Giv glad, bliv glad: Giv bøger!

I denne søde juletid blafrer kalenderlysene på højt blus, bjælderne ringer deres ekko i det fjerne, og der skal kanel til hvert måltid. Det er nemt at fortabe sig i julens hyggelige krinkelkroge, men der er jo også den evindelige byrde: at shoppe julegaver. Har du det ligesom mig, er det sjovest både at give og få bøger, så derfor står denne shoppeliste kun på bogtitler. Men der findes jo en million bøger at vælge imellem, så hvordan ved man, hvem der skal have hvad? For at lette årets opgave får du her mine anbefalinger til, hvad du skal byde dine julemakkere. Måske er der også en lille én til dig selv?

// Illustration: Katrine Andreasen

Til æstetikeren

”Don’t judge a book by its cover” og alt det der, kan du lige så godt smide ud ad vinduet. Bøger skal være smukke og pryde reolen med et omslag, der afgiver anerkendende nik fra besøgende, der kaster lange blikke efter denne modtagers bogreol. Smag er naturligvis individuelt, men Gyldendals Skala-serie kredser for kvalitet af både indhold og udseende, så iblandt de ti titler af oversete klassikere, som serien tæller, burde der være noget at hente. Det kunne eksempelvis være seriens tiende bog, nemlig Shahrnūsh Pārsīpūrs Kvinder uden mænd. Deter en letvægtshardback i sort prydet med pink ryg og en illustration af en blomsterstilk i grøn og gul, der henleder tankerne på den have, der fører de fem kvinder i bogen sammen.

Til den fortravlede

Hverdagen suser afsted, men juleferien venter lige om hjørnet, og du kan hjælpe dine nære og kære ved at give dem en dejlig bog, der minder om, hvor vigtigt fordybelse, ro og omsorg er. Caroline Albertine Minors novellesamling Velsignelser handler om sorg, savn, kærlighed, livet og tro, men behandler det hele med så meget omsorg, at noget, der kunne føles grimt og hårdt, bliver blødt som moste bananer uden dog nogensinde at nærme sig det vamle. Omsorgen fylder de syv korte historier, som hænger nok sammen til, at det kan være svært efterfølgende at skille dem ad igen, og flyder som en naturlig del af deres hverdag. Hverdagen er ikke altid let, når tabet trænger sig på, men pletvis kærlighed sammenstykker det tabte til en smuk mosaik.

Til den, der aldrig ønsker sig noget

Bøger ligger sig så fint i mellemrummet mellem materielt objekt og potentiel oplevelse for livet. Derfor kan dem, der enten ikke ønsker sig noget, eller kun ønsker sig ting, der er for kedelige at give, fordi de har alt, stadig godt blive glade for en bog. Især bøger som Trækopfulgens krønike af Haruki Murakami eller 100 års ensomhed af Gabriel García Márquez indeholder både evnen til at give uventede, nye oplevelser og er samtidig imponerende nok af omfang til, at den overrasker gladeligt hos en, du ikke vidste, hvordan du skulle overraske. Romanerne byder selv på overraskelser i to meget forskellige universer, som dog begge er præget af en vidunderlig sammensmeltning af realisme med overnaturlige elementer og byder på så labyrintiske fortællinger, at man nærmest ikke behøver andet.  

Til den, der allerede har for mange bøger

Kan man få for mange bøger? Jeg tror det ikke, og Sjóns Skygge-Baldur burde stå i alle reoler!Det er islandsk, det er småsært, men let tilgængeligt, det er en hævnsaga og et kærlighedsdrama. Det er litteratur, der føles gammelt, fordi det nærer sig ved islandske sagaer, eventyr og kampen mellem det gode og det onde, men den oldnordiske indflydelse får blot værket til at funkle i nutiden. Det er storladent og fantastisk (i flere af ordets betydninger), som hurtigt og effektivt suger læseren ind i det magiske fjeldunivers, hvor polarræve hersker, og mennesker begår forbrydelser mod hinanden og naturen. Natur betyder så meget for islændingene og er efterhånden ved at blive forstået som vigtigt for os alle, og på den måde får den også nutidig samfundsrelevans. Måske er det her dig selv? I så fald kan du sagtens snuppe et eksemplar med til dig selv, da bogen er sådan et lille format, at ingen vil opdage endnu en bog i din reol.

Til dig

De bedste julegaver er de uventede og dem, man giver sig selv. Ud over at du selvfølgelig kan gå ned og købe f.eks. Siri Ranva Hjelm-Jakobens Havbrevene eller måske Merete Pryds-Helles Nora, kan du også give dig selv noget helt særligt: læsetid. Tag en pause fra juleræset, sæt dig i din bedste lænestol med et tæppe trukket godt op om ørene, tænd et lys og lav en kande te. Find den bog i bogreolen, du længe har villet læse, og giv dig selv den gave, det er at være i selskab med en god bog. Glædelig jul.