Spiser du tørt morgenbrød?

Mad

 

Det er ikke altid at vi tænker over, hvad vi smider ud. Her i København kan vi slippe nemt af sted med en billig indkøbsdag, og derfor sætter vi ikke liges­­å stor værdi på selve maden. Hvis morgenbrødet er blevet lidt for tørt, kan vi finde et nyt i Netto for en 5’er.

 

Flere og flere ton friskt og spiseligt mad smides ud i det danske hjem hver dag, på grund af uagtsomhed og uopfindsomhed. Der er meget mad, der sagtens kan genbruges til dagen efter eller for den sags skyld gives væk, til nogle der har mere brug for det. Det er et problem, der har effekt på miljø, mennesker og klima. As you know.

 

Der er organisationer i København, der tager problemet i egen hånd.

 

En af dem er Fødevarebanken.dk, som er en non-profit forening i København, der siden 2009 har taget kampen op mod madspild og madfattigdom. Foreningen modtager overskudsmad fra  fødevareproducenter, landbrug, supermarkeder og grossister, og sørger derefter for, at maden kommer ud til de udsatte, heriblandt børn, syge og hjemløse.

 

Hvis du vil støtte dem, kan du gøre det med et månedligt bidrag, stille op som frivillig leverandør eller donere din egen overskudsmad. Gør det lige.

 

Buffetgo.dk er et andet nyt koncept, som gør det muligt for enhver at hente overskudsmad fra et stort udvalg af restauranter i hele Danmark. Det gør jeg stor brug af. For blot 20 kr. kan jeg tage en kvart buffet med hjem, hvilket hjælper en student på SU som mig. De fleste af restauranterne er til og med godt placeret i København, det er sgu ikke så svært.

 

Koncepter som disse giver mig følelsen af, at slå to fluer med et smæk. Og hvem vil ikke gerne det? Det giver mig god samvittighed at være opmærksom på den mad jeg spiser, og den mad jeg smider ud.

 

Måske det samme ville gælde for dig?

 

 /Jonas Milton, tegner

 

 

Om projektet: 

Vi har gjort det før. Dengang havde vi stor succes med at lave projekter, som alene byggede på idéer fra og udførelse af de illustrative hjerner bag VINK. Nu gør vi det igen. Gennem de seneste par måneder har vores fotografer, tegnere, grafiske illustratorer og vores videojournalist vendt deres krøllede hjerner for at udarbejde hvert deres unikke soloprojekt til VINK.

 

Opgavekravene har været få, og kreativiteten derfor enorm; projektet skulle tage rod i kulturen i København. I to måneder er der blevet knipset, tegnet, streget ud og redigeret i mange timer for at gøre projekterne perfekte!

 

Nu er de færdige! Fra og med i dag publicerer vi én projektperle hver søndag som led i en længere perlekæde. Vi håber, det vil røre noget i dig.  Enjoy!

 

Holdet bag:

Illustrator/tegner Jonas Milton, fotograf Andrea Sigaard, videojournalist Anita Jensenius, tegner Andreas Blinkenberg og tegner Nicole Blicher Jonasson.