Festivalsguide: Kbh Læser (MÆND)

Litteraturfestivalen Kbh Læser er for ottende år i træk klar med et ambitiøst og broget festivalprogram med over 100 arrangementer, der spreder sig over ti dage fra den 26. februar til den 6. marts. Kbh Læser har de forgange år afholdt festivalen under diverse temaer, hvor både kroppen og kærligheden har tjent som rammen for festivalens begivenheder. I år afholdes festivalen under temaet MÆND, hvor boghandlere, museer, forlag, caféer, biblioteker, værtshuse, kirker og aviser åbner dørene op til oplæsninger, interviews, samtaler og workshops.

På litteraturredaktionen har vi bladret det volumiøse festivalsprogram igennem og fundet de arrangementer, som vi mener, man ikke bør gå glip af.

 

Emilie anbefaler: Forfattere, du skal holde øje med

Hans Otto Jørgensen om ny litterær kanon

I Nørrebros hyggeligste boghandel fortæller forfatter Hans Otto Jørgensen om sin nye bog Horden, hvor han genskriver den litterære kanon fra 1872-1912 igennem 13 digterportrætter. Litteraturhistorien har ofte favoriseret mænd og stillet kvinderne i skyggen. Her giver Hans Otto Jørgensen plads til de værker, der ikke har passet ind i et snævert, mandsdomineret litteratursyn.

Hvad: Foredrag med Hans Otto Jørgensen.

Hvor: Møllegades Boghandel, Møllegade 8A, 2200 København N.

Hvornår: Lørdag 27. februar kl. 15:00.

Portemonnæ: Fri entré (og næsten altid gratis kaffe).

 

Peder Fredrik Jensen om sin nye roman VOLD

Peder Frederik Jensens nye roman VOLD beskrives som en af bogsæsonens mest markante udgivelser. VOLD er et monsterværk om en vred ung mands kamp mod tilværelsen. Mød forfatteren i Thiemers Magasin til en snak med ejer og journalist Rikke Viemose, køb bogen, og nyd en dejlig varm kop kaffe i selskab med andre bogelskere.

Hvad: Forfattersamtale med ejer og journalist Rikke Viemose.

Hvor: Thiemers Magasin, Tullinsgade 24, 1618 København V.

Hvornår: Søndag 28. februar kl. 15:00.

Portemonnæ: 50 kr./40 kr. for medlemmer.

 

Oplev kandidaterne til Kritikerprisen 2015

Mangler du inspiration til din næste læseoplevelse? Så er kritikersalonen et godt bud på, hvad du skal lave mandag aften. Her læser de nominerede Dennis Gade Kofod, Hanne Højgaard Viemose og Ursula Andkjær Olsen op. Nanna Goul, Klaus Rothstein og Mai Misfeldt begrunder nomineringerne, mens Kamilla Löfström er ordstyrer.

Hvad: Kritikersalon.
Hvor: Hovedbiblioteket, Krystalgade 15, 1172 København K.
Hvornår: Mandag 29. februar kl. 17:00.
Portemonnæ: Fri entré.

Anna anbefaler: De klassiske mænd

 

 Joyces (af)mægtige mænd

”Joyce er det 20. århundredes ultimative, litterære macho-mand,” siger formand for Det Danske James Joyce Selskab Anders Buck Kristensen: ”Først bedrev han Ulysses, som ingen anden kunne overgå, og derefter den utroligt komplekse Finnegans Wake.” Alligevel beskriver han med forkærlighed mænd, der er skrøbelige, svækkede patriarker. ”I forfatterskabet er fædrene lammede, forvirrede, tvivlrådige eller under anklage. Samtidig puster de sig op, banker sig på brystet og ranker ryggen,” siger Kristensen. Uundgåelig, når vi taler mænd og litteratur. I selskab med Mikkel Bruun Zangenberg kan du undersøge, hvad det egentlig er, der er på spil med Joyces (af)mægtige mænd.

