Go gourmet med gotipster!

Når du en kold hverdagsaften kommer sent hjem fra arbejde eller studie, og opvasken fra dagen før stadig ånder dig i nakken, kan madlavningen være en uoverskuelig tjans. Du ryger på den sædvanlige nummer 44 med ekstra ost, og den smager som den plejer. Men hvorfor er vores syn på take-out så indsnævret? Det har indtil nu være uoverskueligt og dyrt at finde lækker take-out, men det har de unge herrer Nikolaj Krag og Simon Evers fra gotipster lavet om på. De er gået i gang med at revolutionere vores opfattelse af nem og billig take-out.

Jonas Milton

//Tegning: Jonas Milton

 

Det er ingen hemmelighed, at moder jord for tiden viser sig fra sin kolde side.  Jeg fryser konstant, og i ren stædighed har jeg endnu ikke taget min vinterjakke i brug, fordi jeg er af den overbevisning, at jeg herved vil fryse endnu mere, når det for alvor bliver koldt.  Klokken er 18.00 onsdag aften, jeg har haft en travl weekend, og ugen er for alvor skudt i gang med et par lange dage på studiet. Samtidig er det også blevet mørkt, og jeg kommer gennemfrossen hjem, og hvad har jeg lyst til at spise? Én ting er i hvert fald helt sikkert, jeg orker ikke at bevæge mig ud igen, og tage min stadig kolde overgangsjakke og mine lidt for billige vanter fra H&M på, for at gå ned og handle i Brugsen på Nørrebrogade. Onsdag aften er butikken fyldt med grædende babyer, eller det er i hvert fald, hvad jeg har hørt. Men jeg har stadig lyst til noget hjemmeligt, lækkert og nemt. Hvad gør jeg? Her kommer gotipster ind i billedet. For gotipster vil revolutionere take-awaymarkedet. De er bindeled mellem forbrugeren og restauranterne. Man går simpelthen bare ind på deres, i øvrigt meget overskuelige, hjemmeside (gotipster.dk) og danner sig et overblik over hvilke restauranter, der udbyder mad i den kommende uge, og så bestiller man det, som man har lyst til. Det kan være alt fra den klassiske biksemad, til pasta fra bunden eller Michelinmad fra Kokkeriet. Alle hovedretter koster 85 kroner. Med undtagelse af mad fra Kokkeriet, der koster 175 kroner. Jeg går efter den anmelderroste biksemad fra ”SULT”. Mens jeg venter på, at min kæreste kommer hjem, har jeg fået varmen og får den geniale ide at gå ned til SULT, som ligger ved Kongens Have. Det hele virker gennemtænkt!

Gennemtænkt var det også da drengene, Nikolaj Kragh og Simon Evers, startede konceptet gotipster. Drengene følte, at dem som havde de bedste råvarer også burde levere take-out. Problemet ved det er bare, at du ikke kan lave mad på så højt niveau, når det samtidig skal være varmt. Det er derfor maden via gotipster er koldt – og du skal selv lave det sidste. Inspirationen til at hæve niveauet inden for take-outbranchen kom blandt andet efter en rejse til New York, hvor Nikolaj sad på et hotelværelse, var sulten og kunne få alt hvad han ville. Der var ingen begrænsninger. Når man skal have take-away i København lyder valgmulighederne ofte på burger, pizza (godt nok den gode italienske) eller sushi og der mangler nogle billigere og sundere alternativer. Nikolaj tilføjede, at sushi er piv-dyrt take-out – der røg min forestilling om at spise sushi én gang om ugen, når jeg engang er færdiguddannet.

 

I dag stod menuen heller ikke på sushi, men på biksemad fra ”SULT” – som måske vil vise sig at være det bedste take-out? På gåben nærmer mig og min kæreste os restauranten. Vi er i alt sin hast gået forbi den, så jeg bliver ekstra glad da mine øjne endelig spotter skiltet ”SULT”.  Jeg går en smule forvirret ind i den lidt tomme restaurant, og jeg er ikke helt overbevidst om, hvor vi skal gå hen. Der kommer en sød tjener og tilbyder sin hjælp, så jeg giver hende den printede ordrebekræftelse, og hun giver mig en brun papirspose med biksemaden.

