Ancestrale: Naturvinbar med nærvær

ANBEFALING: Ancestrale ligger nu i toppen på min liste over must-go steder i København. Patrick Sebastian Hult, Johan Duedahl Jacobsen og Andreas Waechter har ikke bare åbnet endnu en Vesterbro-vinbar, men et levested. Om man så enten elsker eller hader naturvin, kan man ikke andet end at forelske sig lidt i Ancestrale.

Ancestrale på Oehlenschlægersgade // Foto: Anna Huynh

 

På listen over hipsteriske, sommerlirdrevne naturvinssteder i København, finder man den nyåbnede vinbar, Ancestrale, på Vesterbro. Holdet bag vinbaren har alle en baggrund inden for restaurationsbranchen, og med en fortid hos steder som Ved Stranden 10, NOMA og Studio må man erkende, at dette sted er drevet af nogle af byens mest entusiastiske vin- og madnørder.

Det er følelsen af hjemlighed og dagligstuestemning, der rammer mig i det øjeblik, jeg træder ind i den nyåbnede naturvinbar på Oehlenschlægersgade. Ancestrale er indrettet med fokus på den nordiske, lyse stil med en masse træværk, som mest af alt ligner min egen stue på Nørrebro. Vinbaren har et stort højbord i træ, som agerer barens centrum. Hvis man hellere er til at drikke vin og spise sin mad i sofaen, alt imens man tager et slag backgammon, er man også velkommen til det. Jeg bliver tilbudt en kop kaffe, og Patrick håndbrygger den til mig nede ved bordet. Dette gør han også for gæsterne, når de har nydt deres mad og vin, eller hvis de bare kommer ind for at drikke en kop kaffe en onsdag eftermiddag.

”Her lever vi,” siger Patrick Hult. Han sidder og kigger op i rummets smukke apotekerloft og tager en tår af mågestelskoppen, der indeholder en yderst velbrygget kop kaffe. Der render håndværkere rundt i stuen og snakker, mens de tre ejere forbereder sig på aftenens service. Pludselig har håndværkerne boret et hul igennem en væg, som de ikke måtte:”Det er jo det, der sker, når man ikke gør det hele selv,” griner Patrick. Jeg er vild med det. Kaffen smager fantastisk. Jeg sidder her i en Wegnerstol hos Andreas, Patrick og Johan, og anlægget spiller høj halvfjerdserdisco.

 

Dagligstuestemning og vin i sofaen // Foto: Anna Huynh

 

Transparens er et ord, der går igen, når snakken falder på, hvilken intention de tre gutter har med stedet. Dette gælder først og fremmest vinene, da naturvin er et produkt, hvor der ikke bliver manipuleret med diverse kemikalier. Det er en metode, hvor man arbejder med den rene frugt, og det er derfor ikke muligt at skjule noget i smagen. Vinene skjuler de bestemt heller ikke for gæsterne på Ancestrale, for vinlisten er en interaktion mellem gæsterne og de tossede vine. Vinlisten er nemlig selve vinrummet, hvor gæsterne går ind for at se og røre, før de vælger deres glas eller flaske:

”Når man så har besluttet sig, hvilken vin man vil have, stikker man bare hovedet ud og kalder på en af os. Så kommer vi ind og hjælper og smager også gerne med.”

Transparensen hos Ancestrale gælder derfor også værtsskabet, som er det vigtigste og bestemt også det sjoveste i denne lille passionsforretning: ”Her eksisterer der ingen dogmer, ingen performance præferencer, og vores arbejdsplads er den, gæsterne sidder i. Det er her, vi lever. Vi har ingen backstage, og det elsker vi. Folk kan komme ud at snakke med os i køkkenet, hvis de har lyst, for her har vi heller ingen ting at skjule.”

 

Vinlisten er til for gæsterne i vinrummet på Ancestrale // Foto: Anna Huynh

 

Maden holdes ligeledes i et meget simpelt, ærligt koncept, hvor det er de rene, sikre råvarer, der er med til at give den gode smagsoplevelse. Menuen står blandt andet på Torsk&Kartoffel&Karse eller Lam&Ramsløg, som det står håndskrevet med hvidt kridt på den grønne tavle. Mormormad kalder Patrick det, men jeg må ærligt indrømme, at det lyder lidt mere new nordic end min mormors stegte flæsk med persillesovs, som nok ikke ville blive serveret på Ancestrale – eller måske ville den? Dette sted er en ærlig, nærværende perle af en vinbar, som rummer de skæve, unikke eksistenser frem for de spisesteder, hvor alt er strømlinet. Det er et levested med plads til de gode snakke, et spil backgammon og følelsen af, at man har bestilt nogle af Københavns dygtigste fagfolk hjem i sin dagligstue.

Hvis du, ligesom jeg selv, er meget glad for tossede vine, men ikke altid har råd til at smage noget forskelligt, har Ancestrale startet et koncept, som jeg er faldet pladask for. Det geniale tiltag hedder Eftermiddagssmageren. Her kan du mellem klokken 15.00 – 18.00 købe tre små glas naturvin for en hundredelap. Jeg er generelt stor tilhænger af koncepter, hvor det der normalt er for de få, bliver hverdagsagtigt og tilgængeligt for alle. Og så har man pludselig endnu en grund til at være tipsy i naturvin på en helt almindelig onsdag.

 

HVAD: Home away from home med naturvin på Ancestrale

HVOR: Oehlenschlægersgade 12, 1663 København V

HVORNÅR: Mandag – torsdag kl. 12.00 – 23.00, fredag kl. 12.00 – 00.00, lørdag kl. 15.00 – 00.00

MØNT: Alle vine under 500 kr. kan købes på glas. Eftermiddagssmageren til 100 kr. for tre små glas af den bedste naturvin. Retterne kan købes enkeltvis til 95 kr. og en servering med alle fire retter koster 375 kr.

Danskstuderende ved Københavns Universitet. Jeg tror ikke på kostreligioner, men spiser alt(!!) med måde. Mit hjerte banker for bedre, bæredygtig kaffe. Instagram er min foretrukne gastroguide og jeg elsker alt, der kan spises af en skål.