Stine Aagaard, kommunikationskoordinater hos Kødbyens Mad & Marked, hvorfor de har valgt at dedikere en hel dag i de balancerende madders tegn, hvortil hendes svar lød:

 

”Sidste år oplevede vi en enorm interesse for eventet, for smørrebrød er noget som lyder forholdsvis simpelt, men som samtidig har en stor plads i manges hjerter. Smørrebrød er jo virkelig en gammel spise i Danmark, men på trods af, at det ikke ligefrem er en ny tendens, så udvikler de højtbelagte stykker sig hele tiden. Så vi dedikerer en hel dag til smørrebrød, fordi vi elsker smørrebrød og fordi vi synes, at der under Copenhagen Cooking & Food Festival skal være et arrangement, som præsenterer københavnere, såvel som turister, for en af de bedste danske traditioner. Derfor har vi valgt at inddrage forskellige deltagere fra det Københavnske madbillede til at kreere madderne, for at vise diversiteten på den danske smørrebrøds-scene og vise, at højtbelagte madder kan være mange ting.”

 

En billet til arrangementet koster 185 kroner og skal senest købes fredag middag. For den overskuelige mønt får du otte stykker smørrebrød og en lille skarp serveret ved de opdækkede langborde. Herudover vil der være en række overraskelser, som Kødbyens Mad & Marked endnu ikke har løftet sløret for. Menuen, du betaler for, lyder som følgende:

 

  • Unghane, æggecreme, søde sommermajs og sprød peberbacon
  • Traditionel roastbeefmad med sprøde løg, frisk peberrod og remoulade
  • Kylling fra Hopballe Mølle serveret med røget fasanbryst, kantareller, skorzonerrod og sprødt kyllingeskind
  • Stegt kalvehjerte med bløde løg og æble
  • Havtornsild med langpeber, langpeber-snaps og cremefraiche
  • Sommersylte med løgkompot og grov sennepscreme
  • Kartoffelmad: Versioner af kartoffel med estragonmayonaise og brændt hvidløg
  • Sommerlig brie med radiser, skud og syltede bær

 

14075107_10210127036950090_932620645_o

KLASSISK ROASTBEEF //Foto: Kødbyens Mad og Marked

 

Mit madelskende hjerte hopper i begejstring ved synet af sådan en menu. Den moderne fortolkning, der er indbegrebet af lokale råvarer og nyt nordisk, kombineret med ægte danske traditioner, kan kun være interessant. Jeg er sikker på, at du ikke kun bliver mæt af de otte madder, men ligeså meget af indtryk og helhedsoplevelsen du får, når to smagsverdener mødes. Så hvis du ligesom jeg, begejstres ved høje rugbrødsmadder hvor pynt og kvalitet er i fokus, men samtidig har svært ved at begrænse dig til at vælge to stykker, så må Smørrebrødets Dag på Flæsketorvet være stedet for du og jeg. Jeg foreslår, at du tager en kær ven eller måske et familiemedlem med en nær relation til denne spise under armen, tager plads ved langbordene, skåler i en skarp og nyder, at du midt i vores København, der altid fornyes, kan dedikere hele din dag til noget så traditionelt som smørrebrød.

 

Hvad: Smørrebrødets dag, Kødbyen Mad og Marked.

Hvor: Flæsketorvet, Kødbyen, København V.

Hvornår: Søndag d. 21. august, kl. 10:30-18:00.

Portemonnæ: 185 kr. for otte madder + en skarp.

Madredaktør med hang til gin, snackpølser og store følelser. Skriver meget poesi og squatter tungt. Har lært at elske koriander. Har ikke lært at elske østers.