”Det gode ved gotipster er, at maden er kold, så man selv skal varme det, og ikke skal skynde sig hjem inden for fem minutter,” fortæller Nikolaj Kragh. Allerede som ung niende klasse elev var Nikolaj Kragh fuld af gode ideer og meget ambitiøs. Han tog den internationale linje på Niels Brock, hvor han læste hele sin uddannelse i forskellige lande. Herefter fortsatte han på CBS, men dengang lå motivationen et helt andet sted end på den københavnske madscene. Ved siden af studiet var han nemlig, indtil for nylig, medindehaver af et modebureau, og han har blandt andet arbejdet fra Stockholm. Jeg kunne ikke lade være med at overveje min egen situation, og tænke over hvor målbevidst han måtte have været allerede som helt ung.

 

Målrettet er jeg dog også, da jeg tager aluminiumsbakken op ad den brune papirspose. Jeg er så spændt på at se den lækre biksemand. Første indtryk er dog ikke begejstrende, men jeg konkluderer bare at biksemad ikke ligefrem ser særlig gastronomisk ud. Efter de anbefalede 20 minutter i ovnen tager vi de to aluminiumbakker ud, og bliver ærgerlige og endnu mere sultne, da vi finder ud af at det ikke er blevet varmt endnu, vi kigger på hinanden og vælger at bruge mikro’en i stedet. Måske er det bare fordi ovnen skal varmes ordentlig op først, ellers er det fordi jeg ikke har tålmodigheden til at vente på maden, når klokken efterhånden er kvart i 8, og ugens nye afsnit af Den store Bagedyst er på trapperne. Da maden er varm, tager vi den fra bakkerne op på hvidriflede tallerkner, og jeg forsøger at anrette det som var jeg med i Masterchef. Det lykkedes ikke særlig godt.


vink_malenesimone_sultbiksemad

Her er mit forsøg på anretningen. //Foto: Maria Jusjong Jürs

 

Imens jeg snakker med den ambitiøse Nikolaj Kragh kommer en anden fyr over. Det viser sig efter et par håndslag og smågrin mellem de to fyre, at det er den anden indehaver Simon Evers. Jeg finder hurtigt ud af, at han kom ret sent i seng, vel nok omkring klokken 4.00 i morges på grund af forberedelser til lanceringen af Kokkeriet, som skal finde sted senere på dagen. Klokken er kun omkring 9.00 nu hvor jeg sidder og snakker med dem begge, og på trods af min dårlige matematiske sans får jeg regnet mig frem til, at det kun er fem timer siden han gik herfra. Han må have det samme drive som Nikolaj, tænker jeg. De joker lidt, og er begge utrolig glade for, at henholdsvis deres kone og forlovede er meget overbærende med deres mange timers arbejde. Det ser da også ud til at deres store ambitioner har båret frugt- gotipster har kun været i luften i små tre måneder og er allerede flyvende.

Tilbage til min biksemad. Man siger, at man spiser med øjnene, men i det her tilfælde havde udseendet ikke væsentlig betydning, det handlede om stemningen og smagen. Rødbederne var lækre med bid i, kødet var dejligt mørt og bearnaisesovsen var tyk og hjemmelavet, og så var den varm, da vi ønskede den skulle være det. Jeg havde måske håbet lidt på, at de havde løftet niveauet for udseendet på deres biksemad, men det lykkedes ikke. Men på trods af det blev jeg draget med tilbage til de kolde vinteraftner hjemme hos bedste. Det er måske det vigtigste. Så kan det være lige meget om de nyfortolker biksemaden. De gav mig en følelse af hjemmelighed og hygge som jeg sætter stor pris på.
Onsdag aften blev en god aften!

 

Mere om gotipster

Det nye take-out koncept udvider hurtigere, end de selv havde regnet med. I løbet af foråret går de i luften i Stockholm og måske London senere på året. Deres nye kommende koncept bliver en nytårsmenu. Her udbyder de menuer til seks forskellige restauranter, med forskellige køkkener, så du kan få det mad, du ønsker. Det er muligt at købe nytårsmenuen 399 kr. pr. person indtil den 1. december. Herefter stiger prisen til 449 kr. Denne nytårs-edition går i luften den 1. november og kan købes her.