 

Hvad: Foredrag og dialog om mænd i James Joyces forfatterskab.
Hvor: Hovedbiblioteket, Krystalgade 15, 1172 København K.
Hvornår: Tirsdag 1. marts kl. 13:00-14.00 (kl. 13:30 er en fejl i programmet).
Portemonnæ: Gratis.

 

Dostojevskij – mænd på randen af et nervøst sammenbrud

Du har en oplagt mulighed for at gå ind i Fjodor Dostojevskijs mandeunivers via teatret under Kbh Læser. Skuespiller Viktor Melnikov og musiker Adam Ørvad opfører uddrag af stykkerne Et latterligt menneskes drøm og Den sagtmodige, der begge bygger på noveller af Dostojevskij. Her søger mændene desperat efter livets sandhed, er fortvivlede, ensomme og destruktive – konstant på randen af nervøst sammenbrud. Dramatiker Solveig Gade vil desuden fortælle om sine erfaringer med at iscenesætte Dostojevskijs klassikere på teatret, heriblandt Forbrydelse og straf.

 

Hvad: Foredrag om og uddrag af teaterstykker baseret på Dostojevskij.
Hvor: Hovedbiblioteket, Krystalgade 15, 1172 København K.
Hvornår: Fredag 26. februar kl. 17:00-18.30.
Portemonnæ: Gratis.

 

Poes mørke mænd

Edgar Allan Poe er mest berømt som horrorforfatter, men han er meget mere end det, fortæller Torben Carlsen, formand for Det Danske Edgar Allan Poe Selskab: ”Han byder også på science fiction, humor, filosofiske essays, detektivfortællinger og romantiske digte – og så ramsaltede historier fra de syv have, som hans eneste roman Arthur Gordon Pyms eventyr er et levende bevis på.” Oplev Carlsen læse højt fra og fortælle om romanen, som foregår i et mandeunivers med brutale, morderiske, men også eventyrlystne, dristige og desperate mænd. ”De fleste af mændene i hans forfatterskab er en afspejling af hans eget formørkede sind og er en afspejling af hans ulykkelige liv, som var en kamp for anerkendelse, kærlighed og økonomisk og litterær fremgang,” siger Carlsen.

 

Hvad: Foredrag om Edgar Allan Poes roman Arthur Gordon Pyms eventyr.
Hvor: Hovedbiblioteket, Krystalgade 15, 1172 København K.
Hvornår: Tirsdag 1. marts kl. 16:30-17:00.
Portemonnæ: Gratis.

 

Minna anbefaler: Litteratur i uvante gemakker


Gamle mænd, gammellyrik og gammel dansk

Vil du opleve, hvordan ord og sætninger kan forvandle de mest almindelige steder til litterære rum, så gnid søvnen ud af øjenkrogene, og forbered dig på at vågne op til smagen af Gammel Dansk, når den står på bodega-oplæsning med selveste Lars Bukdahl. Der er dømt morgenværtshusstemning, når der den 26. februar bliver læst op af bodegakongen Dan Turélls forfatterskab, og når den står på Peter Laugesens buldrende lyrik-kreationer den 29. februar. Skål!

 

Hvad: Lyrisk bodega-oplæsning og Gammel Dansk ad libitum i selskab med Lars Bukdahl.
Hvor: Værtshuset Diligencen, Korsgade 8, 2200 København N
Hvornår: Fredag 26. februar og mandag 29. februar kl. 09:00-10:00 begge dage.
Portemonnæ: Gratis

 

Litteraturgudstjeneste

I Trinitatis Natkirke bliver religiøse traditioner uhøjtidelige, når de sædvanlige kirkegængeres salmeoplæsning udskiftes med unge, litterære manderøster og kirkekoret med nye toner fra bandet Gêrtz. De unge forfattere er Victor Boy Lindholm, Rolf Sparre Johansson, Rasmus Riiskjær og Noa Kjærsgaard Hansen. De glæder sig til at læse op i kirken, der til lejligheden smider et bundt madrasser på gulvet og omdanner alteret til et lærred for kunstfilm. Denne aften kan du i den grad opleve ny dansk litteratur i uventede omgivelser. Gud bevare litteraturen!

