Litterære events – et efterår for litteraturelskere

GUIDE: Kalenderen siger september, og det betyder efterår – dagene bliver kortere, og aftenerne længere. Diverse skønne litteraturevents er så småt begyndt at titte frem fra deres sommerskjul og kalde på alle litteraturelskende hjerter. I et forsøg på at ramme så mange litteraturelskeres smag som muligt kommer her en guide med et udvalg af efterårets litteraturevents.

//Foto: Martin Fält

HÖST Nordisk Litteraturfestival 2018 @ Johan Borups Højskole

Hvornår: 5. – 6. oktober Mønt: Gratis (kræver tilmelding)

Johan Borups højskole i København danner rammerne om Höst Nordisk Litteraturfestival, der i år har fokus på litteraturen i bevægelse i form af både rejseromaner, fodrejser og eksil. En række af spændende nordiske forfattere, kritikere og dokumentarister vil lægge vejen forbi. Du kan blandt andet møde Theis Ørntoft, Mona Høvring og Einar Már Gudmundsson under en skøn morgensang eller hyggelig fællesspisning (OBS: fællesspisning kræver billet).

Poetry slam i Skuespilhuset @ Det Kongelige Teater 

Hvornår: 7. oktober Mønt: Gratis

Hvad er poetry slam egentlig? Der er ingen bedre måde at finde ud af det på, end ved at møde op til gratis poetry slam i Skuespilhuset, der denne gang har temaet ”rigtige mænd” – hvilket også betyder, at scenen kun må indtages af mænd… Og hvorfor dette tema? Jo, fordi kvinderne (modsat de fleste andre kulturmiljøer i Danmark) er de mest dominerende i dansk poetry slam. Så kig forbi Skuespilhuset til sjove, skæve og lækre digte om ”rigtige mænd.”

Kritikersalon #8 – Økodigtning @ Møllegades Boghandel 

Hvornår: 11. oktober Mønt: Gratis

Vær med når den ottende kritikersalon i Møllegades Boghandel løber af stablen. Denne gang er temaet økodigtning. Værkerne Mimosaaf Nanna Storr-Hansen og Det skal nok gåaf Andreas Eckhardt-Læssøe danner grobund for samtalen mellem aftenens panel bestående af blandt andre digter Julie Steen-Knudsen og litterat Thorsten Bøgh Thomsen. Så kig forbi til en litteraturdebat om økodigtning og drik en billig øl fra ”baren.”

Åh Tove! @ Albertslund Bibliotek 

Hvornår: 30. oktober Mønt: 20 kr.

Åh, Tove, du ville have fyldt 101 år den 14. december, hvis du stadig var iblandt os. Men hverken Tove Ditlevsen eller os andre skal snydes for hendes 101 års fødselsdagsfejring, der finder sted på Albertslund Bibliotek. Her kan man blive klogere på Toves liv og hendes forfatterskab, og så kigger sanger og musiker Søren Okholm forbi og akkompagnerer, når der skal synges med på klassikere fra Toves værker Barndommens Gade og Kvindesind.

Litteraturevents
Tove Ditlevsen // Illustration: Amalie Hjelm

Amar:litt: Helle Helle @ Amar:litt

Hvornår: 8. november Mønt: 80 kr.

På Sankt Elisabeth Hospital i nonnernes gamle kirkerum kan du møde Helle Helle, som fortæller om sin nyeste bog de. Omgivelserne for arrangementet er nøje udvalgt, for som Amar:litt selv skriver om arrangementet, så repræsenterer deHelle Helle: ”… når hun er bedst, med humor og en underliggende tone af sorgfuldhed. Samt en betagende minimalisme, der passer godt til arrangementstedets enkle kirkerum.”

Bogforum @ Bogforum

Hvornår: 26. – 28. november Mønt: 150 kr. (75 kr. for studerende – men kun fredag)

Kalder alle litteratur-elskere! Kom med til Danmarks største bogmesse, når Bogforum endnu engang åbner dørene for tre fantastiske dage med mere end 800 forfattere (!!!) og over 1500 forskellige programpunkter såsom forfatterinterviews, signeringer og debatter. Hvad end du er til romaner, lyrik, krimier eller kogebøger, så kan du med garanti finde det, du leder efter. Det fulde program offentliggøres til oktober, men indtil da kan du holde sig opdateret på diverse sociale medier.

Med disse seks skønne litteraturevents er det bare med at finde den tykke sweater frem og mormors hjemmestrikkede uldsokker, begive dig ud i efterårsblæsten og lade dit litteraturelskende hjerte bestemme, hvorvidt aftenen skal stå på fødselsdagsfejring af Tove Ditlevsen, en litteraturdebat om økodigtning eller poetry slam om (og med) ”rigtige mænd.”

LÆS FLERE ARTIKLER AF IDA HÉR