Turen i kaninhullet

Mad

MADANMEDELSE: ”Mellem himmel og bord” er navnet på den gastronomiske fortælling, som i øjeblikket er aktuel på restaurant 1. th. Her skal du ikke vælge menu, og betalingen er klaret på forhånd – tilbage står en helt særlig iscenesættelse af maden og en fantastisk oplevelse. Især hvis du ikke har været der før.

VINK - Amalie Ingeborg Hjelm

 

Har du nogensinde tænkt over, hvordan dine høje forventninger kan ødelægge en ellers helt igennem fantastisk oplevelse? Har du tænkt over, hvor godt det føles, når du oplever noget for allerførste gang? Og hvor skuffet du kan blive, hvis du forsøger at genskabe det? Det gjorde jeg efter min aften forleden på førstesalen i Mette Martinussens helt unikke univers. Det var som at falde hele vejen ned til eventyrlandet igennem kaninhullet. Bare for anden gang. Det var nemlig ikke min første gang på 1 th. Så selvom jeg forsøgte at lade mig forføre igennem de mange retter, som blev serveret i herskabslejlighedens forskellige smukke rum, så var det som om, at jeg allerede havde været igennem Martinussens syndefald.

Men tro mig. Det var fantastisk! Bare ikke helt ligeså fantastisk, som jeg husker min første gang i den helt særlige stemning, der er i klunkelejligheden. Så med frygt for at ødelægge noget for dig, vil jeg undlade at afsløre for mange detaljer om den scenografiske indretning, menuen og de luftige og florlette indslag. For allerede når du bliver budt velkommen vil du forstå den helt særlige stemning, der hersker på førstesalen. En sort nisse tager imod dig til lyden af klokker, og mens dine medmennesker undrer sig over den iskolde sorte te, der bliver serveret som velkomstdrink, vil smagene af vodka, lemonsodavand og friskpresset citron brede sig i din mund.

Når teen er drukket får du lov at gå indenfor. Du bliver budt velkommen af to skilte. Det ene fortæller dig, at du skal tage jakken af, hænge den og ringe på klokken, når du er klar. Det andet er mere poetisk.

 

 

I første rum står kokken omgivet af ingredienser og portrætterer dig i én mundfuld. Jeg var en luftig soya i en bagt løgskal – hvad mon du bliver?

I et andet rum skal du selv vælge dit glas med en sø af liflig rabarber, der prikker på tungen.

Turen igennem herskabslejligheden slutter for hurtigt, synes jeg. Men jeg bliver helt glad indeni, da jeg atter ser langbordet i det store køkkenalrum. Den første ret bliver serveret direkte på dugen – en dumbling med kylling og en klat kvædemarmelade – efterfulgt af en florlet krydderiblanding, der nærmest daler henover bordet som sne fra himlen. De skruer op for musikken og dæmper lyset og cirklerne fra vandet i glassene lyser op i loftet. Ringene breder sig i vandet, men de stoppes gang på gang af glassets kant, ­og som et kalejdoskop ændrer mønstrene sig hver evig eneste gang. Musikken skifter, og førend vi ved af det, gør krabbeklør, store mærkelige citroner, pak choy kål og friterede krabber de lysende glas selskab på bordet.

Inden aftenen er omme vil du flere gange føle, at du er faldet ned igennem kaninhullet til eventyrlandet sammen med Alice. Især når du bliver inviteret med på en rejse af den piercede tjener. På den mest filosofiske måde vil du vende tilbage søgende efter svaret på spørgsmålet:

”Har du glemt at fortælle dit selskab noget?”

Du vil blive overstrømmet af sommerfugle, der flyver ned i din tallerken og sætter sig på din hvide kartoffelsuppe, og du vil blive omringet af lyskegler. Du vil opleve verdens hurtigste skift af en dug og smage på den mest salte og sprøde chokoladekage, som du dypper i pisket smør. Men det er ikke desserten endnu! For derefter får du den mest fabelagtige pear chardonnay – som har en gennemtrængende smag af søde, friske pærer. Til den får du stenbiderrogn, der til dagens anledning har fået nye venner: blodappelsin og hørfrø! De sprøde sorte frø og de salte røde rogn klæder hinanden.

 

 

Noget af det helt særlige, som Mette Martinussen herskabsmiddag kan, er, at få frembragt en helt særlig stemning i blandt gæsterne ved langbordet. Der opstår et særligt bånd mellem mennesker, når de er sammen af sted på en anderledes og uventet rutsjebanetur. Men det er vist også målet med forestillingen. At få os alle sammen til at opdage at der findes mere mellem himmel og bord – nemlig andre mennesker. For mens vi sender lammeboven rundt og nyder gulerodspureen føles det naturligt at mine medsammensvorne deler deres egne livshistorier. Én fortæller om sin madpassion, mens konen retter lidt på ham. En anden viser sig at være vinekspert, og en helt tredje fortæller at hans ekskone forsøgte at tvinge grøntsager i ham mod hans vilje. Osten drysser ned på tallerknen som i forvejen rummer champagnepære granité, knasende malt og roesirup. Vi skovler den i munden med en miniatureudgave af et køkkenredskab, som jeg yndende at kalde ”slikkeladeslikker,” da jeg var helt lille.

Desserten kan jeg skrive sonater om. Efterfulgt af polynesiske rytmer. Den smører min gane og knaser mellem mine tænder, og min sidekammerat og jeg deler mange indforståede blikke om den himmelske mundfuld, selvom vi først lige har mødt hinanden.

Det hele slutter på samme måde, som det begynder – med en gylden krydderiblanding, der drysser ned over bordet og ned i skødet på dig, og den sødeste dumpling, som denne gang er fyldt med en knaldgul blomme, der smager af passion.

Dørene går op ind til spisestuen, og rejsen slutter med lommefilosofi og kaffe i stuen. ”For uden for vinduet blomster æbletræet,” og her er det store træ, som står midt i stuen fyldt med kinesiske lykkekager. Sprøde og flotte. Min kage fortæller mig, at man ikke kan spørge om årsagen til et smil – og det tror jeg gerne på. Især efter i aften.

Nu håber jeg ikke, at jeg afslørede for meget, men jeg håber i stedet, at du har fået lyst til at se nærmere på førstesalens skjulte eventyrland. For jeg synes inderligt, at du skal tage af sted til 1. Th, så snart du kan. Nyd så fuldt ud din første gang, for ligesom med kaninhullet, så mister det desværre lidt af sin magi, hvis du ved, hvad der venter dig.

 

HvadRestaurant 1. Th.

Hvor: Herluf Trolles gade 9, 1 th, 1052 København K.

Hvornår: Tirsdag-torsdag kl. 18.30-21.00, fredag-lørdag kl. 18.30-22.30

Portemonnæ: Den korte menu (tir-tor) 1.095 kr. Den lange menu (fre-lør) 1.595 kr.

 

//Tegninger: Amalie Ingeborg Hjelm

 

 

Madglad og madstønnende madredaktør for VINKkbh, som elsker solbriller og god rødvin. Jeg er fraskilt og nyforelsket og arbejder som editor for Microsoft.