 

Hvad: Gudstjeneste fyldt med litteratur og musik.
Hvor: Trinitatis Natkirke, Købmagergade 52A, 1150 København
Hvornår:
Tirsdag 1. marts kl. 20:00.
Portemonnæ:
Gratis.

 

Manden og havet

Et helt tredje og mere flydende rum, der bliver fyldt med litteratur, er havnebus 911, som lægger fra kaj ved Det Kongelige Bibliotek den 4. marts præcis klokken 17.27. Det bliver en gyngende affære, når den populære Jacob Skyggebjerg sammen med den kultdyrkede beatpoet Claus Høxbroe og de to digtere Sigurd Hartkorn Plaetner og Geer Rift slynger litteratur ud over de skvulpende bølger godt understøttet af hippe toner. Forvent en våd aften, hvor Poseidon bliver til poesi (og husk nu efterfesten, når bussen vender retur til kajen).


Hvad: Havnerundfart med sejlende lyrik.
Hvor: Det Kongelige Bibliotek ved havnebusstop 911.
Hvornår:
Fredag 4. marts kl. 17:27.
Portemonnæ:
Et stk. almindelig busbillet.

 

Helena anbefaler: Køn i litteraturen

 

GIN&GENDER

Denne lørdag serverer Hovedbiblioteket din gin med en sidevogn af feminisme. Skål med Selskab for Ligestilling og Dansk Kvindesamfund, når de vender blikket mod manden og betragter ham gennem kvindens øjne. Hvor kvinden gennem litteraturhistorien ofte er blevet gjort til objekt for mandens begær, bliver rollerne byttet om denne aften.
De har inviteret en række kvinder op på scenen for at oplæse tekster med kvindelige afsendere, der beskuer og beskriver manden.

Alle aftenens oplæsere er endnu ikke afsløret, men bliver løbende præsenteret på Facebook – så hold øje derinde, eller hold spændingen helt indtil lørdag!

 

Hvad: Oplæsning af kvindelige forfatteres tekster om mænd.
Hvor: Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K.
Hvornår: 27. februar kl. 20:00.
Portemonnæ: Gratis.

 

Henrik Pontoppidan

Henrik Pontoppidan befinder sig i puljen af store danske forfattere. Du har måske tygget dig gennem Pontoppidans gedigne moppedrenge Lykke-Per, Det forjættede land og De dødes rige. Men har du nogensinde tænkt over Pontoppidans evne til at fremstille mandens kvindelige sider? De Litterære Selskaber holder den første dag i marts foredrag på Hovedbiblioteket, hvor Pontoppidans nuancerede syn på kønnet kommer under lup. Oplægget er en del af flere mindre oplæg om klassikernes mænd.

 

Hvad: Foredrag om Henrik Pontoppidans syn på køn.
Hvor: Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 København K.
Hvornår: 1. marts kl. 17:00-17:30.
portemonnæ: Gratis.

 

Et knald til

Tidligt onsdag morgen forenes køn, cowboys og croissanter på Dagbladet Information – en kombination så sjælden, at man må slå til, når man støder på den!

Mens du sætter tænderne i croissantens smørrige lag, fortæller Rikke Villadsen om sin westerntegneserie Et knald til, der vender op og ned på køn, identitet og helteroller.

Glem alt om kølige Clint Eastwood og hårdtslående, skarpskydende cowboys. Et knald til bevæger sig væk fra genrens klassiske maskuline træk, når Rikke Villadsen punkterer og neutraliserer kønnene i sin sort-hvide western, hvor hun ligefrem kastrerer den mandlige kønsrolle.

 

Hvad: Foredrag med Rikke Villadsen om tegneserien Et knald til.
Hvor: Dagbladet Information, Store Kongensgade 40C, 1264 København K.
Hvornår: 2. marts 2016 kl. 8:30.
Portemonnæ: 35 kr. (der samtidig udløser croissant og kaffe).