Smag bornholmsk honningsyp

2. SØNDAG I ADVENT: Den er ideel mod en rusten hals, en god erstatning for en småkage og kan efter rigelige mængder fungere som sovemedicin. Efter indtagelse af denne drik, bliver ens stemmeleje med stor sandsynlighed en tand højere. En anden bivirkning er ofte dobbeltsyn og nogle begynder sågar at danse. Stadig er den for mig indbegrebet af jul!

 

På julebordet står det snaskede glas karrysild, den lune og velduftende leverpostej med champignon og bacon og både min mors kolde og resten af familiens varme rødkål. De grønne servietter er foldet som juletræer, på dugen spiser nisserne risengrød med kanel, og julepynten hænger i stuen, som havde den aldrig lavet andet. Der er laks, æg og frikadeller. På ærespladsen står glasflasken med den hjemmebryggede lysegule væske og overstråler både rejemadder og sodavand. Jeg snakker selvfølgelig om den bornholmske drik honningsyp.

Min mors moster og onkel bor i Rønne på Bornholm, og det er dem der har introduceret honningsyp til familien. Min familie og jeg tilbringer ofte juledagene på solskinsøen. Når vi fejrer jul derovre, bliver julen mere intens, den varer længere og er en tand hyggeligere. Den hjemmelavede honningsyp er en fast del af julen, og står som altid klar på bordet. I takt med at standen i flasken falder, stiger humøret og stemmelejerne i forsamlingen. Efterfølgende falder nogle i søvn, et par stykker rydder op og de sidste begynder at danse.

Da min storebror var i sit julede og familiære hjørne, var han gået med til at lægge hus til årets nytårsfest, hvor jeg stod for indkøb af boblevand og lakridsshots til mine tørstende veninder. Mine øjne løb henover bornholmerfærgens tilbudshylder, og stoppede brat ved en lysegul flaske fra Den Bornholmske Spritfabrik. Jeg var overbevist om, at den søde og fyldige snaps ville falde i mine veninders smag. Om de var solgt ved første tår, er jeg lidt i tvivl om, men den forsvandt særdeles hurtigt og havde en sådan virkning, at jeg i hvert fald ikke var i stand til at huske, hvordan min storebrors hus kom til at ligne ragnarok dagen efter.

Honningsyp laves af snaps og honning og kan varieres på forskellige måder til ukendelighed. En klassisk honningsyp laves på Brøndums snaps, en mere krydret udgave kan laves på Rød Aalborg og den helt nye, smarte og moderne er en honningsyp lavet på vodka. Man kan også tilføje et skvæt cognac, for at give honningsyppen et ekstra pift. I min familie bruger vi et glas honning til en flaske snaps. Honningen varmes op i en gryde, og under omrøring tilsættes snapsen langsomt. Når der ikke længere dannes bundfald, er honningsyppen klar til at blive hældt på flaske.

 

 

 //Foto: Zuhal Kocan 

 

’Hønnusyp’ på Dahl & Dahl

I min søgen efter honningsyp a la København, faldt jeg over baren Dahl & Dahl, som er ejet af det bornholmske tvillingepar Katja og Mick. Baren ligger i kælderetagen på Dronningens Tværgade et stenkast fra Kongens Nytorv, og de serverer lige netop den juledrik, jeg var på udkig efter!

Jeg snakkede med den ene ejer, Katja, om grundideen bag Dahl & Dahl, og hun svarede: ”Vi syntes, at der manglede en bar i København, med en hyggelig hjemme-stemning. Et sted hvor man ikke behøver at råbe til hinanden.” Og de har ramt plet! Den dæmpede belysning fra de frithængende glødepærer, de rå murstens- og trævægge og den lækre loungemusik skaber en hyggelig og uformel atmosfære. På bænkene pynter fine puder, på bordene står levende lys og de glas, cocktailsne bliver serveret i, er både moderigtige og chikke. Baren har høje, hjemmelavede borde, rustikke og blandede fliser på gulvet og på bagvæggen er der malet en diskjockey, der ridder på en CD. Der er en lille stak gamle bøger på spiritusflaskernes hylder, lækre lamper fra Tom Dixon og en meget stærk vodka med chili i.

Da jeg træder ind på Dahl & Dahl bliver jeg mødt af et stort skilt, hvor der står: ”hønnusyp”. Denne mærkværdige bogstavssammensætning vækker min opmærksomhed og ikke mindst mine smagsløg. Dahl & Dahls honningsyp laves efter ejernes fars opskrift, og den er så populær, at der ikke går en aften, uden honningsyppen bliver serveret. Den søde drik serveres året rundt, men flaskerne forsvinder hurtigst i juletiden.

Dahl & Dahl er en kombineret cocktail- og tapasbar, og har altså andet på menukortet, end min julespecialitet. De har to signaturcocktails, som tvillingeparret hver især har valgt. Den ene er ”Dahl’s Byjlebær” som består af St. Germain, Cava, blåbærpuré og lime. Den anden hedder ”Mr. Dahl”, som er en variant af whiskey sour og består af cognac, agavesirup, vaniljesirup, citron, æggehvide og angostura. Derudover har de netop fået jule-cocktailen ”Marzipan Grisen” på menukortet. Cocktailen består af rom, Creme de Cacao, Ameretto og mælk. Den serveres med et marcipanbrød på toppen, og skulle efter sigende smage af det rene slik!

//Foto: Zuhal Kocan

 

Jeg fandt et sted i København der serverer den drik, jeg forbinder med jul, og den smagte præcis som hvis jeg sad i Rønne på Bornholm med hele den pukkelryggede. Den havde den søde, runde men skarpe smag, som sammen med stegte sild får juleenglene til at synge julesalmer. Da jeg gik derfra, var jeg tilfreds og måske en anelse beruset – men overbevist om, at jeg ville vende tilbage.

 

Sidste søndag fortalte Sigrid om den søde blodpølse med æblemos og kanelsukker, og mens du mærker varmen fra honningsyppen brede sig, kan du glæde dig til næste søndag, hvor Line tager ud og slagter julegrisen.

 

 

HvadDahl & Dahl.
Hvornår: Onsdag: kl. 17-22. Torsdag: kl. 17-01. Fredag: kl. 16-02. Lørdag kl. 17-02.
Hvor: Dronningens Tværgade 6, 1302 København K.
Portemonnæ: 1 shot honningsyp for 25 kr. Eller 10 shot honningsyp for 200 kr.

 

Jeg studerer dansk på Københavns Universitet, smider ofte billeder på instagram og er udpræget fan af indisk mad. Det fascinerer mig, når politiet beslaglægger digtsamlinger. Jeg er mest produktiv om morgenen. Og jeg drømmer om at deltage i billige keramikkurser.