Et varmt makkerskab i ISTID

Mad

 

Is i maven og et godt makkerskab. Det var nogle af de elementer, som, Anniken og Nina erfarede, var nødvendige for at fuldføre deres projekt ISTID.  I ISTID bliver isen lavet med flydende nitrogen, og pop-up-shoppen kan opleves på Papirøen frem til 20. december.

 

 //Foto: Astri Styrkestad Haukaas

 

 

”Jeg har aldrig før fordybet mig i noget. Det er første gang, jeg har lyst til at bruge al min tid på ét projekt. Derfor tæller jeg heller ikke timer,” siger Nina fra sin plads bag ismaskinerne.

 

Anniken kigger smilende på sin iværksættermakker, Nina, placerer begge hænder i taljen på den protesterende måde og indskyder klukkende:

 

”Ahh. Når vi har været på arbejde i 12 timer, kan tiden godt gå en smule langsomt”.

 

De to lattermilde piger står bag Skandinaviens første nitrogenisbar ISTID. Konceptet har indtil videre været pakket ind i pop-up-shops, og nu er istiden kommet til Papirøen. Her sælger Anniken og Nina is-cocktails. Drinksenes temperatur er dermed i stor kontrast til den hjertevarme stemning mellem iværksætterne i foodtrucken, der ligger i Copenhagen Street Foods hal.

 

Anskaffelse af flydende nitrogen kræver is i maven

Anniken og Nina mødte hinanden på KaosPilot-uddannelsen, men det var først, da de kastede sig ud i ISTID, at de lærte hinanden rigtig at kende. Et makkerskab, der er så tæt, at de forstår hinanden uden ord.

 

”Vi har de samme tanker. Det er meget lidt, jeg skal forklare, før Anniken forstår, hvad jeg mener,” forklarer Nina.

 

Pigerne var enige om deres passion. Det var konceptet med is lavet på flydende nitrogen, de begge brændte mest for, da de brainstormede på hvilke projekter, de ville iværksætte. Et koncept, som Anniken havde oplevet i San Francisco i 2012. Anniken og Nina bookede allerede plads til deres butik på diverse festivaler, før nitrogenet eller den nødvendige viden var i hus.

 

”Vi tænkte ’fuck det, vi gør det bare’. Det var først bagefter, vi satte os ned og fandt ud af, hvordan man gjorde,” fortæller Anniken.

 

Men det skulle vise sig, at anskaffelsen af det flydende nitrogen krævede benhårdt gåpåmod fra dem begge.

 

”Vi vidste intet om, hvordan nitrogenet fungerede, eller hvordan vi fik fat i det. Vi forstod ikke sproget omkring det, og derfor havde vi meget svært ved at overbevise folk om, at vores ide var seriøs,” forklarer Nina.

 

Nogle af tilbagemeldingerne på pigernes første henvendelser var blandt andet, at ’det skulle de ikke stå og lege med’ og folk, der tog overpris på nitrogenet. En iskold modtagelse, der krævede dobbelt op på viljestyrke.

 

”Jeg havde givet op ved første samtale, hvis jeg havde været alene om projektet. Nitrogenet blev i første omgang udlagt som 10 gange dyrere, end det i virkeligheden var,” griner Anniken, mens hun imiterer en salgssituation, hvor hun opgivende informerer kunden om, at is-cocktailen koster fem milliarder kroner.

 

Naboen til den lyseblå ISTID-foodtruck er en stor, stålgrå tank, som rummer 180 liter nitrogen. Købt til en pris, som er normal for nitrogen, og som pigerne fandt frem til ved hjælp af Google og stor hjælp fra iværksættermiljøet. Blandt andet har Anniken og Nina fået hjælp af en lektor inden for faget fra KU og en norsk Michelin-kok.

 

Store drømme, meget is

Nitrogenet er -198 grader celsius, og dermed bliver drinken til is på 60 sekunder for øjnene af kunderne. Pigerne serverer udelukkende is med alkohol, så længe adressen er Papirøen. Det skiftende menukort huser blandt andet is-cocktails som White Russian-is, Gin&Tonic- og gløgg-sorbet. En is-cocktail med 4 cl alkohol kræver 2 dl nitrogen. Det er dobbelt så meget nitrogen, som en alkoholfri is.

 

Nina og Anniken deler fremtidsdrømme og arbejder blandt andet på at føre konceptet til Oslo, hvor Anniken kommer fra. Pigernes første milepæl er at få en permanent ISTID-butik til foråret, når issæsonen skydes i gang og i takt med, at frosten forsvinder.

 

Anniken og Nina er enige om, at det gør hele forskellen, at de er to om projektet. Det betyder, at der altid er én, som holder fast i drømmen, hvis den anden ser sort. Den mekanisme kommer også til udtryk, når de to iværksættere taler om fremtiden.

 

”Nogle gange går jeg lidt i panik over, at jeg for eksempel om to måneder ikke længere kan betale husleje. Men det her job kræver en anden livsstil, og det er et arbejde, som jeg brænder for,” siger Anniken.

 

Nina smiler til hende, sænker skuldrene og tilføjer:

 

”Selvfølgelig kommer det her koncept til at overleve. Det kræver arbejde, men jeg er helt overbevidst om, at det nok skal gå”.

 

HVAD: ISTID, is-cocktails lavet på flydende nitrogen
HVOR:  Papirøen, Copenhagen Street Food
HVORNÅR:  Nu og frem til 20. december
PORTEMONÆ:  80-90 kroner
LINK: Læs mere her.

 

Forsidebillede //Foto: Nicky Grünfeldt