Hjerter, der bløder suppe

Mad

ANBEFALING: Hvornår har du sidst spist en skål rigtig suppe? På Skydebanegade har Jamain Brigitha åbnet et skønt lille sted pakket med smag og farve. Hun serverer hjertelig husmormad og kalder sig The Carribean Housewife. Her fortæller jeg om min aften som gæst til SOUPTinder.

Væggene er grønne som moden kiwi. Gulvet er levende med de tyve mennesker, der står pakket på ti kvadratmeter. Fremmede personer, indrammet i sort og hvid, griner ned fra væggene. Fra højttalere svømmer der bløde jazz-stemmer og dansende salsa-noder. Udenfor er det under nul, og når døren åbner, sniger et par af de kolde molekyler, der har stået i kø, sig ind for også at få varmen. På bølgen af menneskelige arme og ben rider der skåle med suppe og stærke drinks. Som en ø står den kæmpestore, hvide rullende disk i midten. Den er for stor til nogensinde at komme ud igen.

 

Hjerter, der bløder suppe // Illustration: Therese Sandberg

 

I år sneg jeg mig forbi den skøre Skt. Valentin. Ham, der vinker med røde kort, blomster og chokolader. Foran mig står i stedet Jamain Brigitha, klædt i blomster og et stort smil. Hun øser op til mig fra en stor gryde fyldt med brændende rød tomatsuppe. Ved siden af mig står der tre irske studerende, der vil vide, hvor jeg kommer fra, og hvem jeg er. På hylden bag mig står alle vores velkomstdrinks. De ser så ens ud, at vi ikke længere ved, hvis der er hvis. Men vi går alle efter det krus, som der er mest tilbage i. Vi længes alle efter endnu et drag af varm rom og hibiscus.

 

Selvom ”tinder” indgår i navnet, så handler i aften ikke om romantik. Derimod handler det om en anden slags kærlighed. Nemlig den, der findes imellem os. Den, der kan få os til at kigge op fra skærmene og veksle et par ord, selv om vi er fremmede, og selvom det ikke er sikkert at vi ses igen. Den venlighed, der varmer og som kan føles som en befrielse. I aften har vi alle appetit på samtale og på et kortvarigt venskab.

 

Alle jeg snakker med i aften er travle personer. Én er ved at gøre sin ph.d. færdig i farmaci, én er kun lige flyttet til København for to uger siden, men udtaler allerede ”kongevej” perfekt. Endnu en læser til folkeskolelærer på en international skole. Vi er alle sammen på The Carribean Housewife i aften for at få noget god husmor-mad og et godt skud hygge. Vores husmor i aften hedder Jamain Brigitha, og hun ejer de ti kvadratmeter, vi står på. Hun er kurator, når hun ikke er holdt vågen hele natten af nye suppe-opskrifter. Den, hun serverer for os i aften, blev født klokken 2:20 på en note på hendes telefon kun et par dage tidligere. Desuden er det alt sammen økologisk, vegetarisk (til tider vegansk) og dødhamrende lækkert. Vi har ikke så meget tradition for suppe i København, men det burde vi måske have. Det tror jeg i hvert fald, vi er på vej til at få. For når det smager så harmonisk, som det gør i denne farverige restaurant, kan det kurere alt fra frosne tæer over dårligt humør til ren hjertesorg.

 

Hvem har i dag tid og råd til at lave ordentlig suppe? Hvem har tid til at koge egen fond, købe sjældne krydderier og desuden stå otte timer i køkkenet? Frøken Brigithas koncept er en hyldest til alle os, der er trætte af at spise vores rutine-kebab, når vi er for sent hjemme. Hun tilbyder sund suppe, lasagne og gryderetter til rimelige penge med stærk vægt på det eksotiske og udfordrende. Inden jeg har mødt op i aften, har jeg selv svedt med opgaveløsning på studiet i fem timer, læst tunge bøger i to timer, og cyklet i minusgrader i en halv time for at komme til Vesterbro. Jeg er bare glad for, at nogen andre har lavet drinks og mad til mig. Og når det er gjort med så meget kærlighed, er det intet andet end fuldstændig passende til valentinsdag.

 

Hvis du tilfældigvis skulle sidde og kigge på en frossen pizza, mens du læser det her, kan du stadig nå at bestille den tomatsuppe, der blev serveret for mig den dag. Du kan måske passende lytte til reggae-sangen ”Don’t touch me, tomato” af Phyllis Dillon, som suppen er opkaldt efter.

 

Hvad: Husmormad fra The Carribean Housewife

Hvor: Skydebanegade 3, 1709 København V

Hvornår: Onsdag til Søndag 12-20 fra 6. oktober til 21. marts

Mønt: 75 kroner for en mellem suppe, 125 kroner for lasagne

 

 

Madredaktør, økonomistuderende og illustrator. Er typisk den gæst, der spiser alle dine kanapéer, hvis du ikke holder øje med mig. Kan heller ikke holde fingrene fra frisk pasta, friskbagt brød og flødeskum.